• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pregătirea solului în solar. Recomandări

    Marius Brujan -

    Pregătirea solului în solar implică mai multe lucrări de bază: o arătură, sterilizarea solului și fertilizarea acestuia. O atenție specială trebuie aocrdată pH-ului solului, ca el să fie adaptat culturilor de legume care se înființează în solar.

    Dacă într-o grădină normală nu se obțin, de regulă, mai mult de două culturi pe an, ba, de multe ori, una singură, într-un solar se practică două sau trei și cu cerințe mult mai mari față de cele din mediul neprotejat. Rezultatul este o solicitare mai mare a solului și a nutrienților conținuți.

    Fertilizarea de toamnă în solar

    Pregătirea solului în solar: Fertilizarea de toamnă

    De aceea în solarii, pregătirea solului se face într-un mod diferit față de terenurile deschise, din cauza specificului proceselor din aceste medii protejate.

    Citiți: Solarul din sticle de plastic construit de Doru Munteanu rezistă de cinci ani fără reparații!

    Având în vedere că în solar plantăm legume, nu este necesară o fertilizare foarte bogată. Specialiștii recomandă aplicarea în toamnă, târziu de gunoi de grajd, presărat cât mai uniform. În funcție de necesitățile specifice ale plantelor cultivate, se mai pot aplica și îngrășăminte minerale pe bază de fosfor și potasiu.

    Sol afânat în solar

    Pregătirea solului în solar: Arătura și afânarea

    Principalele lucrări ale solului sunt arătura mecanică sau manuală, la o adâncime de 25 – 35 cm și înainte de plantarea răsadurilor, sau de semănat se mai face o fărâmițare și afânare.

    Citiți: Top 7 cele mai profitabile culturi în sere și solarii

    În solarii, dăunătorii se dezvoltă accelerat și de aceea, o activitate importantă este cea de sterilizare. Din cauza faptului că mediul este protejat, o serie de dăunători care au pătruns în interior se dezvoltă accelerat, pentru ca au condiții optime de a se multiplica și pun în pericol culturile.

    În afară de aceasta, rotația culturilor este relativ restrânsă și se realizează între plante din aceeași familie, favorizând dezvoltarea unor agenți patogeni specifici.

    Sterilizarea solului în solar

    Pregătirea solului în solar: Sterilizarea

    De aceea, la anumite perioade, cuprinse între unu și trei ani, în spațiile protejate trebuie realizată sterilizarea. În acest scop, după desființarea ultimei culturi se realizează pregătirea solului, apoi se pulverizează anumite substanțe dezinfectante.

    După aceea, solarul se sigilează o perioadă de câteva săptămâni, până la o lună. În acest interval, substanțele folosite distrug dăunătorii rămași în sol, iar vaporii lor pe cei aflați pe stâlpi sau pe folie. În acest mod, după pauză, activitatea se poate relua în condiții optime.

    Citiți: Dezinfectarea solului în solar: cum se face și de ce este o lucrare importantă

    În concluzie, solariile necesită o fertilizare echilibrată precum și o protecţie împotriva dăunătorilor.

    Fertilizarea solului din solar

    Specialiștii spun că leguminoasele au proprietatea de a fixa cantități destul de însemnate de azot în sol. Dacă pe același teren au fost cultivate tot leguminoase, nu este necesară aplicarea de îngrășăminte. Eventual, în primăvară, cu puțin înainte de plantarea răsadurilor, se poate aplica o cantitate mică de mraniță, necesară pentru refacerea humusului din sol.

    Citiți: Încălzire solar: soba pe lemne sau centrala. Cele mai bune sisteme și costuri

    O cantitate prea mare de fertilizanți nu duce decât la o dezvoltare mai rapidă și mai abundentă a buruienilor. În cazul în care ați fertilizat cu mult azotat, cantitatea mare de apă necesară pentru irigarea răsadurilor de legume, dizolvă azotul aplicat pe sol și e transportat mult mai repede în pământ, ceea ce poate duce la poluarea apelor subterane sau de suprafață din zonă, fără niciun beneficiu pentru recoltă.

    PH-ul solului necesar pentru culturile de legume

    Important ar fi să măsurați PH-ul solului, ca să știți dacă este potrivit pentru plantele pe care urmează să le sădiți.

    Iată care este PH-ul optim în funcție de cultură:

    Ameliorarea solului este necesară deoarece atât în agricultura organică, cât și cea convențională, un sol sănătos ce asigură recolte bogate, este un sol cu conținut mare de microorganisme, care preferă mediul neutru și slab acid (adică valori de 6 – 8 ale pH-ului), pe când ciupercile dăunătoare, fitopatogene, se dezvoltă la o reacție acidă (un PH de 4-5).

    Citiți: Calendar agricol. Ce lucrări se fac în grădina de legume în fiecare lună


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”