Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
CATEGORII PRODUSE ARTICOLE EXTERNE AUTORI ARHIVĂ

AZI 17:40 APIA a prelungit TERMENUL DE DEPUNERE a cererii unice până pe 10 IUNIE!

AZI 16:15 Sfaturile fermierului Gheorghe Albu pentru tinerii care vor să facă agricultură

AZI 15:55 DE NEOPRIT! Cererea pentru autorizarea MEGA-PROTESTULUI cu 10.000 de fermieri, DEPUSĂ la Primărie!

Plantația de nuci forestieri – afacerea cu care îți faci copiii milionari în euro. Ai nevoie de doar două hectare de teren și 6.000 de euro!

nuca

Plantația de nuci forestieri este cultura care aduce câștiguri uriașe. Nu celui care investește, ci copiiilor acestuia care vor moșteni exploatația ajunsă la maturitate și gata pentru recoltarea prețiosului lemn de nuc.

Afacerea cu nuci pentru producția de lemn le poate aduce cultivatorilor 1.500 de euro pe metrul cub vândut. Se știe că lemnul de nuc este râvnit de producătorii de mobilă pentru calitățile sale desăvârșite care îl plasează în categoria luxului și a rafinamentului.

cultura de nuc forestier

Plantația de nuc forestier este ușor de înființat întrucât acesta creşte ca şi salcâmul, și nu are nevoie de îngrijiri speciale. Totuși, pentru producția mobilă este necesară creşterea unor anumiți hibrizi de nuc forestier, la care trunchiul este lăsat să crească până la 7-8 metri.

Timpul de așteptare pentru recoltarea acestor hibrizi – nuci franțuzești, de altfel, este destul de mare adică 25-30 de ani pentru că sunt selectați să nu facă fructe. În cazul nucului negru este vorba chiar de 60-70 de ani pentru că acesta face și producție de fructe.

“La nucul negru durează mai multe pentru că produce și fructe astfel că seva este orientată și către acestea. Este ca o mamă care își hrănește puii și astfel își epuizează cumva și resursele. Cei franțuzești sunt mai precoce pentru că toată seva o folosesc pentru masa lemnoasă ceea ce îi ajută să crească mai repede”, ne explică Ovidiu Lazăr, importator de puieți de nuc forestier.

nucul negru

450 mc de lemn recoltat pe hectar

Întrucât beneficiile de pe urma acestor plantaţiilor de nuc forestier se obțin foarte greu, cheresteaua este și ea foarte scumpă. Astfel, de la un copac se poate obţine 0,75 metri cubi. La 600 de copaci de pe un hectar vorbim de 450 de metri cubi, care, înmulţiţi cu 1.500 de euro, cât este în prezent preţul unui metru cub, ar rezulta într-un venit de 600.000 de euro. Acest tip de afacere poate fi o investiţie a părinţilor pentru copiii şi nepoţii lor.

Se plantează 600-800 de arbori/hectar

Plantarea nucului forestier se deosebeşte de nucul obișnuit prin faptul că este sădit mult mai des. Dacă în cazul nucilor pentru miez se plantează 100 de pomi pe un hectar, în cazul arborilor pentru lemn se sădesc 600 – 800 de copaci.

Producţia mondială de lemn de nuc acoperă în prezent 25% din cerere.
Cei care vor sa planteze nuci pentru a folosi lemnul în industria mobilei pot cultiva un soi de nuc forestier realizat de francezi. Spre deosebire de nucul românesc, acest soi crește asemănător unui brad și nu are fructe. Practic, ajunge la 90% masă lemnoasă. Ajung la maturitate dupa circa 20-25 de ani si au un metru cub pe fir.

recolta de lemn de nuc

Lemnul de nuc este vedetă în industria de lux

Nucul forestier este important prin obținerea de cherestea, care este considerată ca cea mai buna pentru industria de mobilă, obținerea furnirului de o înaltă calitate sau industria automobilelor și a ambarcațiunelor de lux. Este recomandat și pentru stabilizarea solului prin rădăcinile sale adânc înfipte în pământ.

“Se potrivesc excelent la condițiile de creștere din România deoarece absența fructelor îi face pliabili pe orice fel de teren sau zonă climatică”, ne-a precizat Ovidiu Lazăr. El spune că în România există mii de hectare de teren în paragină și nefolosit căruia i se poate da o valoare prin această investiție.

Un puiet costă 5 euro

Prețul unui puiet de nuc forestier este de 5 euro și este negociabil doar dacă materialul săditor este procurat pentru o suprafață mai mare de 1 hectar. Cu late cuvinte, înmulțind densitatea necesară cu prețul, se ajunge la o investiție de 3.000-4.000 de euro, la care se aadaugă costul cu plantarea.

