• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bile albe și negre: Evaluarea controversatului program de milioane de euro pentru ”cooperativizarea” fermierilor

    Marian Buhociu -

    La sfârșitul anului 2018, Ministerul Agriculturii acorda aproape 3,5 milioane de euro firmei Egis România pentru a-i iniția pe fermierii români, în următorii trei ani, în tainele cooperativelor. La jumătatea acestui interval, firma câștigătoare susține că raportul rezultatelor este unul pozitiv. Însă, reporterii din cadrul Departamentului de Investigații Jurnalistice Agrointeligența au discutat în ultima săptămână cu mai mulți fermieri – unii mici, alții foarte cunoscuți – care ne-au dezvăluit că proiectul are și multe hibe.

    Citiți și:

    Pentru a putea încasa de la Ministerul Agriculturii o suma de 3,5 milioane de euro, Egis România trebuie ca până la sfârșitul anului 2021 să dovedească faptul că a consiliat 10.000 de fermieri, că a ajutat la înființarea de 350 de cooperative și că 8 dintre aceste au activitate. Aceste cifre sunt obiectivele ce trebuie atinse la terminarea finanțării.

    ”Dacă ne raportăm la numărul de cooperative care trebuie să fie funcționale, opt cooperative, și la valoarea investiției, aproape 3,5 milioane de euro, pare un obiectiv ușor de realizat cu bani foarte mulți”, ne-a declarat unul dintre membrii importanți ai unei federații agricole. Acesta a mai punctat că speră că la finalul investiției, cât mai mulți mici fermieri să știe ce înseamnă o cooperativă. Reamintim că banii plătiți de minister sunt de fapt fonduri europene.

    Proiectul finanțat cu bani publici a fost denumit de Egis România – Agricoop și a început propriu-zis la începutul anului trecut. Termenul propus pentru finalizarea proiectului este, așa cum am spus, sfârșitul anului 2021.

    Rapoartele sunt pozitive, susține Egis

    La mijlocul lunii februarie, Egis România a realizat un eveniment denumit conferință internațională (Conferința Internațională VISION COOP 2020 – „Viitorul agriculturii românești este cooperarea”), unde reprezentanții companiei au raportat că proiectul se desfășoară foarte bine și că rezultatele sunt pozitive.

    ”Organizatorii și-au propus conectarea fermierilor ce lucrează în cooperative la nivel național dar și în alte state ale Uniunii Europene. Conferința reprezintă un eveniment internațional născut din necesitățile fermierilor consiliați în cadrul proiectului AGRICOOP de a înțelege mai bine care sunt beneficiile asocierii într-o cooperativă agricolă și principiile după care funcționează aceasta”, se precizează chiar într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

    În cadrul evenimentul, coordonatorul proiectului din partea Egis România, Dragoș Alexandru a precizat că activitățile de consiliere nu au întârziere, iar rezultatele sunt bune în urma discuțiile cu sute și sute de fermieri din sate și comune.

    Practica ne omoară

    Reamintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a avut de la derularea licitației și până la anunțarea câștigătorului dubii legate de utilitatea acestui proiect de 3,5 milioane de euro. Asta și pentru că firma Egis avea legături financiare în alte contracte cu doi consilieri personali ai fostului ministru Petre Daea.

    Pentru a verifica propriu-zis desfășurarea programului la jumătatea sa, Agrointeligența a stat de vorbă cu mai mulți fermieri. O parte dintre cei cu care am discutat erau nemulțumiți de proiect, iar alții îl considerau util.

    Nemulțumirile erau legate de faptul că orice fermierii nu erau învățați să dezlege tainele legislative ale cooperativelor și depindeau 100% de Egis România, o mare parte dintre ideile de cooperative erau sugerate de consilierii firmei, iar mulți dintre participanți erau aduși doar pentru semnătură.

    ”Am fost convocați de la primărie, ni s-a sus să venim la o întâlnire pe tema cooperativelor. A trebuit să semnăm că am fost prezenți, am stat câteva ore la o prezentare, apoi la final am primit cărți de vizită. În timpul prezentărilor ni s-au propus niște idei de cooperative, am fost întrebați dacă noi avem idei de cooperative. Ni s-a transmis că firma respectivă se va ocupe de acte. Și cam atât”, ne-a transmis un fermier din Ardeal.

    ”Ce m-a surprins este că au venit în sat cu idei de cooperative gata pregătite. Știau că suntem o zonă cu legume și au venit gata pregătiți cu asociații pe tema asta. Ne-au întrebat dacă nu vrem să ne înscriem”, ne-a mai explicat un alt fermier din zona de centru a țării.

    În zona de sud-est a țării, consilierii Egis nu au apelat doar la întâlniri la primărie cu fermierii, ci au mers din poartă în poartă pentru a prezenta proiectul. ”Au venit pe uliță și au prezentat idei de cooperative, ne-au spus că ei se ocupă de acte, noi să avem produse”, ne-a mai povestit și un alt fermier.

    Bile albe vs bile negre

    Din discuțiile purtate de reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO cu fermierii au reieșit următoarele puncte pozitive și negative.
    • Bile albe
    – în unele zone, consilierii Egis chiar merg în casele fermierilor pentru a sta de vorbă cu ei pe tema cooperativelor;
    – fermierii sunt școliți în teorie cum să găsească piețe de desfacere;
    – problemele legate de înființarea cooperativelor și administrarea lor rezolvate de Egis România care pe desfășurarea proiectului se ocupă de aceste situații;
    – fermierii au la dispoziție consilieri pe care îi pot apela des, atunci când au nelămuriri;
    – unele asociații agricole au început chiar să funcționeze sau sunt active în planul organizării teoretice;
    – numărul de cooperative înființate până acum se apropie de 50%;

    Dintre asociațiile înființate până acum amintim de: Crișana Lact Bihor, Biomeat Transilvania, Câmpia Transilvaniei, Carpatia Ghimeș. Grădinile Drăgășani, Poiana Roditoare.

    • Bile negre
    – în multe localități, fermierii sunt doar convocați la o întâlnire la primărie pentru a semna că au fost consiliați și să participe la o prezentare;
    – fermierii nu capătă și independență juridică față de Egis, aceștia nu sunt consiliați în domeniul administrării cooperativei;
    – multe cooperative sunt propuse de Egis, iar fermierii trebuie doar să semneze pentru a intra în ele, inițiativa nu pleacă de la fermieri;
    – sunt cooptați fermieri care deja au cooperative sau ferme mari doar pentru a îndeplini ținta de opt cooperative funcționale la sfârșitul investiției;
    – mulți dintre consilierii Egis nu cunosc domeniul și uneori nu știu ce să răspundă fermierilor;

    Excursii în străinătate

    Așa cum se întâmplă în astfel de proiecte, coordonatorii nu au evitat ocazia de a pleca la specializare în străinătate, așa cum reiese chiar din rapoartele Egis România. Echipa companiei a fost plecată la specializare în Spania, Franța și Ungaria în anul 2019. Coordonatorul proiectului este, reamintim, Dragoș Alexandru.

    ”Mergând pe urmele cooperativelor de succes din Spania, reprezentanții proiectul AGRICOOP au vizitat una dintre cele mai mari cooperative viticole din Villanueva de Alcardete: Cooperativa de Castilla – la Mancha – Ntra. Sra. del Pilar”, se precizează într-o postare pe pagina proiectului.

    Contractul, acordat Egis de guvernarea PSD

    Reamintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a dezvăluit la sfârșitul anului 2018 trecute cum firma de consultanță Egis România, implicată și în șantierul autostrăzii construită de Bechtel în Transilvania, a primit de la Ministerul Agriculturii un contract de 3,5 milioane de euro pentru a-i școli pe fermieri în tainele cooperativelor agricole. Contractul a fost acordat la începutul lunii octombrie, iar la licitația publică anunțată în februarie a participat doar Egis România.

    Parteneriat cu asociația consilierului lui Daea

    Faptul că această companie franceză, Egis, s-a ales cu acest contract a trezit suspiciuni din cauză că această societate avea legături financiare cu doi consilieri personali ai lui Petre Daea în alte proiecte.

    În luna martie 2018, Egis România anunța că a obținut de la Ministerul Fondurilor Europene un proiect de 13,4 milioane de lei (peste 2.9 milioane de euro la cursul de 4,6 lei pentru moneda unică). Banii erau acordați în cadrul Programului „Start Up Plus”. Partenerul Egis în cadrul acestui proiect de aproape trei milioane de euro era Asociația Agrom-Ro, înregistrată în Sângerogiu de Mureș, județul Mureș. Mai trebuie menționat că banii sunt acordați din fonduri europene în cadrul schemei de finanțare denumită Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Agrom-Ro este o asociație condusă de Tiberiu Ștef, consilierul personal al ministrului în funcție în 2018, Petre Daea.

    Egis România a mai avut legături și cu un alt consilier personal al lui Petre Daea, Florin Ciobanu.

    Ca de obicei, Egis nu a dorit să comenteze

    Reporterii Departamentelui de Investigații Jurnalistice Agrointeligența au încercat să afle de la Egis România date despre relația cu Agrom-Ro și dacă între cele două proiecte – cel desfășurat cu asociația lui Tiberiu Ștef și cel pentru cooperative – sunt legături.

    Răspunsul primit a fost următorul: „Referitor la solicitarea dumneavoastră de a vă pune la dispoziție o serie de informații despre proiectul «Servicii de Consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol », dorim să vă comunicăm că în contractul semnat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale exista clauze de confidențialitate, care nu ne permit să divulgăm informații ale contractelor către terțe părti. Pentru aceasta, vă rugăm să contactați biroul de presă al Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”.

    Mesaj către fermieri – nu vă lăsați manipulați! Agrointeligența va continua să vă informeze!

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO va continua să monitorizeze atent acest program și va scrie despre ce se întâmpla, indiferent de lipsa de comunicare, intimidări sau amenințări a oricărui actor implicat în proiect, direct sau indirect, public sau privat.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO consideră că subiectul contractului EGIS este de interes jurnalistic, și implicit public, pentru că problema asocierii fermierilor, mai ales a celor mici și mijlocii, în cooperative este una critică pentru agricultura națională. Din poziția noastră de lider al presei agricole din România, nu vom permite ca acest subiect să fie denaturat, manipulat în scopuri netransparente, iar fermierii mici și mijlocii să devină o masă de manevră (politică sau economică) sau o vacă de muls pentru tot felul de ”aburitori” de profesie sau vocație. În plus, fiind vorba de bani publici (naționali sau europeni), interesul mass-media în această speță este justificat iar prezența unor personaje controversate în proximitatea de interese a temei acestui proiect ridică semne mari de întrebare. Solicităm conducerii Ministerului Agriculturii să comunice public constant toate informațiile și evaluările pe care le are în acest proiect, pe măsură ce acestea apar.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!