• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 10 culturi profitabile care se pot înființa toamna

    agrointeligenta.ro -

    Culturile profitabile presupun, de multe ori, o investiție importantă, dar esențial pentru reușita afacerii este ca înființarea plantațiilor să se facă la momentul oportun. Astfel, o parte din aceste plante care aduc profit chiar și pe suprafețe mici se pun în pământ din toamnă, iar începând din anul următor, majoritatea pot aduce primul rod.

    Agrointeligența – www.agrointel.ro vă prezintă câteva culturile profitabile care se plantează toamna, urmând ca dumneavoastră, în funcție de specificul zonei, de terenul pe care îl aveți și de strategia de afaceri, să vă decideți care vi se potrivește:

    1. Cultura de zmeur
    Zmeura se plantează primăvara sau toamna, dar de preferat este toamna când este necesară o pregătire foarta bună a terenului înainte de plantare (fertilizarea terenului). Drajonii de zmeur costă în jur de 2 lei, iar investiția minimă pentru înființarea unui hectar este de 10.000 de euro.

    Mai multe despre cultura de zmeur

     

    2. Cultura de mur
    2015 a însemnat un an foarte bun pentru mure, așa că sunt toate premisele ca și anul viitor, fructele arbustului să aducă venituri însemnate. Singura problemă este investiția inițială destul de consistentă: 10.000 de euro la hectar, și apoi patru ani de așteptare până la vârful de producție.Un sfat important de urmat este să optați pentru soiurile care fac fructe mari – foarte cerute de supermarketuri și care pot da producții chiar și de 20 de tone la hectar.
    În 2015, prețul la care s-a vândut caserola de 250 grame cu mure în magazine a fost de 7 lei, deci circa 28 de lei pentur un kilogram de fructe.

    Mai multe despre afacerea cu mure

     

    3. Cultura de gutui
    În acest moment, pe piața din românia se remarcă o lipsă de producători de gutui. Vechile livezi au îmbătrânit, iar cei care au pomi pe rod spun că abia fac față cererilor din țară și din afară. Costul înființării unei livezi de gutui este relativ mai scăzut decât la alte plantații mai ales că pomii au o adaptare buna la clima noastră, iar cultura este simplu de întreținut ca și costuri. Livezile de gutui permit și densități foarte mari, adică se pot planta până la 1.250 de pomi la hectar în livezile superintesive. Acest lucru înseamnă că investiția în materialul săditor, dacă punem un preț mediu de 20 de lei pe puiet, rezultă cel puțin la suma de 25.000 de lei la hectar. La acești bani se adaugă transportul puieților, săditul, irigațiile, tratamentele.
    Plantațiile de gutui, datorită tipului de portaltoi pe care sunt înființate, intră foarte repede pe rod de prin anul 3 dar la anul 5 ajung la maturitate și se pot obține până la 30 de tone la hectar. Profitul este mai greu de calculat având în vedere că prețul de vânzare diferă. Dar dacă luăm prețul cel mai mic, de 4 lei, și îl înmulțim cu 30 de tone rezultă un profit de 120.000 de lei.

    Mai multe despre cultura de gutui

     

    4. Cultura de piersici turtite
    Piersicile turtite au devenit foarte populare în România începînd din acest an când au intrat și în supermarketuri. Au avantajul că sunt ușor de ambalat, mai ușor de consumat, dar păstrează același gust de piersică românească. Producția diferă în funcție de sistemul de exploatare, cele mai multe varietăți fiind create atât pentru exploatarea în sistem intensiv cât și în sistem superintensiv. Astfel, cu soiul Filip, spre exemplu la o densitate de 635 pomi pe hectar producția este estimată la 18,7- 22 tone. În timp ce la o densitate de 833 pomi la hectar producția obținută se ridică la 25-29 tone. Ca și perioadă de coacere, soiul Filip este bun de recoltat în săptămâna a doua sau a treia a lunii iulie. Face fructe începând cu anul al II lea de la plantare, dar intră efectiv pe rod începând cu anul al III lea. Ca și comparație, se poate opta și pentru soiuri cu fructificare tardivă, care începe de la începutul lui august. Prețul unui puiet de piersic cu fructe turtite pornește de la 10 lei, însă trebuie avută în veder eprocurarea de la pepinierele autorizate, care certifică proveniența și soiul.

    Mai multe despre afacerea cu piersici turtite

     

    5. Cultura de alun
    Comercializarea alunelor de pădure poate aduce profituri însemnate, pe piaţa internaţională unde prețul variază între 3 și la 7 euro pe kilogram, în coajă, iar cele decojite pot ajunge până la 24 de euro pe kilogram.
    Uleiul din alune de pădure variază între 46 şi 79 de dolari pe kilogram şi ajunge până la 131 – 168 de dolari pe kilogram.
    Pentru înființarea culturii de alun, terenul se pregătește printr-o afânare ceva mai adâncă (arătură) și eventual fertilizare cu gunoi de grajd putrezit în cantitate de circa 2 tone pe o suprafață de 500 de mp de grădină.
    Plantarea alunului se face din toamnă dar și primăvara timpuriu, cu marcote, respectiv plante înrădăcinate, obținute prin despărțire de la tufele mamă, extinse deja în cultură. Important este ca materialul de plantat să provină de la o pepinieră autorizată sau de la o stațiune de cercetare. Nu se va apela la puieți de alun crescuți spontan și întâlniți frecvent în zona colinară la limita terenurilor împădurite, dat fiind că, deși sunt productivi și perfect adaptați aceștia dau fructe mici de calitate inferioară. Sădirea alunului se face în rânduri, la distanța de 3,0 – 3,5 m între ele, iar între plante pe rând la 2,5 – 3,0 în gropi individuale nu prea adânci, în care se adaugă obligatoriu 1-2 lopeți de pământ de frunze luat din pădure. La suprafața de 500 de mp teren intră 60-70 de plante.
    Fructicarea plantelor începe din anul al treilea de la plantare și atinge maxim de recoltă după 10-12 ani, unele soiuri 5-6 ani. După recoltare alunele se întind în strat de 5-6 cm grosime într-o încăpere uscată și aerisită timp de 7-8 zile după care se însăcuiesc și se păstrează în aceleași condiții până la desfacerea pe piață.

    Mai multe despre cultura de alun

     

    coacaz negru

    6. Cultura de coacăz negru
    Înființarea unei plantații de coacăz negru nu necesită lucrări speciale, dar terenul destinat exploatației trebuie să fie arat și desfundat pe o adâncime de 60-70 de cm. Costurile pentru plantarea unui hectar de coacăz negru nu sunt de loc de neglijat. Pentru a înființa un hectar cu toate lucrările aferente, cu îngrășăminte, cu materialul săditor, inclusiv sistemul de irigare prin picurare, totul duce undeva la 22-25.000 de lei. O plantă de coacăz din soiurile de top se vinde la pepiniere autorizate cu prețul de 3,7 lei, ceea ce înseamnă că pentru un hectar, numai materialul săditor te costă 13.000 lei. De precizat că profitul bun se lasă așteptat până în al treilea an când se obțin producții de 8 tone la hectar, ceea ce la un preț de 6 lei/kg, înseamnă un venit de 48.000 de lei (circa 11.000 de euro).

    Mai multe despre cultura de coacăz negru

     

    7. Cătina
    Cătina rămâne și pentru anul viitor o plantă cu potențial, mai ales că procesarea ei și comercializarea a fost diversificată. Costurile cu înființarea și întreținerea unui hectar de cătină sunt cuprinse între 1.500 și 3.500 de euro. Investiție pe care o recuperezi rapid dacă te gândești că, de pe un hectar, în anul al treilea de plantare reușești să obții o producție medie de 15 tone, iar prețul mediu pentru un kilogram de cătina variază între 10 și 15 lei.
    Dacă solul este bine pregătit, plantarea se poate face toamna târziu. Dacă nu, se amână pentru primăvară, cu rezultate la fel de bune, cu condiţia asigurării unei udări de aprovizionare, cel puţin la groapă.

    Mai multe despre înființarea unei plantații de cătină

     

    8. Cultura de trandafir de dulceață
    Trandafirii de dulceață sunt o cultură mai puțin întâlnită la noi în țară, dar care începe să se bucure de un succes răsunător. Cei care dețin suprafețe mici de teren – chiar sub un hectar, sunt cei care au în plan sau deja și-au înființat o astfel de plantație de nișă. Un astfel de exemplu sunt doi tineri din Reghin care, pentru înființarea întregii plantații cu trandafiri și fructe de pădure, adică pe 1,12 hectare, au scos din buzunar, nici mai mult, nici mai puțin, de 13.000 euro. Din acești bani, pentru 1.280 de butași, după o ușoară negociere, s-a plătit un preț de 5,75 lei/butaș, ceea ce, la un calcul simplu costul cu butași de trandafiri pentru suprafața de 0,28 hectare a fost de 1.640 euro. Suprafața a fost suficientă pentru a porni o afacere cu dulceață și produse pe bază de trandafir, urmând apoi ca plantația să se extindă.

    Mai multe despre cultivarea trandafirilor de dulceață

     

    9. Aronia
    Aronia sau scorușul negru se plantează cel mai bine toamna, deoarece rădăcina lucrează, se prinde bine în sol. Are șanse să dea primele fructe chiar din anul următor, dar e bine de știut că planta de aronia începe să fructifice în anul 3-4, iar prețul corect al unei plante ar trebui să fie de 7 lei, chiar dacă mulți comercianți practică prețuri fabuloase ce ating 30 de lei.
    Arbuștii de aronia se plantează la o distanță de 1,5-2 metri între plante pe rând și 3-4 metri între rânduri. În faza de fructificare, mai ales lunile mai-iunie, cultura are nevoie de suficientă apa, așa că se recomandă investiția într-un sistem de irigat pentru zonele mai secetoase.

    Mai multe despre cultura de aronia

     

    10. Usturoiul
    Înființarea unei culturi de usturoi oferă producții mai mari dacă însămânțarea se face toamna – în lunile octombrie sau noiembrie, dar unii specialiștii apreciază că perioada optimă este între 10 septembrie și 30 noiembrie.

    Cantitatea necesară de usturoi de sămânță este de 800 – 1.000 kg/ha usturoi. Dacă luăm în calcul cel mai fericit scenariu în care se obțin 7-8 tone de usturoi la hectar, cu un preț mediu al pieței de 4-5 lei, profitul ce poate rezulta de pe un hectar de usturoi poate atinge 8.000 de euro. În cel mai rău caz, în an ploios, recolta minimă este de 2-3 tone, însă chiar și atunci, fermierul reușește să obțină profit dublu față de investiția făcută în înființarea culturii de usturoi românesc.

    Mai multe despre cultura de usturoi

     

    Alte plantații agricole profitabile care pot fi înființate toamna sunt cele de cartofi mov, agrișe sau o varietate de pomi fructiferi, așa cum sunt vișinii, cireșii sau caișii.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!