• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantarea pomilor fructiferi toamna, avantaje și distanțe

    Roxana Dobre -

    Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi, recomandată de specialiști. Care sunt avantajele efectuării acestei lucrări înainte de venirea iernii au fost explicate pentru Agrointeligența de către un specialist în domeniu, ing. Marius Roman, proprietar de pepinieră în Afumați, județul Ilfov.

    Cel mai potrivit  moment pentru a face plantările pomilor fructiferi rămâne toamna. Doar dacă lucrările nu se pot face, acestea se pot ”împinge” în primăvară.

    ”Eu recomand în felul următor, plantarea trebuie făcută toamna, mai ales în cazul speciilor sâmburoase, adică obligatoriu, în caz contrar dacă oamenii nu au reușit să se organizeze să planteze din toamnă, cel târziu să planteze primăvara, dar foarte devreme, atunci când avem ierni ușoare mai ales în sudul țării, începând cu luna februarie, după 20-25 februarie la plantat și până la jumătatea lunii martie să reușească să planteze, aceasta este o soluție pentru cei care nu au reușit să planteze din toamnă. Dar indicat este să se mobilizeze să planteze din toamnă”, a explicat specialistul în pomicultură.

    Acesta mai spune că în ceea ce privește speciile semințoase în zonele colinare, subcarpatice în zone de deal se mai pot face plantări și primăvară pentru că și acolo de preferat este toamna. ”Dar v-am acolo iarna se instalează mult mai repede, oamenii sunt în plantații ocupați cu recoltatul merelor, cu valorificatul trebuie să valorifice să încaseze ca să poată să facă o nouă investiție. În fine mai sunt și situații când nu reușesc să planteze din toamnă și în cazul acestor zone, în zonele de deal pentru speciile semințoase măr, păr, gutui sau și alte specii dacă e vorba de zona de deal, se poate face plantare și primăvara, toată luna martie, uneori și începutul lunii aprilie”, i-a mai sfătuit ing. Marius Roman pe pomicultori.

    Plantările se fac în funcție de zonele geografice unde este înființată livada

    Specialistul a mai explicat că în zonele colinare nu se întâmplă același lucru ca în zona de câmpie unde primăverile sunt foarte secetoase, călduroase, se trece foarte ușor de la iarnă la primăvară, evapotranspirația este foarte mare, pierderea apei din sol, și încălzirea este foarte rapidă ceea ce face ca pomii să sufere atunci când sunt plantați primăvara.

    ”Aici în zona de sud, spun asta nu pentru că locuiesc și am pepiniera aici, ci pentru că plantarea mai întârziată de aici, de după 15-20 martie duce la un procent scăzut la prinderea pomilor, iar pomii care se prind se dezvoltă mult mai greu adică suferă, nu se dezvoltă, cum spun cei mai mulți se pierde un an, sunt creșteri anemice față de o plantare pe care o facem în toamnă și avem prindere mult mai bună. Prinderea de toamnă să fie în situația în care se face corespunzător cu material, adică se să aplice o tehnologie avansată, pregătirea terenului, plantatul propriu zis, material săditor de calitate, trebuie să avem o prindere de minim 95%. Nu înseamnă că nu poate fii chiar de 100%, dar minim 95%. În momentul în care faci plantare de primăvară și o faci întârziat, mai ales pe zona de sud a țării, nu poți avea pretenții la o prindere mai mare de 80%, cam așa stau lucrurile”, a subliniat pomicultorul.

    Mai mult, acesta a completat că în momentul în care faci plantare de primăvară, trebuie să fii foarte bine pregătit în ceea ce privește sistemul de irigat. ”Un sistem de irigare prin picurare este bine pus la punct, astfel încât să poți să irigi foarte des și să susții planta în lupta ei cu căldura, stresul hidric și ce se întâmplă primăvara în zona de sud. În sud precipitațiile sunt neuniform dispuse, ba sunt prea multe într-o perioadă, ba nu sunt deloc într-o perioadă. Ca recomandare pentru zona de sud toamna sau cel mai târziu primăvara după 20 februarie până la 10-15 martie cazuri extreme, dacă nu se reușește toamna. Pentru zona colinară, zona de deal și în cazul speciilor semințoase se plantează toamna cât și primăvara”,a conchis ing. Marius Roman.

    Citiți și:

    REGULI DE AUR pentru PLANTAREA POMILOR FRUCTIFERI: cum alegem SOIUL ȘI POLENIZATORII POTRIVIȚI!

    PREȚURI LA POMII FRUCTIFERI. Cât costă PUIEȚII la pepiniere private și STAȚIUNI DE CERCETARE!

    METODĂ UNIVERSALĂ pentru PLANTAREA POMILOR FRUCTIFERI, explicată de ING. MARIAN STOIAN

    Care sunt TEMPERATURILE la care POMII FRUCTIFERI SUNT COMPROMIȘI TOTAL!

    Tratamente pomii fructiferi în perioada de repaus: când și cum se fac primele stropiri în livadă

    REGULI DE AUR pentru TĂIEREA POMILOR FRUCTIFERI

    Ce îngrășăminte naturale putem folosi în livadă – fertilizarea eficientă a pomilor fructiferi

    La ce distanță se plantează pomii fructiferi


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”