• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Acrotonia la pomii fructiferi – ce este. Cauze și combatere

    Oana Timar -

    Acrotonia la pomii fructiferi sau dominanța mugurelui apical asupra celorlalți reprezintă o problemă dez întâlnită în livezi, dar pe care pomicultorii o pot identifica ușor pentru o combatere eficientă. Acrotonia nu ține de specia sau de vârsta pomilor, însă speciile la care fenomenul de acrotonie este mai pronunțat sunt părul și cireșul.

    În perioada tăierilor de iarnă în livadă, pomicultorul Roberto Marius Popa a publicat pe grupul de Facebook Pomi fructiferi – între Hobby și Artă, un material despre acrotonia la pomi. Specialistul arată că această problemă trebuie adusă în atenția pomicultorilor începători care învață acum cât lemn să taie și de unde să taie astfel încât în urma tăierii să obțină un echilibru între creșterea vegetativă și rod.

    Citiți și: Tăieri la pomi fructiferi în primul an după plantare

    Acrotonia și bazitonia la pomi (grafică: Roberto Marius Popa)

    Acrotononia la pomi. Ce este

    Acrotonia la pomi constă în sporirea intensităţii dezvoltării lăstarilor și ramurilor de la partea inferioară către cea superioară a tulpinii, coroanei, ramurilor de schelet. Mai simplu spus, definiția pentru acrotonia pomilor este că reprezintă un tip de ramificare în care mugurii aflați în vârful tulpinii se dezvoltă mai mult decât cei aflați la baza tulpinii.

    Efectele acrotoniei sunt nefaste pentru pomi. Astfel, în partea superioară a ramurilor se dezvoltă lăstari, apoi ramuri mai puternice, iar cele din partea inferioară, din interiorul coroanei în urma inhibiţiei apicale, insuficienţei de lumină, îmbătrânirii premature se usucă, urgentând degarnisirea.

    Citiți și: Ordinea în care se fac tăierile la pomii fructiferi

    Acrotonia la pomi – cauze

    Cauza principală a apariției acrotoniei la pomi este reprezentată de competiția pentru lumină. În modul în care se formează coroana unui pom, acesta are tendința de a da șanse mai mari lăstarilor din vârf care au o poziție mai bună fata de soare. Este vorba aici de dominația apicală în care mugurii apicali sub influența hormonilor de creștere, în special al auxinei, controlează dezvoltarea mugurilor laterali.

    Din cauza acrotoniei în partea superioară a ramurilor se dezvoltă lăstari, apoi ramuri mai puternice, iar cele din partea inferioară, din interiorul coroanei în urma inhibiţiei apicale, insuficienţei de lumină, îmbătrânirii premature se usucă, urgentând degarnisirea.

    Citiți și: Analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor

    Acrotonia la pomi – efecte tăieri

    Acrotonia la pomi are anumite efecte: când mugurii de sus se dezvoltă cel mai mult putem controla formarea pomilor în primii ani de viață și putem controla tăierea ramurilor anuale. Astfel scurtatea ramurilor anuale poate fi puternică, atunci când se taie 2/3 din ramură, având ca rezultat pornirea în vegetație a tuturor mugurilor pe porțiunea rămasă cu trei creșteri foarte viguroase a primilor trei muguri.

    O tăiere slabă , adică 1/4 din ramură, va genera un lăstar slab din mugurele terminal iar ceilalți muguri rămân foarte scurți devenind ulterior muguri de rod.

    O tăiere moderată, între cele două, va genera doi lăstari vigurosi în vârf și lăstari slabi care ulterior se vor transforma în ramuri de rod.

    Citiți și: Tăierea rădăcinilor la pomi. Când și cum se realizează

    Acrotonia la pomi – combatere

    Acrotonia se combate la pomi prin schimbarea direcției de creștere a lăstarilor verticali , prin aplecarea acestora, cu distanțiere, spre unghiuri de 45-60 grade fata de verticală.

    Tăierea cu transfer sau suprimarea la un moment dat a axului taie din vigoarea pomului și din tendința lui de creștere pe verticală.

    Combaterea acrotoniei duce la:

    Acrotonia, mezotonia și bazitonia la pomi

    Mezotonia și bazitonia la pomii fructiferi

    Alături de acrotonie la pomi, trebuie avute în vedere și mezotonia și bazitonia.

    Bazitonia se manifestă prin ramificarea și creșterea mai intensă a ramurilor la baza plantei, coroanei, ramurii și diminuarea treptată a acestor procese către partea superioară a lor.

    Ereditar bazitonia se manifestă puternic la arbuști – coacăzul, agrișul, etc. și arbustoizi – gutuiul, alunul, și/sau cornul, care emit lăstari și formează în dinamică câteva tulpini de renovare din zona coletului sau bazei tulpinii plantei. Moderat și submoderat bazitonia ca caracteristică ereditară se manifestă la unele soiuri care formează pomi cu coroane semisferice sau aproape de această formă geometrică (soiurile de măr: Mantuaner, Şafran de Vară, etc.).

    În pomicultura practică pentru sporirea cantităţii, calităţii fructelor, indicilor economici de producere a lor fenomenul de bazitonie moderată se impune pomilor prin anumite forme de coroană, sisteme de tăiere şi alte procedee tehnologice.

    Mezotonia se manifestă prin dezvoltarea mai pronunţată a ramificaţiilor în zona medie a tulpinii, coroanei, ramurii, prezentând un fenomen intermediar între acrotonie și bazitonie. Se întâlnește la unele soiuri care formează pomi cu coroane ovale. În sistemul de cultură acestora li se impune structura bazitonică.

    Citiți și: Tăieri la măr. Cum se fac tăierile la măr în funcție de soi și tipul de fructificare


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere