• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din Prahova cer stoparea sistemului antigrindină. Adresă cu semnături depusă la MADR!

    Oana Timar -

    Aproape 200 de fermieri care lucrează cumulat peste 75.000 de hectare de teren agricol în județul Prahova au transmis astăzi, joi – 7 martie, o adresă către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și către ministrul Florin Barbu, în care solicită de urgență stoparea sistemului antigrindină care, potrivit agricultorilor, crează numai pagube agriculturii la nivel județean.

    Un dosar cu adresa către MADR și 188 de cereri semnate și ștampilate de fiecare fermier a fost depus la Registratura MADR unde a primit numărul de înregistrare 57238/7.03.24.

    ”În județul nostru avem o suprafață alocată agriculturii intensive de circa 142.000 de hectare. Însumat, această suprafață produce circa 750.000 de tone de grâu, porumb, orz, rapiță și semințe de floarea-soarelui în fiecare an agricol. (…) Conform observațiilor realizate de către fermierii județului Prahova, există extrem de multe dovezi de necontestat că sistemul anti-grindină generează pagube în rândul volumelor de marfă și impactează negativ afacerile fermierilor, respectiv veniturile acestora, totul transformându-se mai departe asupra nivelului taxelor și impozitelor județene”, se arată în adresa înaintată, în numele fermierilor prahoveni, de președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Prahova, ing. Adrian Mocanu.

    Citiți și: Rachetele antigrindină lovesc din nou! „Cum se trage, cum dispar norii și rămânem fără ploaie!”

    Fermierii prahoveni: Există alte mijloace de protecție pentru vii și livezi

    Adresa mai precizează despre constatările fermierilor că acestea datează de la momentul introducerii și punerii în funcțiune la nivel județean a sistemului antigrindină. ”Nu înțelegem de ce trebuie distrusă agricultura județeană cu acest sistem, în condițiile în care există și alte mijloace de protecție la adresa producătorilor de vie și livezi existente în județ”, arată agricultorii.

    Fermierii din cadrul ACCPT Prahova arată că nu văd necesitatea unui astfel de sistem care creează mari pagube agricultorilor locali: ”Costurile cu aceste rachete sunt suportate din bugetul statului român, cu alte cuvinte din banii plătiți de noi cu titlu de taxe și impozite. În aceste condiții, considerăm că trebuie să fim consultați și, la rândul nostru, să fim de acord cu această modalitate de cheltuială a banilor publici care vizează și afectează afacerile noastre”.

    Citiți și: Fermierul Cosmin Olteanu: ”Nu mai vrem rachete antigrindină în Prahova! Ministerul să lase norii în pace, să-și lase ploaia! Ni s-au pârjolit culturile!”

    Prin adresa înaintată MADR, minister în subordinea căruia funcționează Autoritatea de Administrare a Sistemului Antigrindină și de Stimulare a Precipitațiilor, fermierii prahoveni cer oprirea și desființarea sistemului antigrindină instalat în județul Prahova. ”Noi, fermierii, nu am solicitat niciodată acest lucru și nici nu am fost consultați. Vă solicităm acest lucru (stoparea sistemului antigrindină – n.r.) și din punct de vedere legal, a lipsei de informare și consultare cu care ne confruntăm, precum și din perspectiva pagubelor produse de aceste sisteme care efectiv risipesc norii cu precipitații – sunt aspecte care pot fi cuantificate și demonstrate”, cer fermierii care reclamă că până la acest moment, toate demersurile făcute public s-au lovit de o ”tăcere totală” din partea autorităților, inclusiv din partea parlamentarilor de Prahova – deputați și senatori.

    ”Dorim să știm că banii proveniți din taxele și impozitele plătite de fermierii din Prahova au o destinație corectă și nu sunt direcționați către programe sau activități care creează numai prejudicii și nu aduc beneficii de niciun fel. Toți semnatarii acestei adrese sunt fermieri de bună credință din județul Prahova și semnează în mod solidar acest document prin care vă solicităm stoparea de urgență a sistemului antigrindină ce creează numai pagube agriculturii la nivel județean”, mai spus fermierii prahoveni care subliniază, în finalul adresei, că așteaptă din partea MADR și a ministrului Agriculturii ”un răspuns ferm, argumentat, în termenul legal de depunere a acestei adrese”.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului