• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Zoltan Haller, vicepreședinte ACVBR, declarații complete despre cărțile de rasă

  agrointeligenta.ro -

  Agrointeligența – www.agrointel.ro vă prezintă cele mai importante declarații oferite de Zoltan Haller, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească (ACVBR) de tip Simmental, în cadrul unui interviu. Reacțiile lui Haller vin după o serie de articole legate de programul cărților de rasă pentru bovine, program care are o finanțare anuală de peste șase milioane de euro. Organizația reprezentată de Haller este principalul beneficiar al sumele oferite de la bugetul public ca ajutorul de stat.

  Despre banii de COP

  “Cifra de 127.000 de animale este la nivel de țară. Cum este structura? Aici sunt fermierii, aici sunt asociațiile de COP în număr de 37. Fermierii au contact cu COP-iști și COP-iștii cu RG – fermieri nu au contact direct cu RG”.
  „În perioada asta au intrat 40.000 de capete, pentru ca s-a redus numărul de animale până la care se beneficiază de program până la cinci. Nu înseamnă că toate cele 127.000 de animale au intrat în COP. Dom din punct de vedere al subvențiilor, nu se va plăti suma din cererea de pe 15 decembrie”.
  “Există o relație contractuala. Fermierii sunt membri în RG în baza unui relații contractuale”.
  „Pe site ANZ-ului (Agenția Națională pentru Zootehnie) se găsește o listă cu asociațiile acreditate”.
  „Sunt asociații (cele care fac COP-ul) de sine statoare. Au o legătură strânsă cu zootehnia”.
  „Dar relația noastră cu aceasta asociații, noi avem o relație contractuala. COP-istul are obligația sa facă un control la 28 de zile. Dacă nu se fac controale, trebuie văzută fiecare situație. Dacă nu se face, lipsa acelui control trebuie sesizat. Dacă nu se face control, nu trebuie să se dea în RG sau în Bălțata Românească”.
  “Noi avem și un supracontrolul, noi o să vă arătăm ca sunt județe unde se face treaba cu 60% și undeva unde se face cu 89%. Sunt note de control ale ANZ-ului, cât și ale noastre”.

  Despre organizarea ACVBR

  “Problema unora este cu aceasta asociație. Aceasta asociație a fost înființată în 2011. În 2011 s-a acreditat pentru RG și COP. Aceasta organizație s-a dezvoltat care are trei departamente mari și late, Tehnic, Administrativ și Promovare. La Tehnic este Raul Bularca (n.r. – președintele din scripte) responsabil, la Promovare sunt eu. Asta înseamnă că merg la Minister, la manifestări internaționale”.
  “Eu, Haller nu am acces la alte departamente și nici și nici nu sunt interesat”.
  “Haller nu are acces nici la bani, nici la partea tehnică”.
  “Avem aproape 40 de angajați. Eu nu sunt angajat, eu nu iau bani de la asociație. Deci Haller nu are acces la bani, la partea tehnică”.
  „Suntem pentru ca această activitate să se facă în beneficiul fermierilor”.
  “Când am venit în 2012, am spus ca nu se va face rabat de calitate, va exista disciplină, corectitudine, muncă – sunt niște principii de la care nu renunțăm. Cui nu-i place, nu vine la noi”.
  ”Dacă pentru dumneavoastră băiat deștept este ca sunt harnic, atunci eu vă mulțumesc. În România sintagma de băiat deștept are înțelesul de om care fura din banii statului, ceea ce nu e așa. Asociația este pe profit, nu s-au cheltuit niciodată toți banii”.

