• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grupul de la Vișegrad: Protestele fermierilor europeni s-ar putea extinde pe tot continentul

    Violina Gorcinschi -

    Țări ale Grupului de la Vişegrad, Ungaria, Slovacia, Polonia și Cehia, au atras atenția Comisiei Europene că, în lipsa acordării unui sprijin pentru interesele fermierilor europeni, valul amplu de proteste, care a acaparat deja Germania, Franța și alte state, se va extinde pe tot continentul. Această afirmație a fost făcută de ministrul ungar al Agriculturii, István Nagy, în urma unei întâlniri cu omologii săi din Europa Centrală, ce a avut loc într-o pauză a reuniunii miniștrilor agriculturii din țările membre UE de la Bruxelles.

    „Am convenit că Bruxelles-ul trebuie să se ocupe urgent de situația dificilă cu care se confruntă fermierii europeni. În caz contrar, valul de proteste care a început în Europa de Vest s-ar putea transforma cu ușurință într-un val paneuropean până la toamnă”, a scris Nagy pe pagina sa de Facebook.

    Ministrul Agriculturii ungar:Bruxelles-ul trebuie să ia urgent o decizie (foto: lrt.lt)

    Fermierii ar putea protesta pe tot continentul

    Țările Europei Centrale au avertizat Comisia Europeană că protestele fermierilor s-ar putea desfășura pe o scară și mai largă, pe tot continentul european, dacă nu se vor lua măsuri în favoarea intereselor agricultorilor. În luna ianuarie, în Franța și Germania, au avut loc proteste masive ale agricultorilor, care au ieșit în stradă împotriva reducerii subvențiilor primite de la Guvern, a scumpirii combustibilului și a importului de produse agricole din Ucraina pe piața locală. Pe lângă acestea, șoferii de camioane și fermierii din România, Polonia și Slovacia, au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, a relatat stiripesurse.

    Citește și: Fermierii polonezi fac protest național pe 24 ianuarie – demonstrații în 130 de locații din țară

    Pe data de 15 ianuarie, România, Ungaria, Bulgaria, Polonia și Slovacia a solicitat Comisiei Europene restabilirea taxelor vamale pentru produsele agricole ucrainene, precum și obligarea fermierilor ucraineni să respecte standardele UE de producție.

    Șeful Ministerului Agriculturii din Ungaria a declarat că, de când Uniunea Europeană a scos taxele vamale și cotele la aprovizionarea cu bunuri agricole din Ucraina în 2022, fermierii din Europa Centrală au suferit pierderi considerabile.

    Fermierii europeni, puși în dificultate. De unde s-a plecat

    Conform lui Nagy, produsele fermierilor europeni sunt înlocuite de produse ucrainene pe piețele tradiționale.

    În toamna anului 2023, țările din Europa Centrală au recurs la interdicții de import la mărfurile agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană nu a dorit să extindă embargoul, care a expirat pe 15 septembrie, asupra livrărilor către Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia a patru tipuri de cereale și semințe oleaginoase – semințe de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui.

    Guvernul maghiar a menținut unilateral embargoul, extinzându-l și la alte 20 de tipuri de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, carne, ouă, ulei vegetal, legume și miere.

    Citește și: Tânără fermieră omorâtă în timpul protestelor. O mașină a intrat din plin într-un blocaj rutier

    Polonia și Slovacia au anunțat, de asemenea, că vor continua să interzică livrările de cereale din Ucraina.

    Pe 23 ianuarie, ministrul al Afacerilor Externe și al Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, a declarat că guvernul de la Budapesta ar dori să restabilească interdicția UE privind aprovizionarea cu cereale din Ucraina către Europa Centrală, care a fost în vigoare până pe 15 septembrie. Totodată, acesta a subliniat că interdicțiile din Ungaria nu includ și tranzitul cerealelor ucrainene prin teritoriul său către porturile maritime ale altor țări, astfel încât să poată pleca de acolo către piețele tradiționale din Asia și Africa.


    Te-ar mai putea interesa

    Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale O celebră fabrică de tractoare a fost cumpărată de un afacerist din Ucraina Avans APIA – plăți în ritm alert! Adrian Pintea, MADR: Ce se autorizează astăzi, a doua zi se plătește!

    Ultimele știri

    Grâul din Ucraina se vinde cu 185 euro/tona. Fermierii au semănat mai mult pentru noul sezon Ministrul Florin Barbu vrea alinierea salariilor funcționarilor MADR din teritoriu, cu cele ale colegilor din Capitală Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Sunt mulțumit de plata subvențiilor la APIA”