• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Făinarea la castraveți: semne, combatere

    Violina Gorcinschi -

    Făinarea la castraveți – o boală fungică periculoasă în cultura de Cucurbitaceae. Făinarea poate produce daune însemnate în cultura de castraveți, în special pentru cei plantați în sere și solarii. Aflați din acest articol ce favorizează, cum se manifestă și cu ce se stropesc castraveții când au făinare.

    Făinarea, o boală provocată de ciuperca Sphaerotheca fuliginea, cauzează pagube însemnate în cultura de castraveți prin atacarea frunzelor. În urma infecției netratate, foliajul se usucă și cade, iar plantele nu mai pot produce legume mari și sănătoase. Făinarea nu atacă doar castraveții, ci și alte plante din aceeași familie precum dovleceii, dovlecii, pepenii etc. Aceasta se combate eficient cu ajutorul fungicidelor și prin măsurile corespunzătoare de prevenție.

    Făinarea la castraveți – cauze. De ce apare

    Făinarea castraveților este o boală des întâlnită la culturile de castraveți înființate în spații protejate, câmp sau grădini, provocată de ciuperca Sphaerotheca fuliginea. Agentul patogen afectează culturile de castraveți, dovlecei, dovleci, pepeni, tărtăcuțe etc. Dacă nu este prevenită și tratată, făinarea poate cauza daune de până la 60% în sere și solarii și până la 30% în culturile din spații deschise.

    Ciuperca patogenă iernează într-o formă care să o protejeze de condițiile specifice sezonului (ascofructe cu asce cu ascospori). Ascosporii sunt responsabili de infecția primară, iar, ulterior, apare miceliul pe care se găsesc conidioforii și conidiile. Purtate de vânt pe distanțe mari, conidiile ajung să infecteze culturile în condiții optime. Cleistotecile apar ulterior, la sfârșitul sezonului de vegetație. Primele semne ale atacului ciupercii Sphaerotheca fuligine apar la 4-7 zile de la infectare. În comparație cu alte boli fungice, odată instalată, făinarea la castravete este încetinită de prezența picăturilor de apă pe suprafața plantelor.

    Factorii care favorizează făinarea la castraveți sunt:

    – Temperatura ridicată a aerului, de peste 25 grade Celsius, cu discrepanțe mari zi-noapte;
    – Umiditatea relativă ridicată, de peste 50-80%, rouă puternică;
    – Densitate mare în cultură;
    – Ventilație necorespunzătoare;
    – Îngrășăminte cu azot în exces;
    – Udări necorespunzătoare: utilizarea apei reci, udarea frunzelor care va produce umiditate mai mare;
    – Utilizarea instrumentelor infectate.

    Citește și: Antracnoza la castraveți. Semne, combatere

    Făinarea castraveților – semnele atacului (foto: ces.ncsu.edu)

    Făinarea la castraveți – semne atac

    Făinarea la castraveți este ușor de recunoscut printr-o serie de semne ce se fac vizibile în cultură. Ciuperca patogenă atacă toate organele aeriene ale plantei, în toate fazele de dezvoltare, mai ales după ce au apărut primele fructe. Ținta sunt în special frunzele, fiind atacate, inițial, cele mari și bătrâne. Boala se manifestă prin pete inițial mici, albe, neregulate, circulare care apoi se extind, căpătând un aspect făinos, în special pe partea superioară a frunzei. În final, frunzele se brunifică, se usucă și cad.

    În condiții optime, atacul de făinare la castraveți se manifestă și pe pețiolii frunzelor, pe cârcei și pe vârf, printr-o plasă pulverilentă, albicioasă care acoperă organele de jur împrejur. Legumele plantelor care sunt atacate de făinare se zbârcesc, rămân mici și nu au suculență și aromă.

    Citiți și: De ce se îngălbenesc pe margini frunzele castraveților. Cauze, tratamente

    Tratamente la castraveți (foto: freepik.com)

    Făinarea la castraveți: prevenire și combatere

    Prevenirea făinării la castraveți este modul în care se poate obține o recoltă bogată și de calitate. În primul rând, este importantă selectarea soiurilor și hibrizilor rezistenți la boli. După achiziționarea semințelor, acestea trebuie dezinfectate înainte de plantare. Și solul în care se va înființa cultura trebuie să fie dezinfectat și fără resturi vegetale, buruieni etc. Tot în acest sens, se respectă cu strictețe regulile de rotație a culturilor.

    La plantare răsadurilor de castraveți, pentru a preveni făinarea, densitatea trebuie să fie una suficient de mare încât să se combateți din timp eventualele infecții (se recomandă o distanță minimă de 15 cm între plante pe rând).

    Citește și: Castraveții nu fac flori – cauze, remedii

    În cazul culturilor de castraveți înființate în spații protejate precum sere sau solarii, pentru a preveni făinarea este necesară menținerea unei temperaturi și umidități optime, efectuarea aerisirilor regulate și prevenirea formării condensului abundent pe pereți și tavan.

    În ambele cazuri, atât în câmp deschis, cât și în sere/solarii, plantele se îngrijesc corespunzător, efectuând udări corecte și fertilizări regulate, evitând administrarea azotului în exces – în acest caz, este indicată aplicarea îngrășămintelor cu potasiu care reduc puternic incidența bolii. Totodată, se administrează fungicide în scop preventiv.

    La finalul sezonului, toate resturile de plante se elimină din parcele, fiind recomandată și înlocuirea solului din sere și solarii și dezinfectarea solului din grădini și câmpuri. În cazul fluctuațiilor mari de temperatură zi-noapte, se recomandă acoperirea castraveților cu spunbond, agrotextil sau alte materiale specifice.

    Fungicide pentru făinare la castraveți

    Făinarea la castraveți se combate cu fungicide profesionale, dar se poate apela și la rețete naturiste. Cel mai cunoscut tratament natural contra făinării este cel cu lapte, varianta cu lapte și iod fiind mai eficientă. De asemenea, se pot stropi culturile și cu zeamă bordeleză, pentru prevenirea apariției bolilor.

    Dacă făinarea s-a instalat la castraveți și nu obțineți rezultate cu tratamente naturale, puteți stropi cultura cu fungicide profesionale. Unul dintre acestea este Kumulus DF din portofoliul BASF. Produsul se aplică de într-o doză recomandătă de 0,4% (3,2 kg/ha – doză calculată pentru o volum de apă de 800 l/ha), de la formarea lăstarilor laterali și până la coacere (stadiile BBCH 21-89).Tratamentele trebuie să fie aplicate la un interval cuprins între șapte și zece zile.
    Timpul necesar de pauză până la recoltare pentru cultura de castravete este de 3 zile.

    De asemenea, tot de la BASF, pentru făinarea la castraveți aveți fungicidul Dagonis, un produs mai nou, omologat pentru tratare a peste 20 de culturi. Doza recomandă de Dagonis pentru combaterea făinării la castraveți este de 0,6 l/ha, în faza BBCH 14-89, de la 4 frunze adevărate până la coacerea deplină a fructelor. Se pot efectua până la trei tratamente pe perioada de vegetație.

    Tot pentru făinare la castraveți  puteți aplica fungicidul Sulphur 80 WG din portofoliul Alcedo în doză de 3 kg/ha, cu recomandarea ca tratamentul să fie efectuat preventiv, în concentratie de 0,3%. Produsul conține 80% sulf.

    Citiți și: 10 sfaturi utile pentru o producție mai mare de castraveți gustoși 


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului