• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendarul lunar 2022 pentru cultivarea roșiilor

    Roxana Dobre -

    Cultura de roșii – cultivare și îngrijire în funcție de calendarul lunar. Nu puțini sunt grădinarii care se ghidează după fazele lunii pentru lucrările la cultura de roșii. De la semănat la recoltat, calendarul lunar la roșii vă poate fi un ghid util.

    Cultura de roșii este cu siguranță cea mai capricioasă dar și cea mai apreciată și des întâlnită legumă din grădinile gospodarilor. De aceea, merită să prevedeți totul și chiar să urmați un calendar lunar pentru 2022, pentru a nu rata vreo lucrare esențială.

    Citiți și: 10 sfaturi pentru o recoltă bogată de roșii

    Pentru o recoltă bună, este important nu numai să faceți totul la timp, ci și să țineți un calendar lunar în care să ”bifați” lucrările și tratamentele pe care le-ați efectuat, pe etape. Este important să știm care sunt zilele favorabile semănării roșiilor pentru răsaduri, precum și cele mai importante lucrări pentru această cultură, de care depinde randamentul pe care îl vom obține la cules.

    Calendar lunar roșii: semănatul

    Calendar lunar roșii 2022: când semănăm tomatele

    Calendarul lunar pentru cultura de roșii debutează cu semănatul. Momentul de însămânțare a roșiilor în câmp deschis este ”dictat” de condițiile meteorologice, mai exact temperatura solului, atât pe timp de noapte cât și pe timp de zi. Fără căldură, sămânța de roșie nu va germina, de aceea este important să vă asigurați că ați consultat prognoza meteo măcar pe următoarele două săptămâni din momentul în care doriți să însămânțați.

    Cel mai indicat este să plantați roșii în sol deschis la temperaturi stabile de noapte de aproximativ 15 ° C și temperaturi în timpul zilei de cel puțin 18 ° C. Aceste intervale se aplică și răsadurilor de roșii, care pot fi mutate în câmp deschis după cele circa 60 de zile în care au crescut în solar sau alt adăpost.

    Un rol important îl joacă varietatea de roșii. Cele timpurii sunt semănate mai târziu, pentru că au o maturitate mai scurtă.

    De asemenea, trebuie avute în vedere următoarele aspecte: semințele proaspete vor încolți cu câteva zile mai devreme, înaintea celor mai vechi și semințele pre-înmuiate și germinate deja vor ieși de asemenea mai rapid.

    Zile favorabile pentru însămânțarea semințelor de roșii pentru răsaduri

    Transplantarea răsadurilor de  crescute în câmp deschis de face când plantele au 2 frunze reale (foto: pixabay.com)

    Calendarul lunar roșii: când transplantăm răsadurile

    După 50-60 de zile de la germinare, răsadurile sunt transplantate într-un loc permanent. În acest moment, vremea ar trebui să fie deja constant caldă, iar planta ar trebui să aibă 7-9 frunze adevărate.

    Transplantarea va permite dezvoltarea rădăcinilor laterale și se face la distanțe mai mari, pentru a le asigura plantelor un spațiu mai mare de nutriție.  La repicat, plantele bolnave și slab dezvoltate se înlătură, iar ruperea vârfului rădăcinii (pivotante) determină o ramificare mai puternică.

    Când transplantăm răsadurile în funcție de calendarul lunar

    Dacă pământul este uscat, udați locul pentru răsaduri cu o zi înainte de plantat. Transplantați răsadurile de roșii în sol fertil bine umezit, adâncind planta aproape până la frunzele de cotiledon. Repicatul roșiilor este indicat să se facă pe timp noros și nu prea rece. Pe timp însorit răsadurile se umbresc timp de 1 – 2 zile, pentru a asigura o bună prindere. După 3 – 4 zile de la repicat se controlează prinderea și se completează golurile.

    Pentru plantarea răsadurilor, este recomandat să alegeți zilele în care Luna se află în zodiile Pești, Rac, Taur, Fecioară și Capricorn. Balanta este un semn neutru pentru lucrul în gradină, cu fertilitate medie. Astrologii recomandă transplantarea plantelor pe luna în creștere, dar dat fiind faptul că roșiile nu reacționează prea dureros la deteriorarea sistemului radicular, este permisă plantarea răsadurilor (în special cu un sistem de rădăcină închis) pe luna în descreștere.

    Zile de bun augur pentru repicatul  răsadurilor de roșii

    Calendar lunar roșii: hrănirea și fertilizarea răsadurilor plantate în grădină

    Calendarul lunar roșii: când udăm și fertilizăm cultura de tomate

    În stadiul inițial, răsadurile nu au nevoie de udare abundentă. Una sau două ori pe săptămână este suficient, dar solul ar trebui să se ude bine. Înainte de următoarea udare, suprafața pământului ar trebui să aibă timp să se usuce.

    Prima fertilizare a răsadurilor de tomate se efectuează la aproximativ două săptămâni după transplantat cu o soluție de îngrășăminte minerale. După încă două săptămâni, le puteți hrăni cu îngrășăminte organice.

    De obicei, roșiile sunt hrănite la fiecare 2-3 săptămâni. Pentru cele mai bune rezultate, alternați suplimente organice și minerale. În perioada de formare a fructelor, roșiile vor avea nevoie de îngrășăminte care conțin potasiu.

    Pentru hrănirea roșiilor, alegeți zilele în care Luna se află în semnele Apei și Pământului. Un moment bun pentru procedură este luna în descreștere.

    Citiți și: Îngrășământ natural ușor de preparat pentru răsadurile de roșii și ardei

    Zile favorabile pentru udarea și hrănirea roșiilor:

    Citiți și: Cum se folosește gunoiul de pasăre ca îngrășământ pentru roșii

    Eliminarea copililor este esențială pentru viitoarea cultură de roșii (foto: www.istockphoto.com)

    Calendarul lunar roșii: când facem copilirea

    Copilierea roșiilor, la fel ca și cârnirea roșiilor, sunt lucrări importante, incluse și în calendatul lunar. Cu prima serie de flori apar și primii copili. Din această fază a creșterii roșiilor, o dată la 4-7 zile veți avea de-a face cu astfel de creșteri de aceea plantele trebuie controlate periodic. Deși chiar și acești lăstari pot produce roșii la rândul lor cel mai indicat este să fie eliminați deoarece planta pierde din vigoare și viteza de creștere din cauza hranei pe care o consumă copilii.

    Citiți și: Cârnitul roșiilor: ce este și cum se face pentru a ajuta coacerea tomatelor

    Roșiile suportă cel mai favorabil ciupirea în timpul lunii în descreștere.

    Zile favorabile pentru copilire

    Roșiile sunt sensibile la o serie de boli și dăunători

    Calendarul lunar roșii: când aplicăm tratamente

    Roșiile sunt susceptibile la o serie de boli: mană, crăpare, putregai etc. De asemenea vin în completare și o serie de dăunători care pot compromite cultura dacă nu se intervine la timp: acarieni, musculița albă, tuta absoluta, etc. Roșiile în câmp deschis și în seră sunt la fel de sensibile.

    Citiți și: Rețetă de insecticid bio pentru dăunătorii legumelor, roșiilor

    Orice remediu alegeți, soluția nu trebuie aplicată când este vreme rece sau prea caldă. Procedura se face cel mai bine pe vreme înnorată. Utilizați substanțe chimice înainte de formarea fructelor, în cazuri ulterioare, preferați produsele biologice. În multe cazuri, remediile populare vor ajuta și ele.

    Citiți și: Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu. Cum se prepară soluția împotriva bolilor la tomate

    Calendar lunar roșii: aplicarea tratamentelor

    Zile favorabile pentru tratarea bolilor și dăunătorilor

    Citiți și: Răsucirea frunzelor la roșii: cauze, tratament, prevenire

    Plivitul roșiilor este esențial pentru aerisirea tufei

    Calendarul lunar roșii: când plivim cultura de tomate

    Pentru a petrece mai puțin timp cu plivitul, mulciți paturile pe care ați plantat. Potrivite pentru această lucrare sunt fânul, turba, paiele etc.

    Când aplicați această lucrare, care presupune eliminarea rădăcinilor crescute pe tulpină și aerisirea tufei, fiți extrem de atenți și încercați să nu deteriorați rădăcinile principale. Nu merită să mergeți mai mult de 3 cm în jos pentru că aerul va pătrunde oricum până la rădăcini.

    Plivitul se poate face pe lună plină.

    Zile favorabile pentru plivitul roșiilor

    Calendar lunar pentru recoltarea roșiilor

    Calendarul lunar roșii: când recoltăm tomatele coapte

    Dacă doriți să alegeți câteva roșii și să vă răsfățați cu o salată proaspătă și sănătoasă, desigur, nu trebuie să verificați calendarul lunar. Dar dacă intenționați să păstrați recolta pentru o lungă perioadă de timp, atunci este mai bine să alegeți momentul este Luna Plină. Este mai bine să recoltați roșii pentru semințe în semnele indicate pe luna în creștere.

    Zile favorabile pentru recoltarea roșiilor


    Te-ar mai putea interesa

    Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Plăți la zi și termene pentru fermieri în luna ianuarie Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp