• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PREȚ MIEI 2018. Fătările târzii scumpesc carnea pentru Paști: Cine sunt OIERII CARE OBȚIN ȘI 15 LEI/KG ÎN VIU!

  Roxana Dobre -

  Fermierii care obțin cel mai bun preț pentru mieii vânduți în viu în preajma Paștelui. Prețul pentru carnea de miel în acest an îi mulțumește numai pe oierii care au reușit să își sincronizeze montele la ovine astfel încât fătările să aibă loc cât mai devreme iar mieii să ajungă la greutatea optimă de 22-24 de kilograme în viu.

  Deși Sărbătorile Pascale pică devreme în acest an, adică Paștele Catolic pe 1 aprilie și cel Ortodox pe 8 aprilie, oierii pot cere un preț care ajunge și la 15 lei pe kilogramul de carne în viu tocmai datorită ofertei limitate din piață. Există însă și crescătorii de ovine cu exploatații mari care au prins deja ”gustul” exportului și țin animalele pentru vară sau toamnă când pot obține un preț pe măsură.

  Agrointeligența-www.agrointel.ro a reușit să stea de vorbă cu mai mulți crescători cunoscuți dar am luat pentru dumneavoastră și ”pulsul” prețurilor din postările ciobanilor de pe diverse grupuri de Facebook dedicate oieritului.

  Ferma lui Ionică Nechifor a fost vizitată chiar de ministrul agriculturii, Petre Daea

  În Botoșani, kilogramul de carne se vinde cu 11 lei. Fermierii au început discuțiile și cu supermarketurile

  Ionică Nechifor, cel mai cunoscut crescător de ovine din rasa Karakul din județul Botoșani, spune că în acest an mieii ajunși la greutatea optimă pentru vânzare sunt foarte puțini ceea ce justifică prețurile care ajung și la 15 lei pe kilogram, aproape dublu față de cele din 2017. În Botoșani însă, conform site-urile de vânzările online, prețurile nu depășesc încă 11 lei pe kilogram. 

  ”Prețurile de acum nu putem să le luăm ca și prețuri de referință. Ele sunt încă mult înaintea sărbătorilor Pascale. Mieii sunt foarte puțini. În zona noastră, de exemplu, pentru această perioadă, având în vedere că Paștele este mai devreme, fătările sunt undeva în luna martie, mieii nu sunt atât de mari. De aia probabil și prețurile un pic mai ridicate. Greutatea ideală pentru un miel de Paște trebuie să fie între 9-11 kg în carcasă, asta ar însemna să aibă 22-23 kg în viu”, a explicat Ionică Nechifor pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

  Oierul, care ocupă și funcția de director interimar al Stațiunii pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor de la Popăuți din județul Botoșani, spune că mieii din exploatația proprie vor pleca îm 2018 la export.

  ”(…) Dar eu pot să spun că sunt în negociere cu o firmă din Israel care își dorește foarte mult să încheie contracte cu fermierii după perioada de Paști, iar ei oferă un preț destul de rezonabil, zic eu, doar pentru masculi, că așa sunt regulile la ei. Oferă un preț destul de bun în comparație cu ce se vehiculează la ora actuală pe piață”, a mai completat oierul. 

  Mai mult, Ionică Nechifor spune că din informațiile pe care le are ciobanii care au exploatații mai mari au intrat deja în negocieri cu marile magazine astfel că tradiționala carne de miel va fi găsită și în supermarketuri în perioada Pascală.

  Am înțeles  că au fost deja câteva discuții cu supermarketuri, deja în teritoriu au fost câteva discuții cu fermierii mai mari, în zona Ardealului, Banat, unde au intrat în relații directe pentru a putea valorifica în supermarketuri acești miei, chiar acum, în perioada de Paște. Se fac negocieri la prețuri acum. Chiar am avut o discuție cu domnul ministru, Petre Daea, și a întrebat în ce stadiu ne aflăm cu discuțiile și negocierile cu supermarketurile. Sunt discuții directe pentru fiecare județ. La mine, la Botoșani, încă nu au fost discuții. La noi mieii care sunt cu destinație carne cumva abia acoperă cerința de pe piața județeană”, a mai punctat cunoscutul oier botoșănean. 

  Dumitru Andreșoi a devenit celebru mai ales datorită numărului impresionant de ovine din rasa Țurcană pe care le deține

  În Hunedoara, prețurile variază între 12 și 14 lei pe kilogram în viu. Dumitru Andreșoi, cel mai mare oier din țară: ”Ne dorim ca prețul să fie minim 22-25 lei carcasa”

  Prețul mieilor noi ne dorim să fie minim 22-25 lei carcasa și în viu între 11-13 lei. Ne-am dori, dar depinde totul de forța de cumpărare a românilor. Ăsta ar fi un preț corect, nu un preț mare, ci un preț corect ca fermierul să-și recupereze cheltuielile de peste an cu animalele. Am avut fătări timpurii și sunt miei, marfă este pe piață. Chiar am discutat și cu colegii de prin țară, am avut și ieri  întâlnire la Minister și sunt miei. Nu se pune problemă. Dar totul e de preț. Sperăm să fie un preț cât de cât corect ca fermierul să poată să își recupereze cheltuielile și să își continue activitatea”, a declarat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro,  Dumitru Andreșoi, fermier din Hunedoara și unul dintre cei mai cunoscuți crescători de ovine din România.

