• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ”Verdeața” ce apare la baza răsadurilor – cauze, soluții

  agrointeligenta.ro -

  Stratul subțire de verdeață ce apare la răsaduri îi îngrijrează pe mulți legumicultori. Nu este niciun pericol, îi asigură cultivatorii cu experiență. Verdeața la rădăcina răsadurilor apare când acestea primesc prea multă apă și, de obicei, este vorba despre un strat de alge, de mucegai sau de mușchi, strat care poate îndepărtat.

  Ce este verdeața ce apare la răsaduri

  Verdeața ce apare la rădăcina răsadurilor poate fi formată din alge sau de mucegai. Aspectul algelor care apar în răsadniță aduce a peliculă, în timp ce mucegaiul poate lua forma de ”dantelă”, fiind de obicei alb, gălbui sau chiar gri. Dacă algele se aseamănă cu plantele și au nevoie de lumină să se dezvolte, în cazul mucegaiului, care este o ciupercă, acesta nu are nevoie de lumină, ci doar de umiditate și de materie organică.

  Citiți și: De ce se îngălbenesc răsadurile de roșii. Sfaturi utile

  Verdeață la răsaduri – cauze

  De ce apare un strat de verdeață la răsaduri

  Cauza principală care duce la apariția stratului verde la răsaduri este excesul de umiditate. La acesta de adaugă deficitul de lumină, circulația slabă a aerului. De reținut însă că umiditatea este factorul cauzator pentru apariția algelor la baza plantelor din răsadniță.

  Stratul verde la răsaduri poate apărea încă de când acestea sunt foarte mici, imediat după răsărire. Pe măsură ce răsadurile cresc și vor utiliza mai multă apă, șansele sunt ca algele să dispară singure.

  Dacă în afară de alge, la baza răsadurilor observați și mucegai, atunci acesta este cauzat de contaminarea solului, precum și de umiditatea excesivă. Cel mai adesea, mucegaiul apare la răsaduri când se folosește pământ luat din curte în locul unui sol steril, a turbei.

  Stratul verde de la răsaduri este periculos?

  Când depistează stratul de verdeață de la baza răsadurilor, legumicultorii se întreabă dacă acesta poate fi periculos pentru plante. De cele mai multe ori, verdeața de la suprafața pământului de răsaduri nu pune în pericol viitoarea cultură. Unele surse spun chiar că stratul de alge ce se formează asigură un schimb important de oxigen la suprafața solului, ceea ce ajută planta să se dezvolte mai bine. Mai mult, verdeața de la baza răsadurilor a devenit deja un fenomen foarte prezent, iar cultivatorii cu experiență știu că acesta nu acționează asupra sănătății răsadurilor.

  Pe de altă parte, dacă vorbim despre mucegai, acesta este periculos pentru răsaduri. Nu toți fungii sunt un risc pentru plante, dar acestea sunt expuse la boli fungice și nu aveți de unde să știți dacă mucegaiul de la răsaduri este purtătorul acestora, așa că cel mai sigur mod de a vă proteja plantele este să îndepărtați stratul superior plin de mucegai.

  Strat de mucegai la baza răsadurilor

  Cum prevenim apariția stratului de verdeață la răsaduri

  Prevenirea stratului verde la răsaduri ține de câțiva pași simpli care vă asigură și sănătatea plăntuțelor după răsărire.

  Citiți și: Tratamente pentru răsaduri: recomandări 

  Curățarea stratului verde de la răsaduri

  Cum curățăm răsadurile de stratul de verdeață de la bază

  Curățarea stratului de verdeață de la baza răsadurilor se poate face folosind un cuțit cu lama mai lată. Cu ajutorul acestuia, se răzuiește practic stratul de alge de la baza răsadurilor. Aveți grijă să nu răzuiți prea adânc pentru că pot fi afectate rădăcinile plantei. După răzuire, se poate veni cu o completare de sol steril.

  Dacă nu aveți alge, ci mucegai, atunci acesta nu este prezent doar la suprafață, ci și în sol. Și dacă veți îndepărta stratul de deasupra, el se va forma din nou. Totuși, țineți cont că nu trebuie să vă stresați prea tare pentru că este posibil ca acel mucegai să nu fie patogen pentru plante. Dacă observați însă că răsadurile încep să sufere, că se îngălbesc, atunci este mai sigur să le mutați în alte recipiente, cu un sol steril.


  Te-ar mai putea interesa

  Legume care se pot cultiva după castraveți Cireșe de mai. Soiuri de cireș care rodesc timpuriu, în luna mai Dr. ing. Călin Cristian, Stațiunea Didactică USV Timișoara: Anul acesta producem 40.000 de puieți!

  Ultimele știri

  O combină agricolă a luat foc în timp ce recolta porumb Polițiștii au prins o bandă de hoți specializați în furturi de tractoare și echipamente agricole Hoții au furat motorina dintr-un tractor aflat chiar în curtea fermierului