• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Aberdeen Angus: Istoria se repetă! ANZ a mai acreditat o asociație ”fantomă”!

    Roxana Dobre -

    Asociația Aberdeen Angus România reacționează la anunțul lansat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO despre acreditarea unei noi societăți de ameliorare care va ține Registrul Genelogic pentru rasa Bălțată Românească. Asociația trage un semnal de alarmă că în anul 2017 a mai fost acreditată o altă asociație care nu avea nici un membru cu taurine din rasele Galloway, Highland și Aubrac, nerespectând deloc legislația în vigoare, iar fermierii și-au vândut în mare parte animalele ”fiind epuizați de comunicarea greoaie și prețurile mari impuse de această asociația acreditată”.

    CITIȚI ȘI: 

    Inserăm integral comunicatul remis ca reacție la articolul Agrointeligența-AGROINTEL.RO:

    ”Asociația Aberdeen Angus România în calitate de singura societate de ameliorare și deținătoare a programului de ameliorare pentru rasa Aberdeen Angus în România, cu modificările ulterioare, cu un efectiv dezvoltat în doar 12 ani de peste 70.000 de capete din rasa Aberdeen Angus și metiși cu aceasta, cu peste 1.100 de ferme, fiind asociația numărul unu în Europa ca efectiv de taurine rasă curată Aberdeen Angus precizăm următoarele. Având în vedere neregulile din Zootehnia românească și decizia oficială luată în data de 04.11.2020 de către conducătorii Agenției Naționale pentru Zootehnie prin care a fost acreditată ilegal o asociație ca societate de ameliorare, ținem să tragem un semnal de alarmă decidenților superiori care conduc Zootehnia românească înainte de a distruge tot ce am construit împreună cu fermierii adresându-le oficial următoarele întrebări:
    • Cum se poate acredita o asociație ca societate de ameliorare fără un program de ameliorare ?
    • Cum se poate acredita o asociație ca societate de ameliorare fără a respecta Regulamentul European 1012 din 2016 articolul 8, anexa 1 și ICAR (International Committee for Animal Recording) ?
    • Cum se poate acredita o asociație ca societate de ameliorare cu un efectiv atât de mic având în vedere anexa 1 partea 2 punctul din Regulamentul European 1012 din 2016 ?
    • Cum se poate acredita o asociație ca societate de ameliorare fără acordul comisiei tehnice din cadrul Agenției Naționale pentru Zootehnie ?

    Readucem aminte că aceste decizii pun în pericol Zootehnia românească prin argumente științifice:

    1) REDUCEREA intensității selecției, deoarece prin fragmentarea populației de bază, animalele alese la reproducție (selecționate) provin dintr-un număr mai mic de candidați (animale disponibile),
    2) REDUCEREA VARIABILITĂȚII GENETICE A POPULAȚIEI, din cauza fragmentării populației de bază,
    3) SCĂDEREA PROGRESULUI GENETIC, din cauza REDUCERII intensității selecției și a variabilității populației ;
    4) CREȘTEREA CONSANGVINIZĂRII ÎN CADRUL populației fragmentate, care are ca efect apariția depresiunii de consangvinizare (adică scăderea performanței medii la nivelul populației) și, în final, a progresului genetic.

    Se crează un precedent având în vedere că în trecut Asociația Aberdeen Angus România făcea C.O.P. la majoritatea fermelor de taurine de carne din diferite rase (actualmente facem doar la rasa Aberdeen Angus și metiși cu aceasta), în anul 2017 la solicitarea membrilor crescători de Galloway, Highland și Aubrac am depus documentația pentru acreditarea ca societate de ameliorare pentru aceste rase. A fost acreditată o altă asociație care nu avea nici un membru cu taurine din aceste rase, nerespectând deloc legislația în vigoare. Acești fermieri care o parte și-au vândut animalele fiind epuizați de comunicarea greoaie și prețurile mari impuse de această asociația acreditată și astăzi ne sună să îi ajutăm.

    Legat de Ordinul de Ministru 180 privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate din 29.07.2020 avem următoarele întrebări pentru cei care susțin acest dezastru făcând referire doar la taurine:

    • Cum se poate realiza filiația (originea maternă – paternă) A.D.N. la un taur de cinci ani a carui părinți sunt de mult la abator?
    • Cum poate completa un fermier cu zeci de capete de taurine de carne pe pășune un proces verbal zilnic cu activitatea taurilor ?
    • Cum putem ameliora rasa Aberdeen Angus în România fără control asupra reproducătorilor ? Mihai Eminescu putea să scrie poezii fără peniță ?
    • De ce Oficiile Județene de Zootehnie autorizează tauri de Aberdeen Angus la montă naturală sau pentru recoltare material seminal cu pete sau cu coarne ?
    • De ce trebuie taurul autorizat pe punctul de montă, dacă îl mut de la Călărași la Oradea nu mai este același genotip, nu mai are aceași genetică ?
    • De ce se autorizează taurii doar vara când e cald afară și se poate ieși din birouri ?
    • De ce se promovează acest ordin ilegal care nu implică societatea de ameliorare în autorizarea reproducătorilor pentru a-și atinge obiectivele din programul de ameliorare aprobat conform Regulamentului European 1012 din 2016?

    Făcând precizarea că Asociația Aberdeen Angus România face de mulți ani profile A.D.N. tuturor taurilor (nu filiație) folosiți la montă, iar de la 01.01.2021 vom face filiație origine maternă-paternă A.D.N. la toți taurii noi autorizați. Nu se poate fizic să aplicați un Ordin de Ministru retroactiv.

    Avem sute de e-mail-uri, de dovezi și mii de telefoane primite de la fermierii cât și de la funcționarii OJZ care nu știu cum să aplice acest Ordin 180.

    Șirul întrebărilor poate continua la nesfârșit, problema noastră principală este că aceste decizii în loc să ușureze viața fermierilor, să elimine din această birocrație nu fac altceva decât să descurajeze fermierii români. Fermierii trebuie să producă carne, lapte etc. nu hârtii.

    Asociația Aberdeen Angus România prin realizările făcute pentru Zootehnia românească precum programul informatic BIDAA, membru ICAR, C.O.P. digitalizat cu gps, ferma de testare, ferma de colectare, prima licitație de taurine din Europa de Est și multe altele tragem un semnal de alarmă către decidenții actuali pentru a propune ca Programele de ameliorare care fac performanță să fie lăsate în pace să își atingă obiectivele legal conform Regulamentului European 1012 din 2016 cu modificările ulterioare.

    Indiferent de conducerea executivă a țării, noi vom apăra drepturile fermierilor noștri respectând legislația în vigoare”.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”