  Mărimea exploatației pe care o păstorește îi dă posibilitatea oierului hunedorean să aibă un cuvânt de spus și în negocierile pentru export astfel că păstrează mieii pentru piețele externe.

  Pe piața europeană într-adevăr animalele de carne au un plus de valoare la preț, pe piața europeană, unde se sacrifică carcasele, dar în general românul preferă orice carne. Dobrogea mănâncă mai mult Merinos, Moldova mai mult Karakul, restul țării Țurcana. Ținând cont că și Paștele este foarte timpuriu, o să avem alte prețuri, pentru că mieii sunt miei buni, dar una e să fie Paștele pe 15 mai, alta să fie în 8 aprilie, e o lună și ceva mai repede. Noi nu vindem, îi lăsăm să mai crească iar în lunile iulie-august înțărcăm și îi băgăm pe îngrășat, sperăm spre țările arabe să vindem în toamnă. De Paști nu vindem, niciodată nu am vândut, pentru că avem efective mari și nu mulgem, dar sunt colegii din asociație care vând, vin și își procură crotalii. Acum stau la coadă săracii, să își identifice mieii să poată ieși cu ei la vânzare pe piață. Noi sperăm să putem să exportăm în toamnă. Niciodată nu ne-au rămas animale, tineretul a plecat tot spre export”, a declarat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro,  Dumitru Andreșoi.

  Nicolae Cioranu, Romovis: ”Cred că sunt peste 100.000 de miei depășiți de cantitatea optimă a pieței, rămași din 2017”

  Nicolae Cioranu, președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine Romovis, spune că mieii nu au avut timp să se facă pentru greutatea optimă pe care o cere piața, dar o parte dintre ei din exploatațiile care au avut fătări mai timpurii animanele au ajuns la kilogramele potrivite. În privința prețului, oierul din Arad arată că este încă devreme deoarece nu știe ”ce oferă piața”. 

  Nu putem vorbi de prețuri acum, putem doar povesti până în perioada pascală. Dacă dăm niște prețuri acum, le dăm total eronate, pentru că nu își spun cuvântul cererea și oferta. Deci dacă mai stăm un pic, măcar o săptămână, ca să nu povestim, să nu fim pe lângă subiect, că nu știm ce oferă piața”,  a declarat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, Nicolae Cioranu.

  Acesta atrage atenția că în România, rasa nu influențează prețul iar cunoștințele consumatorului nu au ajuns acolo să difere prețul între o rasă de carne și una de lapte. ”Nici măcar la marfă finită, nu la marfă mică. Deci nici măcar la mielul greu, la mielul finisat nu putem vorbi de diferență de preț de la o rasă la alta, pentru că noi tot timpul anului suntem în alertă, ce facem, cui îi vindem și atunci noi mai mult scăpăm de ei, nu vindem”, a mai spus Cioranu. 

  Oierul subliniază că piața mieilor nu este atât de ”roz” astfel că sunt ciobani care au rămas cu miei din 2017 nevânduți și nu și-au găsit nici acum cumpărători. Doar exportul îi mai salvează pe ciobanii care sunt suficient de norocoși să găsească clienți ”în afară”.

  ”Din mieii rămași într-adevăr o parte pleacă la export, o piață pleacă în piețe, nu în supermarketuri, că fermierii încă nu au acces la vânzările din supermarket.  Mieii care rămân îi creștem mari și ne rugăm de careva să ni-i cumpere. Exact cum suntem acum, că în România cred că sunt peste 100.000 de miei depășiți de cantitatea optimă a pieței, miei din 2017, care au ajuns la greutatea de 70 kg și nu avem cui să-i vindem. Neavând cui să-i vindem, prețul e dezastruos la ei. Îi dăm la abator, dar nu avem cui. Nu contează cui vindem, realitatea este că nu avem cui vinde. În România, de câțiva ani, oferta a depășit cererea”, a conchis dezamăgit crescătorul de ovine.

  Miei din rasa Dorper

  Andreea Ioana Pop este o tânără curajoasă din Cluj care a înființat în anul 2012 cu fonduri europene o fermă de oi din rasele Dorper și Țurcană. Acum vinde metiși iar în timp a reușit să își formeze clienți fideli care se reîntorc anual.

  ”Anul acesta sper ca prețul să mai crească puțin deși veștile nu sunt prea bune. Noi avem noroc că fătările de anul acesta au fost majoritatea prin decembrie-ianuarie, mieii sunt destul de mari, având în vedere că sunt metiși rezultați prin încrucișarea raselor de Țurcană cu Dorper. Anul aceste avem deja în fermă, majoritatea oilor metiși 50% și metis 75%. Calitatea cărnii a crescut foarte mult și cred că o să-i vindem după Paști direct la un abator specializat care exportă carnea de metis, având o calitate superioară”, a explicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro tânăra crescătoare de ovine.

