• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce mor răsadurile. Opt cauze și remedii

    Violina Gorcinschi -

    De ce mor răsadurile – opt cauze pentru care răsadurile nu supraviețuiesc până la plantarea într-un loc permanent. Aflați din acest articol cele mai comune motive pentru care răsadurile de legume mor, producând pagube în recoltă, precum și remediile pentru aceste probleme.

    Etapa de răsad este una dintre cele mai vulnerabile perioade pentru plante. În acest interval, plăntuțele au nevoie de condiții precise de temperatură, umiditate, fertilizare și protecție. Se atrage atenția în mod deosebit la starea solului, desimea răsadurilor, căldură, lumină etc.

    De ce mor răsadurile (foto: blog-fruit-vegetable-ipm.extension.umn.edu/)

    De ce mor răsadurile. Cauza 1: Udare necorespunzătoare

    Principala cauză pentru care pier răsaduril este regimul de udare. Excesul sau lipsa de umiditate îngreunează procesul de dezvoltare al plantelor, care se pot ofili.

    În caz de apă prea multă, umiditatea stagnantă împiedică rădăcinile să primească oxigen și încep să se „sufoce”. Ca urmare, plantele slăbesc, se ofilesc și mor. Excesul de apă favorizează, de asemenea, și apariția bolilor. În lipsa unor tratamente, răsadurile pot muri.

    Citiți și: Udare răsaduri. Cum se pune apă la răsaduri pentru a evita căderea plăntuțelor

    Pe de altă parte, dacă plantele nu sunt udate suficient, pământul se usucă, răsadurile se ofilesc, se înclină și cad. De asemenea, se întâmplă ca răsadurile să se „așeze” de la presiunea puternică a apei dacă udarea nu se face la rădăcină, ci direct pe frunze.

    Pentru a evita pierderea răsadurilor, udările se efectuează în mod corespunzător. Solul trebuie să fie umed, însă fără apă stătută în recipient. După necesitate, containerele cu răsaduri se găuresc la bază pentru drenaj. Totodată, solul nu trebuie să fie uscat sau să crape. La udare, apa se administrează la rădăcină, evitând contactul cu frunzele. Udările au loc dimineața, folosind apă purificată la temperatura camerei.

    Citește și: De ce se usucă răsadurile de roșii: cauze, remedii

    Alungirea răsadurilor (foto: prseeds.ca)

    De ce mor răsadurile. Cauza 2: Lipsa luminii

    Lipsa luminii este una dintre cele mai frecvente cauze pentru ofilirea și chiar moartea răsadurilor. În lipsa iluminării, plantele se întind (către o sursă de lumină), se subțiază, slăbesc și se răsucesc. Tulpinile pot slăbi atât de mult, încât devin incapabile să susțină partea vegetală din vârful plantei.

    Pentru a preveni întinderea răsadurilor, semințele se seamănă la momentul potrivit, pentru ca plăntuțele să aibă cantitatea de lumină necesară. Dacă zilele sunt scurte, culturile se iluminează cu o fitolampă timp de 2-3 ore, dimineața și seara.

    De ce mor răsadurile. Cauza 3: Temperaturi necorespunzătoare

    Temperatura optimă pentru răsaduri este de 20-22°C. Dacă încăperea este prea caldă sau, dimpotrivă, prea rece, acest lucru poate duce la moartea răsadurilor.

    Frigul inhibă creșterea plantelor, care nu mai pot absorbi nutrienții și devin slăbite. Astfel, răsadurile sunt mult mai sensibile la boli.

    Dacă temperatura aerului este prea mare, răsadurile încep să se ofilească, să se aplece într-o parte, să se întindă și uneori să cadă din recipient.

    De asemenea, și schimbările bruște de temperatură au un efect negativ asupra dezvoltării răsadurilor.

    Pentru a salva răsadurile, în cameră se setează o temperatură confortabilă pentru răsaduri, astfel încât să fie protejate de frig sau căldură excesivă. Dacă recipientele cu răsaduri stau lângă un calorifer fierbinte, acestea se mută într-un loc mai răcoros – și invers, în cazul în care este prea frig.

    Citește și: Pete negre la răsaduri. Cauze, remedii

    De ce mor răsadurile. Cauza 4: Curenți de aer

    Aerisirea încăperii cu răsaduri este esențială pentru o creștere sănătoasă a plantelor. Cu toate acestea, se recomandă ca acestea să nu fie lăsate în preajma ferestrelor deschise pentru că pot cădea pe o parte.

