• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Negocierile pentru preluarea fabricii de zahăr Luduș, purtate sub acord de confidențialitate!

    Roxana Dobre -

    Negocierile pentru preluarea fabricii de zahăr din Luduş, judeţul Mureş, purtate de fermieri și francezii de la Tereos, actualii proprietari, sub rezerva unui acord de confidențialitate. Cultivatorii de sfeclă de zahăr care vor să achiziționeze pe cont propriu fabrica de la Luduș au avut noi discuții cu patronii companiei iar negocierile se vor duce în perioada următoare fără prea multe date comunicate public.

    Singura soluție pentru preluarea fabricii de zahăr Luduș, deținută de francezii de la Tereos, a rămas în prezent cumpărarea acesteia de către un grup de fermieri care sunt cultivatori de sfeclă de zahăr. Aceștia au purtat miercuri, 5 octombrie, discuții cu șefii fabricii și au semnat un contract de confidențialitate sub rezerva căruia se vor purta negocierile privind achiziția.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, preocupat de soarta fabricii de la Luduș

    Deși statul nu a mai dat niciun semn că ar intenționa să cumpere fabrica de zahăr, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a sunat direct fermierii care se aflau negocieri și i-a asigurat de sprijinul instituției pe care o conduce. Producătorii însă ar urma să preia pe cont propriu activele fabricii, inclusiv datoriile și angajații existenţi.

    Statul promisese că va lua fabrica împreună cu fermierii, prin Casa de Comerț Unirea dar nu s-a mai făcut niciun demers în acest sens din vara acestuia an. De altfel, pare ”o minune” că fabrica a rămas în picioare având în vedere că primul anunț al celor de la Tereos privind vânzarea sau demolarea fabricii a fost făcut la începutul acestui an, în luna ianuarie.

    Fermierii vor păstra locurile de muncă 

    Dacă tranzacția dintre fermieri și patronii de la Tereos se va finaliza, producătorii agricoli ne-au declarat anterior că sunt deciși să păstreze angajații fabricii și nivelul de producție cu care unitatea funcționa până la începutul anului. Încheierea contractului însă este urgentă deoarece fermierii care livrează sfeclă de zahăr la fabrică trebuie să își pregătească deja terenul și planul de cultură pentru anul viitor, mai ales că sămânța trebuie comandată din import, în țara noastră neexistând un producător care să livreze semințe. Anul trecut fermierii aveau asigurate toate inputurile de francezii de la Tereos iar acestea erau achitate la recoltare.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO își exprimă speranța că fabrica de la Luduș ca rămâne în posesia fermierilor români astfel încât statul să nu devină importator iar consumatorii să găsească zahăr românesc pe rafturile magazinelor.

    Cronologic, închiderea fabricii Luduș a început în luna ianuarie când francezii de la Tereos au anunțat că aceasta se va închide. 350 de fermieri care aveau contract cu fabrica unde dădeau recolta de sfeclă de zahăr s-au confruntat atunci cu grave probleme.

    Despre acest subiect aici: Dorel Istrate: ”Fabrica de zahăr de la Luduș se închide definitiv. Noi, fermierii, rămânem cu pierderile”

    O primă propunere privind naționalizarea fabricii a venit din partea fermierului Teodor Aflat (69 ani), cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din centrul Transilvaniei, cel care a investit 1,3 milioane de euro în tehnică agricolă pentru sfecla de zahăr.

    ”E păcat de investiția pe care a făcut-o cândva România, ca acum să lăsăm un investitor privat aflat în dificultate, să îi pună cruce, în loc să o cedeze cuiva care vrea să o opereze pe mai departe. Reprezentanții patronatului au zis că au negociat cu multe firme, dar nimeni n-a dat banii pe care i-au cerut. Eu aș zice că acum ar trebui să intervină primul ministru și Guvernul, să o evalueze și să o naționalizeze cu o justă despăgubire, la prețul real. Ea e funcțională. Anul trecut a lucrat. Nu poți să zici că e o epavă. Dacă instalațiile stau și nu lucrează, fabrica ruginește. Asta a lucrat. Acum, pe vremea asta, în mod normal trebuia să intre în reparații și lucrări de întreținere, ca din toamnă să poată începe să proceseze din nou. Însă în loc de întreținerea uzuală, acum se pregătește dezmembrarea ei în bucăți. Statul român nu poate sta mut pe margine și să privească cum ultima fabrică rămasă în Ardeal e stricată și dusă la fier vechi”, a spus la acel moment Aflat.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre acest subiect aici: Teodor Aflat, AFF: ”La fabrica de zahăr din Luduș trebuie să intervină Guvernul, să o naționalizeze. Ea e funcțională”

    Din parte statului a venit în luna martie un semnal din partea statului, când ministrul Agricultuii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că organizat o ședință în format online cu reprezentanții sectorului sfeclă de zahăr. Ulterior, în ședința Guvernului din 4 mai a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost mandatat în demararea negocierilor pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș – SC Tereos RO SA.

    Despre acest subiect aici: În urma campaniei Forța Fermierilor, Ministerul Agriculturii – mandatat de Guvern să salveze fabrica de zahăr Luduș

    Fermierii demarează negocierile pentru preluarea investiției de la fabrica de zahăr Luduș

    În luna septembrie, un grup de fermieri din zona Transilvaniei, cultivatori de sfeclă de zahăr, au lansat un nou apel pentru ca statul să se implice pentru ca producția de zahăr să fie reluată. Inițial, fermierilor li s-a promis că din luna iulie, statul va prelua controlul fabricii de zahăr, cu planul de a crea o formă juridică prin care fermierii să poată administra entitatea. Până acum, Ministerul Agriculturii a reușit doar să stopeze dezmembrarea echipamentelor care ar fi ajuns la fier vechi.

    Pe 27 septembrie, mai mulți producători de sfeclă de zahăr au anunțat că se reunesc într-o cooperativă pentru preluarea și salvarea fabricii de la Luduș, județul Mureș. Fermierii au trimis o scrisoare de intenție atât Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cât și societății TEREOS România SA, actualul deținător al fabricii a cărei activitate este în prezent închisă.

    Pe 3 octombrie fermierul Teodor Aflat a vorbit în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR 1 despre ultimele negocieri între fermieri și proprietarii fabricii de la Luduș, grupul Tereos, pentru preluarea unității din județul Mureș.

    Despre acest subiect aici: Ultimatum pentru fabrica de zahăr! Fermierii fac apel către premierul Ciucă și ministrul Daea să se implice!


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!