• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Peste 13.000 de fermieri la plata subvenției de 73 euro/cap de vacă. Șeful APIA: Va exista și a doua sesiune!

    Roxana Dobre -

    Fermierii au avut termen până la data de 23 martie să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile pentru solicitarea sprijinului temporar acordat pentru vacile de lapte. Banii vor ajunge la producătorii care au vândut anul trecut lapte, iar campania va beneficia de o sesiune nouă pentru depuneri, astfel încât sprijinul să ajungă la mai mulți fermieri.

    Crescătorii de vaci de lapte au putut depune la APIA, în intervalul 13 februarie – 23 martie cereri pentru solicitarea subvenției acordate de APIA prin schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Cuantumul plăților este de 73 euro/cap de vacă adultă. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat și care este numărul de cereri și capete pentru care s-a solicitat sprijinul dar și cum se va derula în continuare ajutorul.

    Plata ajutorului de stat se poate efectua până la data de 31 decembrie 2023, dar banii ar urma să ajungă la fermieri în luna mai.

    Citiți și: Guvernul a aprobat subvenția de 73 euro/vacă! Cererile se depun la APIA, în termen de 30 de zile

    Crescătorii de vaci primesc în 2023 o subvenție de 73 euro/cap de animal

    Situația cererilor pentru subvenția de 73 euro/cap vacă adultă la finalul campaniei

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat care este situația privind depunerea cererilor la finalul campaniei care s-a derula în perioada 13 februarie – 24 martie. Conform informațiilor obținute direct de la APIA, numărul de beneficiari care au solicitat subvenție de 73 euro/cap este de 13.171 fermieri iar efectivele de animale înscrise pentru pentru plată este de 296.731 capete.

    Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 217.756.000 lei, echivalentul sumei de 44 milioane euro și se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2023.

    Citiți și: Victorie Agrointeligența pentru fermieri! MADR schimbă OUG pentru subvenția de 73 euro/vacă!

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat că pentru ajutorul de 73 euro/cap va fi lansată o nouă sesiune

    Șeful APIA: Vom face o sesiune nouă pentru subvenția de 73 euro/vacă adultă

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că fermierii care nu au depus cererea vor avea o nouă ocazie să solicite banii. Agenția va face o nouă sesiune pentru subvenția de 73 euro, după ce proiectul de lege care se află în Parlament, privind schimbarea mai multor reguli pentru plată, va fi votat, promulgat și publicat în Monitorul Oficial.

    ”Vom face o nouă sesiune, ne dorim ca fermierii să acceseze sprijinul în număr cât mai mare și să nu rămână sume necheltuite”, a precizat Adrian Pintea pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Citiți și: MADR: Ajutor de 73 euro/cap de vacă pentru crescătorii cu minim 10 bovine. Condiții, termen, cerere

    Noua sesiune – posibilă după implicarea Agrointeligența

    O nouă șansă pentru fermieri este posibilă după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO s-a implicat și a cerut public ministrului Agriculturii, Petre Daea, să seschimbe regulile pentru subvenția de 73 euro/cap de vacă adultă. Subvenția pentru bovine, care se acordă crescătorilor de vaci ce au livrat lapte, este în curs de modificare, prin Parlament, după ce publicația noastră a tras mai multe semnale de alarmă preluate de la fermieri.

    Despre campania derulată împreună cu fermierii, puteți citi în articolele:

    Domnule Daea, de ce ați lăsat crescătorii din Poșaga fără ajutorul de 73 de euro pe cap de vacă?

    Apel disperat al crescătorilor de vaci fiscalizați: ”Schimbați Ordonanța pentru subvenția de 73 euro!”

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a confirmat miercuri – 8 martie, în premieră pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 că Ordonanța de Urgență nr. 3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin se află în curs de modificare.

    Conform șefului de la agricultură, Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) se află în Parlament și va schimba o serie de articole. ”Avem perioada de depunere a cererilor până la 23 martie, însă avem și o modificare necesară în Ordonanță, pe care o facem în Comisia de Agricultură din Parlament și atunci acea modificarea determină o prelungire a perioadei a depunerii cererilor. Și atunci în luna mai fermierii să se aștepte la acest sprijin, avem banii pentru el, este aprobat de Comisia Europeană (CE). Acești bani nu vor veni înainte de luna mai”, a spus Petre Daea, la emisiunea Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR 1.

    Ce prevede proiectul de lege care se află în Parlament

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a consultat modificările la care se lucrează în Parlament pentru Ordonanța de Urgență nr. 3/2023. PL-x nr. 130/2023 a fost aprobată de Senat pe 27 februarie și se află în prezent în Camera Deputaților.

    Proiectul aduce mai multe modificări astfel încât toți fermierii care pot beneficia de sprijin, să încaseze subvenția pe cap de animal, astfel:

    După articolul 4 din OUG  se introduce un nou articol cu următorul cuprins: „Art.4(1): Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care în perioada 31 iulie – 31 decembrie 2022 au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deținute de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat.”

    La articolul 5 alineatul (1), litera d), punctul (i) se modifică și va avea următorul cuprins:
    ,,(i) în cazul valorificării către prim-cumpărător: copie de pe contractul încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni cu un prim-cumpărător, valabil în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, însoţită de următoarele documente în funcţie de forma de organizare, respectiv pentru producătorul PJ/PFA/II/IF copii de pe rapoarte fiscale de închidere zilnică/factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, iar pentru producătorul persoană fizică, copie de pe factura fiscală sau copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, însoțită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 şi valabil cel puţin până la data de 31 decembrie 2022.”

    3. La articolul 5 alineatul (1), litera d), punctul (ii), prima liniuță se modifică şi va avea următorul cuprins:
    ,,- copie de pe factura fiscală sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoană fizică, din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, însoţită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil cel puţin până la data de 31 decembrie 2022;”

    4. La articolul 5, alineatul (1), litera d), punctul (ii), după a treia liniuță se introduce o nouă liniuţă, liniuţa a patra, cu următorul cuprins:
    ”copii de pe rapoarte fiscale de închidere zilnică/factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022- 31 decembrie 2022, pentru producătorul PJ/PFA/II/IF.”

    5. La articolul 5, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(11), cu următorul cuprins:
    „(11) Prin excepție de la alin.(1) lit.d) pct.(i), în cazul lipsei documentelor care atestă valorificarea laptelui, beneficiarul poate depune dovada emisă de prim- cumpărator care atestă că producătorul i-a livrat lapte în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, în baza contractului încheiat.”

    În proiectul citat se mai arată că perioada de depunere a cererilor, care în prezent este oficial data de 23 martie, va fi prelungită cu încă 40 de zile lucrătoare începând cu a doua zi după publicarea proiectului care se află în Parlament.

    ”La articolul 5, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: ,,(3) Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat și a documentelor justificative prevăzute la alin.(1) este de 40 de zile lucrătoare, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgenţă”, se arată în document.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”