    Dacă se observă că răsadurile s-au înclinat lângă fereastră, acestea se mută tot într-un spațiu bine ventilat, dar departe de curenți.

    Starea solului la răsaduri (foto: minnetonkaorchards.com)

    De ce mor răsadurile. Cauza 5: Sol nepotrivit

    Plantele tinere au nevoie de un substrat nutritiv aerisit, cu aciditate neutră. Dacă solul în care cresc răsadurile este prea greu și acid, atunci accesul oxigenului la rădăcini va fi dificil și plantele vor începe să se „sufoce”, să slăbească și să se lase în jos.

    De asemenea, răsadurile de legume suferă și în cazul în care cresc într-un sol prea sărac, sfărâmicios, alcalin sau salin. Tulpinile slăbite nu vor rezista încărcăturii și vor începe să se încline spre sol.

    Înainte de plantarea semințelor, se alege cu mare atenție tipul de sol, ținând cont și de preferințele specifice culturilor. Dacă plantele au crescut suficient de mult încât să reziste repicării, se plantează în recipiente separate, unde se folosește pământul potrivit. În caz contrat, se adaugă substratul dorit la rădăcini. Cenușa de lemn poate fi utilizată pentru a dezoxida solul.

    Vermiculitul va ajuta la „ușurarea” solului greu – se împrăștie pe suprafață și se încorporează ușor în sol folosind o furculiță.

    De ce mor răsadurile. Cauza 6. Fertilizare incorectă

    Fertilizarea greșită afectează și ea semnificativ răsadurile. Aplicați în exces (mai ales azotul), nutrienții pot accelera dezvoltarea masei verzi a plantelor, neglijând creșterea rădăcinilor. Plantele încep, astfel, să se întindă.

    Pe de altă parte, aceleași rezultate negative le poate avea și lipsa fertilizării. Epuizate și fără nutrienți, răsadurile devin fragile și se înclină pe o parte.

    Se recomandă efectuarea corespunzătoare a fertilizărilor, aplicând dozele potrivite la momentul potrivit, ținând cont și de recomandările producătorului. Dacă răsadurile sunt întinse din cauza excesului de fertilizare, programul de administrare a nutrienților se modifică, eliminând azotul, până când plantele revin la normal.

    Citiți și: Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple

    De ce mor răsadurile. Cauza 7. Repicare devreme și răsaduri îngroșate

    Dacă semințele sunt semănate prea des, răsadurile vor începe să concureze între ele pentru lumină, apă și nutrienți. Într-un recipient înghesuit, plantele se vor repezi în sus, dar cu timpul, tulpinile subțiri nu vor rezista greutății și vor începe să se plece la pământ și să cadă.

    Dacă se întârzie cu repicarea, răsadurile alungite vor avea probleme în a-și menține poziția în lipsa plantelor vecine, căzând pe laterale. Plantele încep să se ofilească și să cadă după transplantarea într-un loc nou, însă se vor recupera.

    Plantarea semințelor se face respectând distanțele recomandate sau îndepărtarea ulterioară a plantelor mai slabe, transplantându-le în recipiente individuale. După apariția a 2-3 frunze adevărate, se trece la repicare. Trebuie avut în vedere, însă, că nu toate culturile tolerează această procedură. După transplantare, răsadurile se pun la umbră, pentru a se recupera și a se adapta la noile condiții.

    Căderea plăntuțelor la răsaduri (foto: blogs.cornell.edu)

    De ce mor răsadurile. Cauza 8. Boli ale răsadurilor

    Cea mai gravă cauză pentru care răsadurile mor este boala. Principalele boli sunt căderea plăntuțelor și fuzarioza.

    Când apare căderea plăntuțelor, tulpina se întunecă de la bază, devine mai subțire și apare o „constricție”. Planta se ofilește, se aplecă în lateral și cade. Problema bolii constă în faptul că plantele vecine se infectează foarte repede. La fuzarioză, frunzele se îngălbenesc, se usucă, iar plantele se ofilesc și cad.

    Există multe motive pentru apariția bolilor, fiind asociate, în principal, cu încălcarea regulilor de îngrijire sau cu utilizarea de sol sau material de plantat contaminat.

    Răsadurile bolnave sunt îndepărtate, iar plantele și solul neinfectate se tratează cu fungicide.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!