• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Eurostat: Prețurile produselor agricole vândute la poarta fermei au scăzut cu 9% în UE

  Violina Gorcinschi -

  Produsele agricole vândute la poarta fermei au un preț mai mic decât anul trecut. Prețurile agricole din UE, atât pentru producții, cât și la inputurile care nu sunt legate de investiții, au scăzut în al treilea trimestru al anului 2023, confirmând redresarea de la creșterea puternică a prețurilor din 2021 și 2022. Aceste ultime date sugerează o restabilire a piețelor agricole globale după o perioadă de perturbări.

  Prețul mediu al produselor agricole pe care fermierii îl obțin la poarta fermei a scăzut cu 9% în trimestrul trei al acestui an, în comparație cu același trimestru al anului trecut. De asemenea, a avut loc și o accelerare a ratei de scădere a prețului inputurilor agricole care nu sunt legate de investiții, de la -5% în al doilea trimestru al anului 2023, la -11% în al treilea trimestru, potrivit Eurostat.

  Produsele agricole vândute la poarta fermei la un preț mai mic

  Creșterea de preț la producția agricolă a atins apogeul în al treilea trimestru al anului 2022 (+30% față de același trimestru din 2021). Apoi, s-a înregistrat o încetinire accentuată a creșterilor de preț până la scăderea din trimestrul al treilea din 2023: +26% în trimestrul al patrulea 2022, +17% în primul trimestru din 2023 și +2% în trimestrul al doilea al acestui an.

  Scăderea globală a prețului producțiilor agricole în trimestrul trei al anului 2023 a reflectat contraste puternice între produsele individuale. Prețul mediu al cerealelor a scăzut cu aproximativ o treime (-32%, în care s-au înregistrat scăderi puternice pentru secară, grâu și orz, printre altele). Prețul laptelui a scăzut și el drastic (-15%). În schimb, s-au înregistrat scăderi mai moderate pentru fructe (-5%) și carnea de pasăre (-3%), printre alte produse.

  În schimb, au existat și unele creșteri abrupte de preț în această perioadă. Cea mai mare creștere a fost pentru uleiul de măsline (+73% față de același trimestru din 2022), urmat de materialele vegetale utilizate ca materie primă (+50%), cartofi (alți cartofi +48%, cartofi inclusiv semințe și cartofi de consum, ambele categorii, +30%) și sfeclă de zahăr (+44%).

  Dintre inputurile care nu au legătură cu investițiile, cele mai mari rate de scădere a prețurilor au fost pentru îngrășăminte și amelioratori de sol (-36%), energie (-18%) și furaje pentru animale (-12%).

  culturi in camp
  Prețurile agricole au scăzut în 21 de țări (foto: moderndiplomacy.eu)

  Prețurile trimestriale au scăzut în 21 de țări din UE

  La nivel național, majoritatea țărilor UE (21 din 27) au înregistrat o scădere a prețurilor la poarta fermei la produsele agricole, în ansamblu, în trimestrul trei al anului 2023 față de același trimestru al anului 2022.

  Cele mai puternice scăderi ale prețurilor au fost înregistrate în țări producătoare de cereale și/sau lapte, adică Bulgaria (-28%), Ungaria (-26%), Lituania și Letonia (ambele -24%) și Slovacia (-20%). În schimb, prețurile au crescut în 6 țări sudice: Grecia (+22%), Cipru (+11%), Portugalia (8%), Spania și Malta (ambele +5%) și Italia (+1%). Unul din motivele care stau în spatele acestor creșteri a fost scumpirea bruscă a uleiului de măsline- +103% în Spania, +101% în Grecia, +99% în Portugalia, +31% în Italia.

  În ceea ce privește inputurile care nu sunt legate de investiții, cele mai mari scăderi ale prețurilor față de trimestrul trei din 2022 au fost raportate în Lituania (-27%) și Olanda (-26%). Malta a fost singura țară din UE care a înregistrat o creștere (+1%).


  Te-ar mai putea interesa

  Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

  Ultimele știri

  Legea arendei a fost depusă din nou în Parlament pentru contracte de arendă pe minim 7 ani Creșterea mușcatelor – plantare, îngrijire, înmulțire Flori Mînzat: Vindem mieii sacrificați cu 50 de lei/kg, la poarta fermei