• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrijirea pomilor fructiferi primăvara. 8+1 sfaturi din partea unui pomicultor cu experiență

    agrointeligenta.ro -

    Îngrijirea pomilor fructiferi la început de sezon poate pune probleme celor cu mai puțină experiență în pomicultură. De la plantări, până la udări și tratamente, lucrările din livadă trebuie făcute la timp, atrage atenția ing. Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman din Afumați, județul Ilfov.

    O parte dintre pomicultori practică plantări de primăvară la pomii fructiferi. Această lucrare nu este lipsită însă de riscuri, atrage atenția ing. Roman.

    Sfaturi pentru îngrijirea pomilor primăvara

    Iată care sunt recomandările pomicultorului cu experiență pentru îngrijirea pomilor în acest sezon:

    1. Completarea golurilor în livadă

    Privind completarea de goluri, în plantațiile comerciale începând cu anul 5 de cultură nu se mai recomandă completări de goluri. Trebuie o atenție sporită privind completările.

    2. Săparea gropilor pentru plantarea pomilor

    Este indicat să efectuați gropi de plantare mult mai mari de circa. 60/60/60 cm, în care să adăugați o cantitate mare de mraniță sau pământ de pădure. Acest lucru permite foarte bine dezvoltarea rădăcinilor în primii 2 – 3 ani.

    Plantarea pomilor se poate face toamna și primăvara

    3. Perioada de plantare a pomilor

    La fel de important este să plantați în perioade optime, de preferat toamna, în ferestrele iernii sau primăvară devreme, astfel pomii suferă cât mai puțin transplantatul.

    Citiți și: Plantarea pomilor fructiferi primăvara: ce îngrășăminte aplicăm și cum alegem materialul săditor

    4. Adâncimea de plantare a pomilor

    Un element foarte important este și adâncimea de plantare, în sensul că altoiul nu trebuie să fie îngropat, dar nici nu trebuie lăsat în afară mai mult de 2 – 3 cm (în general plantarea se face la adâncimea la care a fost plantat în pepinieră).

    5. Calitatea materialului săditor la pomi

    Calitatea materialului saditor, atât fizică (dezvoltarea sistemului radicular și a tulpinii + anticipați), cât și clinică (pomii să fie sănătoși – liberi de viroze) contribuie la o bună dezvoltare a pomilor în grădinile/plantațiile proprii.

    Citiți și: Pregătirea pomilor fructiferi pentru plantare, de la A la Z

    Tăierile de formare a coroanei pomilor nu trebuie neglijate

    6. Tăierile de formare a coroanei

    Nu trebuie să neglijați tăierile de formare a coroanei, urmând ca primăvara, să scurtați pomii la cca. 60 – 80 cm față de sol, în vederea formării coroanelor, dar în același timp se realizează un echilibru între sistemul radicular, care a fost redus,atât prin dislocarea pomilor, dar și prin fasonarea rădăcinilor, la plantare.

    7. Udările de primăvară și vară la pomi

    Foarte importante sunt udările din perioada de primăvară, dar și din perioada caniculară din vara, respectiv pomii se vor udă ori de câte ori este nevoie cu norme de circa 10 – 15 litri de apă/pom, la interval de circa 7 zile, în perioada de primăvară și cu norme de 20 – 30 litri apă/pom în perioada caniculară de vara, la intervale de circa 3 – 4 zile.

    8. Tratamente fitosanitare la pomi

    La fel de importante sunt și tratamentele fitosanitare, mai ales cele din primăvară, cunoscându-se faptul că pe fondul umidității atmosferice și a temperaturilor scăzute din timpul nopților, precum și a amplitudinii mari între temperaturile nocturne și cele diurne agenții patogeni sunt mult mai agresivi, iar în cazul pomilor tineri sunt de-a dreptul nocive.

    Citiți și: Văruirea pomilor primăvara. Când și cum se dau pomii cu var primăvara

    9. Evitați această greșeală: Plantarea în extrasezon a pomilor fructiferi

    O parte dintre pomicultori fac o greșeală când plantează în extrasezon, atunci când pomii deja au pornit în vegetație, achiziționând pomii care au rămas, cum se spune ”la spartul târgului”, iar ulterior au pretenția să se dezvolte că cei care sunt plantați în perioada optimă și de o calitate net superioară. Din păcate acest lucru nu este posibil! Sper că acest mesaj să vină în sprijinul celor care își doresc să planteze în această primăvară și care ar fi cazul să se grăbească!


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA