Țurcana de carne, Palas și Dorper – trei alternative pentru valorificarea mai bună a mieilor
Roxana Dobre -Mieii din rase specializate pe carne par să fie și în acest an soluția pentru ca producătorii să obțină bani în plus pe kilogram. Gustul și calitatea superioară a cărnii i-au convins pe români să aleagă miei din rase specializate pe carne. Agrointeligența a vorbit cu trei cunoscuți crescători de ovine din rase specializate de carne pentru a afla cum, unde și mai ales cu cât vor vinde în acest an carnea de miel.
Unul dintre crescătorii de ovine care au investit enorm în revitalizarea Țurcanei ca rasă pentru carne este Dumitru Andreșoi, din județul Hunedoara. Este recunoscut ca având cel mai mare efectiv de animale – o matcă anuală de cel puțin 30.000 de capete, dar și un furnizor de berbecuți premium pentru export și piața internă. Totul mulțumită ameliorării genetice a rasei de care, din 2001 încoace, s-a ocupat constant în turma sa de Țurcană românească.
Despre Țurcană, Andreșoi vorbește numai la superlativ și se mândrește astăzi că oile sale pot să se ia la întrecere cu orice altă rasă de ovine pentru carne. Mieii din turma lui Andreșoi ating la fătare o greutate impresionantă care variază între 5 și 7 kilograme.
”Eu nu vând în perioada Sărbătorilor Pascale pentru că mieii noștri trebuie să atingă peste 40 de kilograme, sub această greutate noi nu vindem. Știu că prețul care se plătește acum pentru un miel de lapte este de 8 lei în scădere drastică față de anul trecut când a fost minim 12 lei. Noi vindem la export iar în țară livrăm doar pentru reproducție animale, berbecuți și mieluțe. Avem avantajul că livrăm cel puțin 10.000 de capete și nu rămânem cu animalele nevândute. Noi avem anul acesta spre exemplu din produșii noștri undeva la 20.000 de miei pe care îi dăm la export pentru că mai oprim și pentru reproducție și înlocuire undeva la 8.000 de capete. Dar de abia după 1 iunie facem livrările pentru că de atunci mai începem să achizionăm și de la fermieri și adăugăm și efectivul nostru. Într-adevăr la rasa de carne este un plus la kilogram iar străinii au început să ceară tot mai mult miei din rase specializate pe carne”, ne-a spus Dumitru Andreșoi.
Dacă se vând pentru reproducție, femelele pleacă de la 1.000 de lei bucata iar masculii pot ajunge și la 5.000 de lei.
Citiți și:
Țurcana românească pentru producția de carne: Experimentul reușit al oierului Dumitru Andreșoi
Gheorghe Albu: ”Rasa de carne Palas merită investiția”
Rasa de oi Palas este pariul fermierului Gheorghe Albu cu zootehnia. Deține un efectiv de 4.000 de capete iar planurile sale pe termen scurt vizează ”o țintă” de 10.000 de ovine. ”Când mănânci carne de miel din această rasă, nu mai are acel mult seu care să-ți dea o repulsie față de consumul de carne grasă. Acesta este motivul pentru care rasa este extrem de căutată în Siria și toate țările arabe. Vrem să creștem rapid acest efectiv de animale și să fim noi direct exportatori. Cu siguranță rasa de carne merită investiția. Momentan noi vindem foarte puțini miei pentru că păstrăm de prăsilă tocmai pentru a crește efectivul”, ne-a explicat fermierul constănțean planul său pentru a crește profitul afacerii cu ovine din rasa românească de carne.
Rasa Palas de carne își are originea pe linie maternă în deja celebra rasă Merinos de Palas, omologată din 1960, și care poate fi considerată cea mai perfecționată rasă de oi din România. Se bate la nivel mondial cu Merinos și Ille de France.
Mieii de Palas ajung la vârsta de 150 de zile la greutatea de 38-48 kg și au un randament la sacrificare de 50%. Linia poate fi folosită pentru producerea berbecilor terminali necesari în programele de hibridare care au ca obiectiv principal obţinerea de miei îngrăşaţi, competitivi pe piaţa Uniunii Europene.
Citiți și:
Andreea Oprea Pop, crescătoare Cluj: ”Pretul pentru mielul de carne, mai ales rasa Dorper, este mai mare față de cel de la Țurcană”
Dintre rasele de oi de carne, Dorper a început să fie tot mai populară, la concurență cu linia de carne a Țurcanei românești. Andreea Oprea Pop, o tânără de 29 de ani, care a investit în creșterea ovinelor în satul Mănăstirea din comuna clujeană Mica, spune că această rasă merită tot efortul.
Carnea de Dorper este lipsită de gustul și mirosul puternic, fiind astfel foarte apreciată de consumatori. Mai mult, nu are nici grăsimea specifică oii, spune crescătoarea din Cluj. ”Da, pretul pentru mielul de carne, mai ales rasa Dorper, este ceva mai mare față de cel de la Țurcană, deoarece și calitatea cărnii este una mai bună. Noi probabil anul acesta nu o să-i vindem în perioada Paștelui deoarece prețul e puțin mai mic, așa a fost și anul trecut. O să-i vindem la începutul lunii mai, sperăm că prețurile să mai crească puțin”, ne-a mai explicat clujeanca.
Dorper este o oaie albă cu negru care se limitează la cap și gât (modelul ideal). Petele negre, într-o măsură limitată pe corp și pe picioare sunt permise. Părul maro din jurul ochilor, tetinele nepigmentate, alb, sub coada sau copitele albe sunt nedorite.
Citiți și: Idei de afaceri în agricultură: creșterea oilor de carne din rasa Dorper