• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri la păr. Cum se fac tăierile la păr în funcție de soi

    Violina Gorcinschi -

    Tăieri la păr – cum se fac tăierile la păr în funcție de soi. Lucrările de întreținere a perilor includ și o serie de tăieri care sunt necesare pentru a avea o recoltă bogată de fructe în fiecare an.

    Tăierile la peri sunt extrem de importante pentru productivitatea și sănătatea pomilor și se fac în funcție de soi. De asemenea, este esențială și formarea coroanei, pentru o distribuire echilibrată a rodului. Acest articol prezintă indicații în ceea ce privește lucrările de tăiere necesare perilor.

    o persoana pe o scara care taie ramurile unui pom
    Lucrările de tăiere în livezile de peri

    Lucrări de tăiere necesare perilor

    Soiurile de păr altoite pe portaltoi generativ în formă naturală cresc viguros și creează coroane mari. Totuși, când se folosesc portaltoi vegetativi se manifestă o creştere moderată, coroanele sunt mici, restrânse care nu depăşesc înălţimea de 3-4 m.

    Soiurile de păr, în funcție de vigoarea de creştere, se împart în:

    Sistemul de conducere palmeta etajată cu braţe oblice se recomandă pentru soiurile de păr de tipul Untoasa Flardenpont, Williams, altoite pe portaltoi viguros.

    Palmeta liber aplatizată se utilizează la toate soiurile de păr altoite pe gutui și pentru soiurile cu ramificare slabă, de tipul Untoasa Bosc, altoite pe portaltoi viguros.

    Citiți și: Ordinea în care se fac tăierile la pomii fructiferi

    Fusul subţire ameliorat se recomandă la soiurile de tip Untoasa Flardenpont, iar piramida naturală ameliorată, cu volum redus, pentru soiurile de tip Novembra, Vîstavocinaia, Untoasa precoce Morettini altoite pe gutui.

    Tăieri la păr în primii ani, în funcție de soi

    În primii ani, fructificarea la păr se efectuează pe ţepuşe, nuieluşe şi mlădiţe, amplasate pe lemnul de doi ani. Ponderea nuieluşelor şi mlădiţelor este de 75%.

    În perioada de producţie mare, 50% din pere se obţin pe ţepuşe şi, restul recoltei, din nuieluşe şi mlădiţe. Cu cât pomul înaintează în vârstă, cantitatea ţepuşelor se măreşte la 75% care se obţin pe lemn de trei ani.

    La soiurile Wiliams, indiferent de vârsta pomilor, recolta se obţine pe mlădiţe şi nuieluşe, fiind un tip standard de fructificare. Soiurile ce rodesc preponderent pe ţepuşe aparţin tipului spur de fructificare.

    În perioada formării coroanei, pentru înăbuşirea dominanţei apicale, se scurtează mai mult ramura de prelungire a axului,  comparativ cu şarpanta, iar etajele superioare se formează numai după consolidarea celor inferioare. Prelungirea axului central se substituie cu o ramură laterală de vigoare mai slabă, iar ramurile de prelungire se scurtează mai tare ca cele laterale.

    Citiți și: Analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor

    La soiurile cu un unghi mic de ramificare, scurtarea ramurilor de prelungire ale şarpantelor se face la un mugur exterior sau prin transfer la o ramură exterioară. Dacă aveți soiuri cu ramificarea mai slabă (Untoasa Giffard, Untoasa Bosc, Otecestvenaia), se recomandă scurtările mai severe.

    Pentru a grăbi intrarea pe rod a pomilor, tăierea ramurilor din coroană trebuie să fie minime. Ramurile de un an, care nu intră în construcţia scheletului coroanei, sunt orizontalizate cu ajutorul diferitor greutăţi ori prin legare. Astfel, pomii se garnisesc mai repede cu ramuri de roadă.

    Citiți și: Când se fac tăierile la pomi. Perioada optimă de tăieri în funcție de specia pomilor

    Tăieri la păr pentru formarea coroanei

    În perioada de formare a coroanelor, pe axul central şi pe şarpante, înlăturarea ramurilor anuale se efectuează la un cep de înlocuire de 5-8 cm, pentru a avea ramuri de gamisire de diferite vîrste în structura coroanei.

    Din cepurile de înlocuire, vor creşte 1-3 ramuri noi, cu o poziţie mai orizontală, din care una va fi lăsată pentru fructificare, iar alta tăiată la un cep. Până la intrarea pomilor pe rod, se recomandă ca tăierile să fie slabe, pentru a garnisi pomul cu ramuri de semi-schelet.

    Numai ramurile de prelungire a axului central și a șarpantelor se supun scurtării. Din coroană, se suprimă:

    – concurenții ramurilor de prelungire a axului central și a șarpantelor;

    – ramurile anuale care sunt un obstacol pentru formarea coroanelor;

    – ramurile bolnave și degradate.

    În continuare prin tăieri de rodire, se realizează menţinerea formei de coroană la parametrii proiectaţi prin tăieri de reducţie a ramurilor cu poziţie necorespunzătoare, obţinând în secţiune forma de trapez. La păr, trebuie să se atribuie o atenție deosebită echilibrului de creștere dintre baza și vârful coroanei.

    Din partea bazală, se suprimă creșterile cu vigoare slabă, păstrându-le pe cele puternice, de un an, în poziție oblică. Pentru stoparea creșterii în partea superioară a coroanei, se efectuează tăieri mai dese și se suprimă ramurile care au o poziție verticală.

    Semi-scheletul arcuit sub greutatea rodului se expune tăierii de reducţie la nivelul ramurii anuale aflate la curbură. La soiurile standard, în comparaţie cu cele de tip spur, se efectuează mai des acest tip de reducție.

    pere in pom
    Tăierile la peri în funcție de soi (foto: pepienerele-roman.ro)

    Tăierile la peri în funcție de soi

    După intrarea pomilor pe rod, se trece la tăierea de înlocuire a ramurilor care au rodit, cu ciclul de 3-5 ani, în funcție de soi şi încărcătura pomului cu muguri de roadă.

    La majoritatea tipurilor de păr, mugurii de roadă se amplasează pe lemnul de 2-3 ani,  ciclul de schimbare a lemnului care a rodit fiind de 3-4 ani.

    La soiurile Williams, Socrovişce și Vâstavocinaia, mugurii de rod se amplasează atât pe lemnul de 2-3 ani (ţepuşe, burse), cât şi pe lemnul de un an (nuieluşe, mlădiţe). Soiurile din această grupă se taie cu ciclul de înlocuire a lemnului de 3-4 ani, în funcție de încărcătura cu muguri de rod. Aceste soiuri preferă tăierea lungă, adică ramurile lăsate pentru fructificare nu trebuie scurtate. Aproximativ aceeaşi tăiere se face şi la soiurile de tipul lui Favorita lui Clapp. În primii ani, la aceste soiuri, o parte din roadă se amplasează pe lemnul de un an (nuieluşe), iar, cu timpul trece, la fructificarea pe lemnul de 2-3 ani (ţepuşe).

    La soiurile de tipul Novembra și Decana de Comice, fructele cresc mai mult pe lemnul de 2-3 ani (ţepuşe), și, de aceea, se practică ciclul de înnoire a lemnului de 3-4 ani. Aceste soiuri au capacitatea de supraîncărcare cu rod, iar la unele ramuri lăsate pentru rod este necesară scurtarea, pentru reducerea încărcăturii.

    O altă grupă sunt soiurile de tip „spur” şi cele care rodesc numai pe ţepuşe (Untoasa Hardenpont). La aceste soiuri, ciclul de înlocuire a lemnului care a rodit este de 5 şi, uneori, 6 ani, atunci când cantitatea mugurilor de rod scade. Ramurile ce au rodit se taie la un cep de înlocuire, cu lungimea de 5-8 cm, iar dacă în zona respectivă sunt formaţiuni de rod, reîntinerirea se efectuează la o formaţiune pentru a obţine ramuri anuale noi.

    Citiți și: Tăieri la prun – ghid complet. Calendar, scheme de tăieri la pruni 


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA