• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Decizie istorică a Parlamentului! Se interzic aceste ferme în România!

    Violina Gorcinschi -

    România interzice fermele care cresc animale pentru producția de blană. Parlamentul României a votat astăzi, marți – 22 octombrie, cu o majoritate covârșitoare, pentru interzicerea fermelor de șinșile și nurci, singurele ferme de blănuri din țară. Legea ar urma să intre în vigoare la începutul anului 2027.

    Această decizie revoluționară este rezultatul a aproape doi ani de dezbateri politice și campanii susținute de biroul Humane Society International/Europe din România, alături de alte organizații de protecție a animalelor. România devine astfel a 22-a țară din Europa care interzice creșterea animalelor pentru blană, marcând un moment important în campania globală a Humane Society International de a pune capăt acestei practici crude de creștere și ucidere a animalelor pentru modă.

    “Votul de astăzi care interzice fermele de blănuri în România nu este doar o decizie extrem de importantă pentru protecția animalelor ci și o afirmare clară a angajamentului tot mai puternic al țării noastre față de bunăstarea animalelor. Prin interzicerea acestor ferme de blănuri, România face un pas important către o societate plină de compasiune, în care animalele nu mai sunt considerate simple accesorii pentru modă. Împreună putem proteja aceste ființe vulnerabile. Vrem să mulțumim românilor care au semnat petiția, pentru că vocea lor a avut impact în tot acest proces. Implicarea voastră va opri suferința pentru mii de animale. Sperăm ca această victorie din România să ne aducă un pas mai aproape de interzicerea fermelor de blănuri la nivelul întregii Uniuni Europene”, a declarat Andreea Roseti, director de țară pentru Humane Society International/Europe în România.

    Andreea Roseti, director de țară la HSI/Europe din România

    România interzice fermele de blănuri. Legea, în vigoare din 2027

    Proiectul de lege a fost propus după ce Humane Society International/Europe a realizat o investigație care a dezvăluit condițiile îngrozitoare din fermele de blănuri din România. În filmările realizate, șinșilele erau ținute în cuști mici, murdare și din sârmă, urmând să fie ucise pentru blănuri la vârsta de doar câteva luni, fie în camere de gazare improvizate, fie prin ruperea gâtului. După această investigație, Senatul României a votat în favoarea proiectului de lege în decembrie 2022, urmând apoi dezbateri în Camera Deputaților pe parcursul anilor 2023 și 2024. Proiectul de lege a primit avize favorabile din partea Comisiilor de specialitate, înainte de a obține votul decisiv de astăzi. Odată promulgată legea, interdicția fermelor de blănuri intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2027.

    Citește și: Subvenții APIA 2024. Cele trei ecocheme care aduc bani în plus crescătorilor de vaci

    Fermele de șinșile și nurci vor fi interzise în România

    Conform unui sondaj națonal realizat de Humane Society International / Europe la nivel național, peste 67% dintre români susțin interzicerea fermelor de blănuri, ceea ce evidențiază și mai mult opoziția publicului față de această industrie. De asemenea, campania HSI/Europe din România a strâns peste 74.000 de semnături pentru petiția care cere interzicerea fermelor de blănuri, iar semnăturile au fost depuse la Parlament.

    Industria blănurilor din România este în declin, numărul fermelor de blană scăzând de la peste 150 în 2013 la aproximativ 9 în 2023. Interdicția din România adresează, de asemenea, pericolele pentru mediu și sănătatea publică legate de fermele de blănuri, inclusiv răspândirea bolilor zoonotice. Astfel, România se aliniază la o mișcare europeană amplă care subliniază bunăstarea animalelor și practicile sustenabile.

    Citește și: Proprietar abator: E criză de animale, fermierii nu mai țin vaci. Oferim 15 lei/kg, mergem în toate județele

    Fermele de blănuri sunt în declin în Europa

    Fermele de blănuri, în declin la nivel european

    Context relevant în privința fermelor de blănuri:

    “Prin promovarea bunăstării animalelor în peste 50 de țări, Humane Society International își desfășoară activitatea pentru a încuraja relația om-animal, salvarea și protejarea câinilor și pisicilor, ameliorarea condițiilor legate de bunăstarea animalelor de fermă, protejarea faunei sălbatice, susținerea practicilor de testare și cercetare fără experimente pe animale, dar și pentru a răspunde în caz de dezastre și a combate orice tip de cruzime față de animale”, au transmis, într-un comunicat, reprezentanții HSI/Europe.


    Te-ar mai putea interesa

    Start plăți avans APIA 2024. Lista completă a sumelor care intră în conturi Avans APIA 2024. Ultima oră înainte de plata primei tranșe din subvenții Subvenție record pentru vaca de lapte – anunțul ministrului Barbu pentru crescători

    Ultimele știri

    Avans APIA – plăți în ritm alert! Adrian Pintea, MADR: Ce se autorizează astăzi, a doua zi se plătește! TRANSAVIA celebrează Ziua Sustenabilității cu recunoașteri Gold și Silver în cadrul Community Index® 2024 MonteCarlo, de la Agrii, un soi de grâu la un cost mic și cu un profil sanitar foarte bun