  Tăurași pentru ameliorare genetică

  “S-au introdus tăurași în testare. Există un număr de ferme de 500 sau 1000 din aceste ferme membre din care, conform COP de unde se iau niște valori, după ce se termină lactația și se face o listă de mame candidate de tauri. Mamele provin din fermele din România cu cele mai bune performante. Membrii asociației merg și le bonitează în funcție de anumite calități. Noi lucram după standardele ICAR”.
  „După ce s-au bonitat, se face o analiză în baza unui program după care se stabilesc mame de taur, din 300 ajung, aici ajung să zicem 90 de exemplare. Acum se face potrivirea de perechi în funcție de datele genealogice. Dacă este femelă nu se pune în discuție, dacă este tăuraș se fac analize, am făcut și teste în Germania”.
  “Tăurașii duși acum la Semtest Craiova sunt vaccinați și nu au trecut prin boală”.
  „Nu se joacă nimeni, ceea ce va spun așa este, este susținut cu buletine de analiza. De asta v-am și invitat la asociație. Noi lucrăm mai mult decât transparent”.
  „În momentele în care testele sunt perfecte, acest tăuraș selectat intră la șase luni în măsurarea rezultatelor proprii. În perioada dintre 6 și 12 luni se face măsurarea. Pentru că este o rasă de carne și lapte, se constată și aportul în carne. Se face o analiză dacă merită să meargă mai departe la un Semtest. Din trei tăurași selectați doar doi au mers la Semtest Craiova”.
  „Eu sunt foarte mândru de ei pentru că la 12 luni au avut 570 de kg, cu un aport zilnic de 1,7 kg de carne”.
  „De la 12 luni intră în Semtest, iar de la 16 luni se va face recoltare de material seminal, care apoi se recoltează până la 18 luni. Apoi se va face distribuirea către membrii. Până în ianuarie, cel târziu, acest material seminal va și împărțit fermierilor membri”.
  „Noi am făcut testarea genomică și știm ameliorarea, dar nu va pot spune, pentru ca am putea face și toată lumea să-și dorească material din acest taur”.
  „Acum materialul seminal provine din import, nu există nimic aclimatizat la România. Condițiile din Germania sau Franța nu sunt aceleași cu cele din România”.
  „Acest proces de selectare de mame de tată este un proces continuu”.
  „Noi putem să ne raportăm cu ceva ce avem date, toate animalele care sunt în asociație”.
  „Meritul ca tăurașii au ajuns în Semtest este al fermierilor, ei sunt principalii actori în treaba asta, ei își pregătesc pentru ei”.
  „Ca fapt divers, în acest proces sunt alți zece tăurași în faza de analize și tete de dinainte de a fi selectați pentru reproducere”.
  „Ferma Haller a avut o mama candidată de tăuraș. Tăurașul are acum șapte ani, a trecut de testele de maternitate, paternitate. Se dezvoltă foarte frumos. Când va ajunge la 12 va fi evaluat, nu va conta că este al meu”.
  „Aici sunt 12.000 de fermieri, mai mulți de fapt. Este meritul lor, acele animale provin din fermele lor”.

  România este într-un război comercial

  “România a fost prezentată uneori la Comisia Europeană ca ultimul negru de pe plantație. M-am ofensat, pentru ce sunt ei mai pregătiți ca noi. M-am ambiționat să le demonstrez că nu sunt cu nimic mai buni ca noi. Eu, responsabil cu promovarea, m-am preocupat ca asociația să fi în forurile profesional din lume si din Europa”.
  “În 2015, am făcut o cerere la federația europeană de Simmental. În 2016 am făcut la federația mondiala de Simmental. Am participat la ședința din Polonia unde am fost primiți ca membri”.
  „În 2017, facem o solicitare față de cererea către asociația europeană, ședința care se tine în Turcia pentru a deveni membru cu drepturi depline și în forul european. Este doar o formalitate, pentru ca suntem cu membri depline în federația mondială”.

  Ameliorarea să se facă și în fermele mici?

  „Dacă eu am cinci vaci în gospodărie și înțeleg rostul acestui program: ca animale să devină tot mai performante. România este într-un război economic, și interesul este ca România să nu aibă nimic, să fie un stat consumator. Acel fermier care are cinci capete, pe lângă acel SCZ, care nu va fi mereu trebuie să înțeleagă că are și o obligație. Banii sunt de la UE din SCZ și trebuie luați, cine nu susține asta, este trădător”.
  „Sunt mulți fermieri care înțeleg programul. Există o competiție între fermieri”.
  „Noi vrem să facem ca în România să fie tauri crescuți în România. Pentru noi trebuie să ne facem șeptelul nostru în România. România este în competiție cu toate țările în UE. Dacă noi nu vom crea tauri care sa aducă plus valoare, atunci vom pierde”.
  „Nu puneți pune la Bălțata Românească tot ce este urât și negru în sistem. Noi suntem responsabili doar pentru ce creăm noi”.

  Cine este Zoltan Haller: de la imobiliare la zootehnie

  Potrivit presei brașovene, Zoltan Haller și-a început activitatea în lumea afacerilor printr-o firmă de consultanță imobiliară. Ulterior, acesta a devenit dezvoltator imobiliar, investind în în 2011 în construcția unui bloc de locuințe pe strada De Mijloc din Brașov. Odată cu prăbușirea pieței imobiliare, Haller a trecut la business-uri în agricultură, cumpărând, în localitatea brașoveană Hărman, o fermă de creștere de vaci din rasa Bălțata Românească. În present, Haller este vicepreședintele Asociației de Crescători de Vaci Bălțată Românească tip Simmental și, din 2015, împreună cu un fost secretar de stat și un fost secretar general din Ministerul Agriculturii, este cercetat penal pentru spălare de bani într-un dosar instrumentat de DNA și în care acuzațiile aduse lui Haller sunt de spălare de bani, fals în înscrisuri și complicitate la trafic de influență.

  Citiți și: 

  DEZVĂLUIRI COMPLETE: „Băieții deștepți” ai CĂRȚILOR DE RASĂ PENTRU BOVINE. Miza: 6 milioane de euro pe an!

  VALER SICIAN, Semtest BVN Mureș, despre cărțile de rasă: Programele de amelioare NU INCLUD MARII SPECIALIȘTI PE REPRODUCȚIE!

  ”BĂIEȚII DEȘTEPȚI” AI CĂRȚILOR DE RASĂ pentru BOVINE: 1,4 milioane de euro din AJUTORUL DE STAT au fost ”folosiți”, chipurile, PENTRU UN SOFT!

  SCANDALUL CĂRȚILOR DE RASĂ ajunge pe masa DECIDENȚILOR DE LA BRUXELLES: ”Mă voi adresa COMISARULUI PHIL HOGAN!”

  BOTĂNOIU, replică pentru BUDA: ”Efectuăm verificări asupra MODULUI CUM SUNT ȚINUTE REGISTRELE GENEALOGICE!”

  DESPRE BOVINE: Momentul în care BĂIEȚII DEȘTEPȚI O FAC PE PROȘTII!

  Doar 50.000 de euro au ajuns la compania care a produs softul pentru registrele genealogice. Ajutorul de stat a fost 1,4 milioane de euro

  CU CĂRȚILE PE MASĂ: Fermierii au recunoscut că SUNT PROBLEME în registrul genealogic LA BOVINE!

  ZOLTAN HALLER, jupânul cărților de rasă: SISTEMUL ESTE BUN, nu susțin CAMPANIA AGROINTELIGENȚA!

  Domnule Haller, Agrointeligența retractează public: Nu sunteți jupân și nici arogant. Sunteți un inculpat trimis în judecată pentru spălare de bani, complicitate la trafic de influență și fals în înscrisuri!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Gabriela Vila este noul director general ADAMA România și Republica Moldova Târgurile apicole de început de an – anulate! Ce spun organizatorii de evenimente din apicultură! Doi fermieri s-au ales cu sechestru pe bunuri după ce au obținut subvenții APIA cu acte false

  Ultimele știri

  Un tânăr fermier de 25 de ani – milionar după ce a câștigat la Loteria Națională! Ciobanul dat dispărut a fost găsit! A lăsat oile să moară și el a fugit în satul de domiciliu! Franța: Mirosul de bălegar și cântatul cocoșului, recunoscute ca parte din patrimoniul satelor!