• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cancer deschis la pomi: cauze, tratamente recomandate

  Roxana Dobre -

  Cancerul deschis al ramurilor și tulpinilor de pomi este o boală des întâlnită și poate aduce pagube însemnate în livezi. Este nevoie de prevenire, dar și de tratamente care pot combate cancerul pomilor care pot fi recuperați parțial sau total, cu condiția să se intervină la timp.

  Cancerul deschis al ramurilor și tulpinilor de pomi fructiferi este considerat o boală specifică mărului, însă ea poate fi întâlnită și la alte specii pomicole.

  Cum recunoaștem cancerul deschis al ramurilor și tulpinilor și ce măsuri trebuie luate de urgență ne învață specialiștii de la Solarex.

  Citiți și: Tăierea rădăcinilor la pomi. Când și cum se realizează

  Cancer pomi – cauză

  Cancerul pomilor – cauze. De ce apare

  Cancerul deschis al pomilor are o cauză clară. Boala este provocată de ciuperci din genul Nectaria spp.

  Cancerul deschis al ramurilor pornește frecvent prin infectarea unei răni ușoare pe coajă, cauzată de tăieturi sau pe locul unui mugure. Plăgile canceroase la pomi se pot forma și în dreptul unei leziuni produse mecanic de către insecte, grindină sau alte ciuperci.

  Când apare cancerul deschis al ramurilor și tulpinilor

  Atacul de cancerul pomilor este specific debutului vegetativ, anotimpul declanșării bolii fiind primăvara. Infecția se menține și avansează pe parcursul anului.

  Cancerul nu apare la pomii de o anumită vârstă, dar este mai des întâlnit în livezile în care nu se fac tratamente, în care pomii sunt neglijați și nu beneficiază de o fertilizarea corectă care să îi ajute în lupta cu boala.

  Doar depistarea la timp și aplicarea urgentă a unor măsuri de prevenție dar și tratamentele aplicate corespunzător pot reduce efectele acestei boli.

  Citiți și: Curățarea pomilor de licheni și mușchi toamna. Tratamente

  Cancer deschis la pomi – semne. Cum recunoaștem boala

  Cancerul la pomi, fie că este pe ramuri sau trunchi, are o serie de semne ce îl fac relativ ușor de identificat în livadă. După infecție, apar zone rotunde sau ovale cu coajă care se exfoliază și țesutul apare scufundat.

  La locul infecției apare o pată mică brun – roșiatică, care se extinde atât la suprafață cât și în profunzime. Scoarță, la început netedă, se brăzdează iar la un stadiu mai avansat se exfoliază iar lemnul rămâne descoperit.

  Scoarță sănătoasă reacționează producând în fiecare primăvara un val de țesut de acoperire la periferia acestor porțiuni. Când țesutul reușește să acopere rana complet apare aspectul unui nod umflat, iar ramura începe să se usuce.

  Citiți și: Stropirea cu uree la pomi toamna. Beneficii, rețetă, aplicare

  Cancerul deschis al ramurilor și tulpinilor – prevenire

  Prevenirea cancerului la pomi presupune în primul rând o îngrijire riguroasă a livezii. Se are în vedere mai ales prevenirea instalării ciupercii, astfel că se impune în primul rând dezinfecția uneltelor horticole la extirparea necrozelor. Astfel, toate uneltele horticole utilizate trebuie dezinfectate înainte de folosire.

  Necrozele și cancerele de pe tulpini se vor extirpa până la țesutul sănătos iar rănile deschise de tratează cu soluție pe baza de cupru.

  Ramurile afectate care au fost tăiate se distrug prin ardere.

  Tratamente la pomi contra cancerului deschis la ramuri și tulpini – trunchi

  Cancerul deschis al pomilor – tratamente eficiente

  Pentru cancerul pomilor se pot aplica o serie de tratamente fungice, menite să distrugă ciuperca și să o împiedice să se instaleze pe ramuri sau trunchi.

  Specialiștii de la Solarex recomandă tratamentele preventive cu produsele cuprice care protejază pomii fructiferi împotiva acestei boli. Astfel, printre tratamentele recomandate contra cancerului la pomi sunt Cupridin 50 WP, în concentrație de 1,5 – 2 kg/ha (adică se pun 20 de grame de produs la fiecare 10 litri de apă) sau Merpan 80 WDG în concentrație de 2 kg/ha pentru care dizolvați 15 grame de produs în fiecare 10 litri de apă.


  Te-ar mai putea interesa

  Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

  Ultimele știri

  Praful siberian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar