• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Afacerea cu lavandă. Investiție de 10.000 de euro la hectar și profit din al treilea an de cultură

    agrointeligenta.ro -

    Afacerea cu lavandă continuă să fie de interes, odată cu creșterea numărului de furnizori de butași, dar și cu diversificarea modalităților de valorificare a producției. O încercare în cultura de levănțică au făcut și doi apicultori din județul Teleorman care au decis să cultive o suprafață mică în comunca Bragadiru.

    Într-o prima fază, inginerul Victor Bozeanu şi medicul Vicenţiu Găvănescu au cultivat levănţică pe o suprafaţă mică, de câteva zeci de ari, pentru a se familiariza cu modul de exploatare al unei astfel de culturi pe care au poziționat-o în înconjurată de alte culturi agricole, precum rapița, floarea-soarelui sau porumb.

    Lavanda plantată de cei doi în comuna Bragadiru a intrat acum în al patrulea an de exploatare şi concluzia întreprinzătorilor este că afacerea cu lavandă este categoric una de succes. Singura investiţie au făcut-o în urmă cu trei ani la achiziţionarea butaşilor.

    Afacerea cu lavandă în 2017. Investiție la hectar: 10.000 de euro

    ”Pentru a înfiinţa un hectar de cultură de lavandă sunt necesari aproximativ 10.000 de euro pentru procurarea butaşilor, plantat şi lucrările de întreţinere. În primii doi ani trebuie efectuare aceste lucrări de întreţinere, de curăţare a culturii, după care lucrările sunt sporadice”, au povestit pentru Adevărul cei doi antreprenori din Teleorman. Ajunse la maturitate,plantele de lavandă au rădăcina adânc înfiptă în pământ, până la 1-2 metri şi nu mai sunt afectate de buruieni. În vreme ce lavanda se dezvoltă şi creşte, nicio altă plantă nu mai creşte la umbra ei.

    Primele flori de lavandă se culeg din al doilea an de producţie. Planta nu necesită irigat . ”E o plantă rezistentă la secetă, se pretează foarte bine în zona noastră unde vara avem caniculă. Iarna nu apar probleme. Pierderile sunt nesemnificative din cauza îngheţului. Planta rezistă la temperaturi extrem de scăzute, până la minus 35 de grade Celsius”, mai explică inginer Victor Bozeanu.

    Afacerea cu lavandă în 2017. Florile se vând cu 8 lei pe kilogram

    În al treilea an se acoperă investiţia şi apare profitul dacă se extrag uleiurile volatile. Inflorescenţele de lavandă s-au vândut prospete sau uscate la preţul de aproximativ 8 lei pe kilogram. Uleiurile volatile însă ajung şi la 250 de euro pe litru. De pe un teren de un hectar de lavandă se pot obţine 40 de litri de ulei volatil.

    Afacerea cu lavandă în 2017. Prețul mierii de lavandă – 8 euro pe kilogram

    Visul celor doi apicultori din Teleorman este să obţină miere pură de lavandă, o adevărată delicatesă care se vinde la preţ de producător cu 7-8 euro kilogramul.

    Mierea de lavandă este o miere deosebită, cu o aromă specifică . Pentru a recolta miere de lavandă avem nevoie însă de suprafeţe mari pentru că încărcătura optimă de familii de albine la hectar este de patru familii de albine la hectar”, mai spune inginerul.

    Ca şi plan de viitor, cei doi apicultori teleormăneni intenţionează se extindă suprafaţa cultivată şi să achiziţioneze o staţie de distilare pentru a obţine ulei volatil de lavandă.

    Despre cultura de lavandă vă recomandăm să citiți și:

    Secretele cultivării lavandei: Ce trebuie să știi înainte să începi o afacere cu ”aurul mov” din agricultură

    Plante melifere care își merită investiția prin cantitatea de miere obținută

    Lavanda aduce 8000 de euro/ha. Un român a dovedit că se poate face agricultură profitabilă chiar şi pe un singur hectar

    Vrei să cultivi lavandă? Uite care sunt cele mai profitabile soiuri de lavandă

    O cultivatoare din Bacău își face propriul magazin cu produse din lavandă: ”Dacă vrei profit, îți trebuie strategie de marketing”

    Apa de lavandă – produsul secundar cu care cultivatorii își pot crește profiturile

    Mașina de recoltat lavandă ”made in Romania” are un preț accesibil și deja multe comenzi

    Afacerea cu lavandă. Cum reușește Ioan Iakob să facă profit de pe un hectar cultivat cu ”aurul mov”


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!