• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii

    Violina Gorcinschi -

    Plantare bujori – plantarea bulbi, de fapt rizomi de bujori primăvara sau toamna. Alegerea corectă a materialului săditor, efectuarea procedurilor în perioada optimă, plantarea bujorilor pentru a obținerea celor mai frumoase flori – aflați despre acestea în acest articol.

    Bujorii se numără printre cele mai frumoase flori de primăvară, îmbogățind grădinile cu frumusețe și culoare în luna mai a fiecărui an. Fiind plante atât de apreciate, bujorii și bulbii de bujori au prețuri destul de mari din magazine și florării în sezon. De aceea, dacă este posibil, cel mai bine este ca iubitorii de bujori să îi admire direct în grădina lor. Cunoașterea regulilor de plantare este primul pas pentru a obține tufe luxuriante de bujori.

    Alegerea materialului săditor pentru plantarea bujorilor (foto: gardengatemagazine.com)

    Plantare bujorilor. Alegerea corectă a bulbilor și rizomilor

    Alegerea corectă a bulbilor sau rizomilor de bujori pentru plantare este primul pas care asigură creșterea unor flori sănătoase care înfrumusețează grădina. Rizomii sănătoși au o textură fermă și nu sunt nici prea moi, nici prea uscați. Achiziționarea materialului săditor se face numai de la unitățile comerciale de încredere, care oferă produse de calitate.

    Rizomii de bujori care prezintă un miros neplăcut sau au urme de mucegai trebuie evitați. De asemenea, materialul săditor se verifică pentru a depista eventualele excrescențe sau îngroșări nodulare care îl face să fie nepotrivit pentru plantare.

    Printre cele mai frumoase soiuri de bujori se numără: Prima Vera, ITOH Cora Louise, Santa Fe etc.

    Când se plantează bujorii

    Bujorii se plantează toamna sau primăvara.

    Dacă bujorii se plantează primăvara, perioada optimă de plantare a rizomilor este după ce au trecut patru săptămâni de la ultimul îngheț, pentru a asigura creșterea și dezvoltarea bună a plantelor. De regulă, intervalul dintre lunile aprilie și mai este cea mai bună perioadă pentru plantarea bujorilor.

    În schimb, toamna, bujorii se plantează în septembrie și octombrie, înainte de apariția înghețului. În acest fel, rizomii vor avea suficient timp să se prindă.

    Citește și: Plantarea zambilelor în grădină și ghiveci. Pașii simpli de urmat 

    Sădirea bujorilor (foto: bloomingbackyard.com)

    Plantare bujori. Pregătirea solului și sădirea rizomilor

    După alegerea bulbilor și a perioadei potrivite, se trece la pregătirea solului. Aceleași reguli se aplică fie că bujorii vor fi plantați primăvara sau toamna. Este de preferat ca bujorii să fie plantați în zona sudică a grădinii, fiind flori iubitoare de lumină.

    Pentru început, se sapă o groapă de plantare care trebuie să aibă dimensiunea de 60 x 60 x 60 cm (lungime-lățime-adâncime). Stratul superior și fertil al solului (25-30 cm) se pune deoparte și, mai departe, se realizează un strat de drenaj pe fundul gropii. Acesta poate fi compus din cărămizi fărâmițate, argilă expandată, gunoi de grajd sau nisip de râu. Grosimea stratului nu trebuie să depășească 15 cm.

    Citește și: Flori de primăvară – îngrijire. Ce flori se plantează primăvara

    După efectuarea acestor pași, jumătate din pământul lăsat deoparte se pune înapoi în groapa de plantare. Peste acesta se toarnă două găleți de compost sau humus, 200 grame de superfosfat și 300 grame de cenușă și se amestecă bine. În cazul în care solul este mai nisipos, se mai adaugă o găleată de argilă. Dacă este lutos, se mai administrează o găleată cu turbă. Ulterior, se adaugă și restul solului fertil rămas, dar în așa fel încât să rămână disponibili 10-12 cm până la marginea gropii.

    Rizomii de bujori se așază, apoi, în groapă, la o adâncime de 5-7 cm și se acoperă cu un strat subțire de pământ. La final, zona se udă abundent și se aplică mulci, cu amestec de sol și turbă, dacă este nevoie.


    Te-ar mai putea interesa

    Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!