  Acesta spune că mieii pe care îi scoate la vânzare trebuie să ajungă 30-40 kilograme, greutatea optimă a rasei, iar acum au ajuns deja la 20-25 de kilograme.  Crescătoarea de ovine are și un mare of în privința sectorului: rasele de carne nu sunt susținute în România iar în cazul metișilor pe care îi crește nu există nicio subvenție alocată de la Ministerul Agriculturii.  ”În rest nu suntem prea fericiți deoarece sprijinul pentru rasa de carne în România este aproape zero. Subventiile mari se dau doar ovinelor de lapte, iar rasa de carne nu prea contează. Așa că ne descurcăm cum putem”, mai spune Andreea Ioana Pop.

  Conform site-urilor de vânzări pentru mieii Dorper se cere chiar și 15 lei pe kilogram în viu. Condiția este însă ca cel care cumpără să cunoască gustul și calitățile excelente ale acestui tip de carne.

  Foto: www.stanaturistica.ro

  Un crescător de oi din Timiş vinde miei…cu rezervare. Dar pentru arabi

  Un crescător de oi din Timiş are deja rezervaţi peste 500 de miei care vor fi sacrificaţi în următoarele săptămâni. Cei mai mulţi vor pleca însă în ţările arabe și nu pe piața internă.  ”Se vinde şi la români, numai că atunci în vinerea Paştelui, mai târziu. Omul îl ia proaspăt, nu îl baga în congelator”, a explicat Dumitru Bodea crescător de oi.

  Conform site-urilor de specialitate, în județul Timiș ciobanii cer 13 lei pe kilogramul de carne în viu dar sunt unii ciobani care se mulțumesc și cu prețul de 10 lei pe kilogram.

  Foto: Cuvântul Libertăţii

  Ciobanii care au mizat pe rasele de carne sunt în avantaj și în acest an

  În ultimii ani oierii au început să schimbe strategia în ferme și au prins ”gustul” creșterii raselor de carne. Acesta au avantajul că iau în greutate mult mai repede dar și calitatea carcasei este foarte diferită. Spre exemplu, în judeţul Alba, crescătorul Ioan Moga  a mizat pe încrucişarea rasei Suffolk cu Țigaia românească. Carnea este mai dulce şi nu conţine grăsime.

  “Este o rasă de carne în primul rând prin faptul că are spatele mai lat, pulpele sunt mai mari şi are un spor de creştere cu mult mare faţă de Țurcană. Acum mielul are cam 20 de kilograme, la Paşti va avea 30”,  se laudă Ioan Moga, crescător de oi din Alba, cu ”experimentul” din ferma sa.

  Cei care îşi rezervă un miel de pe acum vor da în jur de 20 de lei pe kilogram, la carcasă. Dacă la mielul autohton se pierde prin sacrificare în jur de 50 la sută, la metișul de carne paguba este de 30 de procente.

  Oierii s-au aliat online contra samsarilor

  În această perioadă grupurile de pe Facebook destinate fermierilor sunt pline de anunțuri ale cumpărătorilor care vor să vândă mai departe carnea de miel, așa numiții samsari. Oierii iau atitudine și declară război acestor cumpărători care oferă chiar și 8 lei pe kilogram urmând ca ei să ceară poate și dublu pe tradiționala carne pentru masa de Paști. ”Salut ciobănași. Nu dați mieii pe nimic ca să nu rămâneți cu ei , nu vă fie frică. Haideți să ținem toți la preț să nu mai profite samsarii de pe urma noastră. Știți foarte bine câtă muncă și chin este cu oile, așa că haideți să ne dăm mână cu mână și să ținem toți unul cu altul că doar așa putem lua un preț mai binișor”, îi îndeamnă crescătorul Ioan Suciu pe ciobanii care fac parte din Grupul Ciobanilor Adevărați de pe Facebook.

  Lucian Caltun, un alt crescător de pe grup anunță că prețul pe care îl cere pentru cei 700 de miei pe care îo are de vânzare este de 16-17 lei/kg , cu greutate medie 20 kg. ”Oferta limitată!  Ofer documente sanitar-veterinare, carnet producător. Nu vindeți ieftin. nu va bateți joc, de munca dvs., de cheltuielile dvs. și de timpul pierdut”, atrage atenția oierul colegilor ciobani.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de vânzare: Sămânță de mazăre certificată la prețuri extrem de atractive Drumurile naționale și județene din Constanța au fost închise. ANM: Județul e sub alertă de viscol! Comisia pentru Agricultură, răspuns pentru Asociația Forța Fermierilor. Adrian Chesnoiu: ”Dacă Guvernul nu va da OUG pentru despăgubiri, depunem amendament la Legea bugetului”

  Ultimele știri

  FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei – 27 ianuarie 2021 Legea ambroziei. Fermierii – controlați de Primărie, Poliția Locală sau Garda de Mediu; amenzi majorate! Ajutor de minimis Legume 2021. Culturi eligibile și cuantumuri propuse pentru plata legumicultorilor