• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât costă CADASTRAREA UNUI TEREN AGRICOL: Lista cu toate PREȚURILE OFICIALE ce trebuie PLĂTITE DE PROPRIETARI!

    Roxana Dobre -

    Cât costă lucrările pentru cadastru la un teren agricol pentru care proprietarul nu dorește să mai aștepte implementarea programului național de cadastrare gratuită. Anul 2020 bate la ușă iar fermierii au primit semnale clare că nu mai primesc subvenții dacă terenurile pentru care cer bani europeni nu sunt cadastrate. Singura variantă sigură, dacă nu sunt prinși în programul de cadastrare gratuită susținut de Guvern, este ca producătorii agricoli să suporte din propriul buzunar costurile pentru suprafețele pe care le dețin.

    Ce se întâmplă cu terenurile care sunt cadastrate din bani proprii ai fermierilor? este o întrebare pe care foarte mulți producători agricoli ne-au adresat-o. Directorul general al Agenției Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Radu Codruț Ștefănescu, a precizat, într-un răspuns remis în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, că pentru aceste suprafețe nu este necesară refacerea documentației cadastrale de către beneficiar!

    ”Dacă, în perioada realizării lucrărilor de înregistrare sistematică, sunt identificate imobile care au fost înregistrate la cerere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, nu este necesară refacerea documentației cadastrale de către beneficiar, informațiile cu privire la aceste imobile fiind integrate de către executantul lucrărilor. Astfel, în vederea corelării informațiilor culese din teren cu cele din înregistrarea sporadică, oficiile de cadastru și publicitate imobiliară pun la dispoziția executanților lucrărilor datele imobilelor înscrise în sistemul integrat de cadastru și carte funciară”, a fost răspunsul șefului de la cadastru.

    Care este procedura și costurile standard pentru producătorii agricoli care decid să facă lucrarea de cadastrare din bugetul propriu

    Persoanele care decid să înscrie imobilele în sistemul integrat de cadastru și carte funciară trebuie să se adreseze unei persoane fizice/juridice autorizate pentru întocmirea documentației cadastrale. Lista acestora este disponibilă în sediile oficiilor teritoriale.

    Negocierea onorariilor percepute de persoanele fizice și juridice autorizate pentru întocmirea documentațiilor cadastrale nu intră în atribuțiile ANCPI sau ale oficiilor subordinate. În schimb, tarifele percepute de ANCPI prin oficiile teritoriale sunt prevăzute în Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 39/2009 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de ANCPI și unitățile sale subordonate și a taxei de autorizare pentru persoanele care realizează lucrări de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei și cartografiei, cu modificările și completările ulterioare, respective serviciul cu codul 2.1.1. Recepție și înființare carte funciară.

    ”Precizăm că, potrivit art. 40, alin (4) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, “Titlurile de proprietate emise în baza legilor de restituire a proprietăților funciare se vor înscrie din oficiu în cartea funciară pe baza planurilor parcelare validate de comisia județeană de oficiu în cartea funciară pe baza planurilor parcelare validate de comisia județeană de aplicare a legilor de restituire a proprietăților funciare și recepționate de catre oficiul teritorial, potrivit regulamentului aprobat prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agenției Naționale”, ne-a transmis șeful agenției de cadastru.

    Astfel, titlurile de proprietate emise în conformitate cu prevederile legilor fondului funciar, ulterior recepționării planului parcelar ori planului de încadrare în tarla, după caz, sunt înscrise gratuit în cartea funciară, înaintea transmiterii acestora către proprietari, potrivit dispozițiilor art. 233 din Regulamentul de avizare, receptive și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară aprobat prin Ordinul Directorului General al ANCPI nr. 700/2014, cu modificările și completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial nr. 571/2014.

    De asemenea, art. 3, alin. (1) din Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 39/2009 prevede că “Sunt scutite de la plata tarifelor serviciilor prevăzute la nr. Crt. 2.1 din anexa nr. 1, în cazul primei înregistrări în cadastru și cartea funciară a terenurilor agricole situate în extravilanul localităților, dobândite prin titlurile de proprietate emise în baza Legii fondului funciar nr. 19/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 și ale Legii nr. 169/1997, cu modificările și completările ulterioare”.

    În momentul de față, 10.330.415 de imobile (reprezentând tot atâtea cărți funciare) sunt înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, ceea ce înseamnă 25,83% din numărul total aproximat de imobile din România. Peste 537.000 de cărți funciare provin din procesul de înregistrare sistematică, iar 85% dintre acestea au fost deschise în 2016 și 2017.

    Citiți și:

    ȘEFUL DE LA CADASTRU, ANUNȚ pentru FERMIERI: Ce se întâmplă cu TERENURILE AGRICOLE pe care SE PLĂTEȘTE SUBVENȚIE!u

    Europarlamentarul DANIEL BUDA, anunț-șoc pentru fermierii care primesc subvenții: ROMÂNIA NU VA MAI PRIMI DEROGARE!

    CADASTRU GRATUIT 2017: LISTA LOCALITĂȚILOR unde ÎNCEP LUCRĂRILE și pentru care PRIMĂRIILE AU CERUT FINANȚARE!

    SUCCESIUNE GRATUITĂ pentru TERENURI prin INTERMEDIUL unui PROGRAM NAȚIONAL!

    CADASTRU GRATUIT: Ce se întâmplă cu PARCELELE AGRICOLE care NU AU PROPRIETAR!

    NOUTĂȚI despre CADASTRAREA GRATUITĂ A TERENURILOR AGRICOLE!

    FONDURI EUROPENE pentru CADASTRAREA GRATUITĂ a peste 6 MILIOANE DE HECTARE


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!