Odată sădit, nucul creat special pentru producția de lemn nu necesită lucrări și îngijiri speciale și se comportă ca și stejarul, salcâmul sau gorunul. Își poartă singur de grijă. În comparație cu puieții de nuc negru sau nucul comun, cei franțuzești cresc în diametru mult mai repede (5-7 cm pe an).

Sursa foto 

zmeura

Cititor: după marijuana, cea mai profitabilă cultură este zmeura

Lidl Romania

Lidl, făcut praf de un turist străin: La noi în Polonia, aceleași produse sunt cu 50% mai ieftine. Explicația retailerului, taxată de români pe Facebook

627x0

Casa de 1.000 de euro. Are 75 de metri pătrați și este construită din baloți de paie

foto miere falsificata

Ce conține borcanul de miere vândut la promoție cu 9,99 lei? Vezi rezultatul analizelor de laborator!

Cel mai ieftin schimb valutar în cont Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
 1. O alta teapa pt. disperații după bani. Multi fraieri au neglijat activitățile tradiționale si s-au apucat de pawlonia, struți sau melci, activități care au adus profit uriaș doar celor care au vândut „matca” in rest mare dezamăgire. Cam asa e si cu nucul. Puneți fraților fasole, linte, roșii ca ne-au pocnit fălcile de la alea din Egipt si Turcia.

  RĂSPUNDE
 2. @Costy : Stai linistit, inca nu avem mentalitatea sa investim in ceva care sa ne aduca un „posibil beneficiu” peste 30 de ani. Noi, romanii, vrem sa investim azi si sa dublam banii pana ieri daca e posibil.

  RĂSPUNDE
 3. Ai punctat bine HeyHey. Daca investitia este pe termen lung nu inseamna ca este neaparat proasta. Pana la urma fiecare poate sa creada in ce cultura vrea, cu ce sunt mai presus cei care cultiva tone de castraveti si arunca jumatate fata de cel care investeste in Paulownia. Cu ce il ajuta „cultura tradițională”?

  RĂSPUNDE
 4. Cum clima se tot încălzește…. că cei
  U.E. si lumea e zgircita si nu ajută pe cei care stiu să oprească acest fenomen….Vine o tornada…. si pleacă toată afacerea prin aer…. :))))

  RĂSPUNDE
 5. Ioane nu există furtună după care au rămas casele dar au ‘plecat’ nucii. Iar pănă acum nu am auzit de o furtună, pe la noi, care a reuşit să rupă un nuc!

  RĂSPUNDE
 6. Priveste că vor veni din ce in ce mai des asemenea fenomene… :))):
  http://observator.tv/social/padure-defrisata-de-tornada-in-suceava-130963.html

  RĂSPUNDE
 7. Mda,coada vacii si stampila primariei,in video e vorba de molizi cu inradacinare trasanta,pe cand la nuc este vorba de inradacinare pivotanta,ca un morcov,mult mai solida.

  RĂSPUNDE
 8. si cum facem cu furatul lor … platim 30 ani paznici la cultura

  RĂSPUNDE
 9. @Costy: Opinia ta este putin hazardata. Melci nu consuma poporul Roman. Deci nu merita, ca stai la mana strainului. In schimb cu paulownia e o alta poveste.. poti sa vinzi la gatere, iti spune omu ca iti da 5000 euro pe HA , poti sa vinzi ca lemne de foc. Dar, ei vor sa obtina 20.000 pe HA, si ala de la gater obtine scanduri de 9000 euro, Aceasi treaba e si la carnea de strut vor 20 euro pe un kg. Si din moment ce importam oua din polonia, la ce sa-te astepti ?

  RĂSPUNDE
 10. In Romania nu poti face afaceri pe 30 de ani.

  RĂSPUNDE
 11. Plantati pomi de paulownia ca este foarte bine,eu am 200 buc si sunt foarte multumit cum evolueaza.

  RĂSPUNDE
 12. Nu exista 600 de pomi la hectar , poate 100 …poate

  RĂSPUNDE
 13. Sun puieti altoiti.?

  RĂSPUNDE
 14. M-ar interesa sa plantez 2,5 ha cu nuci forestieri.
  Cum pot sa iau legatura cu domnul Ovidiu Lazar? Multumesc

  RĂSPUNDE
 15. buna seara, pot oferii eu 400buc nuc forestier(nuc negru),la 100-150cm, la pret de 7ron/buc.

  RĂSPUNDE
 16. buna seara! Va ofer puiet de nuc cu 5lei/puiet.

  RĂSPUNDE
 17. Exceptional,senzational,la 1500 mc,apropo,cherestea sau bustean? poti sa_l cumperi din Franta cu 800_900 euro mc cherestea uscata.Roxi ,lasa_te de informatii mincinoase,sau nu esti in domeniu.

  RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES