• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Familia de fermieri care a transformat gunoiul din fermă într-o sursă de venit

    Violina Gorcinschi -

    Familia de fermieri care a transformat gunoiul din fermă într-o sursă de venit. Producătorul de motoare de avioane și de motoare industriale Rolls-Royce a publicat un articol despre o afacere din Germania, căreia compania le-a livrat și le asigură mentenanța a două motoare mari. Este vorba despre o fermă de familie, transmisă din generație în generație, care a ajuns să obțină venituri de milioane de euro anual, datorită unei idei. Fermierii a început să producă energie din deșeuri organice, în timp ce se ocupa și de cultivarea pământului arabil, a relatat piataauto.md.

    Fermierul a constatat că producția de energie a devenit atât de profitabilă, încât a ajuns să aducă venituri mai mari decât agricultura. În contextul de astăzi, în care fermierii protestează și sunt îngrijorați de soarta sectorului, acest caz este un exemplu și o soluție pentru unii dintre agricultori. În acest caz, nu este vorba despre panouri solare, ci de altă modalitate de a genera energie.

    200 ha de culturi de porumb și alte plante (foto: piataauto.md)

    Povestea familiei Preussner. Gunoiul din fermă, folosit ca sursă de energie

    Fermierilor Gerd Preussner și fiului său, Matthias, le-a venit ideea acum aproape 30 de ani, în 1995. Pe atunci, ferma avea un regim mixt, fiind implicată în creșterea porcilor și cultivarea plantelor, în special în scop de furajare. Resturile de mâncare, dar și deșeurile vegetale și organice erau folosite ca hrană pentru porci. Încântați de ideea de a folosi aceste resturi și în alte scopuri, s-au gândit că ar putea să producă și energie din ele. În cele din urmă, cei doi fermieri au decis să folosească resturile vegetale și organice pentru a produce biogaz care generează căldură și electricitate. În scurt timp, cei doi au înregistrat, la adresa fermei, şi o companie dedicată producţiei de energie.

    Inițial, familia Preussner folosea numai deșeurile produse la ferma lor. Ulterior, au trecut la alt nivel și au folosit generatoare mai mari care consumă mai multe deșeuri și au început să le colecteze și din alte surse. Astăzi, performanța acestora este de-a dreptul impresionantă.

    Citește și: Cât poate câștiga în plus un crescător de vaci din biogaz și biometan

    Resturile alimentare, folosite în producția de energie (foto: piataauto.md)

    Procesul de producere a energiei din deșeurile de la unități comerciale și instituții

    Astăzi, ferma nu mai crește porci, însă cultivă, în continuare, 200 de hectare agricole cu diverse tipuri de plante, în mare parte porumb. Tot la sediul fermei, compania lor energetică este dotată cu cisterne și utilaje de producție a biogazului. Zilnic, câteva camioane mici vin și colectează resturile de alimente de la hoteluri, restaurante, școli, supermarketuri și spitale aflate într-o rază de 50 de km.

    Încărcate cu deșeuri, revin la fermă, unde resturile trec printr-un proces de „triere sanitară”, fiind încălzite la 70 de grade Celsius, În acest fel, produsele non-organice sunt eliminate din amestec. Apoi, compoziția intră într-un proces de fermentare în care se adaugă și hidroxid de fier pentru a separa hidrogenul sulfurat. Acest ciclu durează 100 de zile, din care rezultă o cantitate imensă de biogaz, asemănătoare cu gazul metan în compoziție. Avantajul este că microorganismele captează CO2 din aer, astfel că, la final, nu se emite acest element poluant în atmosferă.

    Fermierii colectează gunoi de la diverse unități comerciale și instituții (foto: piataauto.md)

    Biogazul este folosit, ulterior, la producția de energie, care are loc la ferma germană cu ajutorul a două motoare Rolls-Royce MTU 8V 4000 GS CHP. Sunt două motoare de mari dimensiuni V8, capabile să funcţioneze pe biogaz, cu generator electric ataşat în construcţie, dar şi cu trei surse de captare a căldurii — cea din motor, captată din sistemul de răcire al motorului, cea de la colectoare şi eşapament, la 120 grade Celsius, şi cea de 58 grade, din galeria de admisie. Un asemenea motor V8 are 4,77 litri cilindree per cilindru, sau 38,16 litri pentru întregul motor şi poate genera peste 1.300 CP putere. Aspectul important este că se generează electricitate şi căldură. Se poate produce 1.013 kW de electricitate, 604 kW de căldură din prima sursă, 480 kW de căldură din a doua sursă de la eşapament şi 51 kW de căldură din admisie. În total, producţia sumară îi asigură un randament de 90%, datorită faptului că se colectează atât electricitatea, cât şi căldura.

    Biogazul produs în fermă generează electricitate și căldură(foto: piataauto.md)

    În fermă, cele două motoare operează, de regulă, în mod diferit, în funcţie de necesitate, dar furnizează electricitate pentru 2.000 de gospodării, şi căldură pentru necesităţile unității agricole. Căldura e utilizată şi pentru procesul de producţie a biogazului, la cele 70 grade necesare şi tot ea asigură apa caldă menajeră la fermă. Aceeaşi căldură e utilizată la uscarea porumbului şi topirea grăsimilor vegetale, care este vândută, ulterior, ca materie primă pentru producătorii de ulei vegetal hidrogenat, folosit şi el drept combustibil în anumite domenii. Astfel, totul e folosit şi nimic nu e aruncat la această fermă, ceea ce le permite să înregistreze profituri bune.

    Citește și: Un crescător român de vaci a fondat o afacere de milion de euro în Noua Zeelandă

     

    Povestea de succes a fermierilor din familia Preussner (foto: piataauto.md)

    Ferma familiei Preussner înregistrează venituri uriașe și dispune de resurse în mod gratuit

    Vorbind de cifre, ferma are 30 de oameni care se ocupă doar de partea de producţie de biogaz şi energie şi procesează anual 18.000 tone de deşeuri vegetale, din care produc 3 milioane de metri cubi de biogaz. Această cantitate de biogaz e folosită pentru a produce 7,5 milioane de kWh de electricitate anual, care e cumpărată de reţeaua electrică la preţ subvenţionat de stat şi doar electricitatea le aduce câteva milioane de euro încasări anual şi aproape jumătate de milion de euro profit net după plata tuturor salariilor şi cheltuielilor operaţionale. În plus, ferma e mai competitivă, întrucât dispune de energie și apă caldă gratuită, inclusiv căldură pentru uscare şi producţie de materie primă pentru ulei vegetal hidrogenat, care este, de asemenea, vândut şi generează încasări, pe lângă cele de la porumb şi alte culturi agricole de pe cele 200 de hectare cultivate.  Un alt beneficiu este că resturile de deşeuri devin îngrășământ natural pentru fermă.

    Datorită faptului că nu se aruncă nimic și că s-a investit în producția de energie din deșeuri, ferma a devenit un etalon de performanță în Germania. Astăzi, este deținută de aceeași familie, unde fiul, Matthias Preussner este cel care conduce, ajutat de tatăl său.


    Te-ar mai putea interesa

    Alexander Degianski, fermier: Va fi probabil primul an în care nu semăn rapiță. Producții la porumb și floarea-soarelui 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Sărbătoarea Țurcana – Regina Munților 2024, suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!