• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • REȚETA DE FURAJARE pentru porcii MANGALIȚA ȘI BAZNA. Cum se pot îngrășa PURCEII PRIMIȚI GRATIS!

    Roxana Dobre -

    Hrănirea porcilor din rasele Mangalița și Bazna în cadrul programului național pentru promovarea acestor două rase de suine este o provocare pentru micii fermieri. Rețeta de furajare pentru purcei trebuie să respecte anumite reguli și nu trebuie să conțină suplimentări de tipul complexelor care ajută suinele să acumuleze rapid kilograme.

    Cu ce trebuie hrăniți purceii de Mangalița și Bazna este o întrebare pe care și-o pun mulți mici crescători care fie s-au înscris deja în programul național, fie se gândesc să înceapă să crească aceste două rase valoroase. Pentru cei care vor să primească purcei gratis și apoi, după îngrășarea lor, să îi valorifice către abatoare, regula este să respecte o rețetă de furajare 100% naturală, așa cum se hrăneau porcii în gospodării până odinioară.

    Pe piață deja există crescători de Mangalița și de Bazna care hrănesc porcii natural. Acești fermieri spun că respectarea rețetei de furajare este un musai pentru ca, mai apoi, carnea să aibă o calitate, o consistență și un gust mai bun.

    La Bazna mai există la momentul actual doar zece crescători. Pe vremuri însă, carnea porcului de Bazna era cea mai căutată în zonă (foto: www.turnulsfatului.ro)

    Un astfel de fermier care a investit în creșterea porcilor în sistem gospodăresc este chiar primarul localității Bazna, Lucian Scumpu. Acesta și-a făcut o microfermă de suine acum cinci luni și spune a observat interesul în creștere pentru rasele vechi de porci.

    Despre hrănirea purceilor, primarul din Bazna spune că nu este deloc greu să le asiguri o nutriție naturală.

    Edilul a dezvăluit și ce rețetă-furajeră folosește pentru hrana purceilor și a subliniat că rasa Bazna, pe care a mizat el, este una nemodificată genetic, ce dă cea mai bună carne.

    Primarul-fermier a mai declarat că porcul din rasa Bazna ajunge la greutatea minimă cerută de programul susținut de Ministerul Agriculturii, adică de 130 de kilograme, în 10-12 luni.

    Porcii noștri sunt hrăniți cu lucernă, porumb și floarea-soarelui. Câteodată le dăm și orz, ovăz, mai schimbăm dieta. Ca să fie pretabil pentru tăiere, porcul de Bazna trebuie să aibă între 130 și 150 de kilograme, comparativ cu cei de crescătorie care au doar undeva între 90 și 120 de kg. Un porcușor crescut natural ajunge până la 130 de kilograme în 10-12 luni”, a declarat primarul din Bazna pentru publicația sibiană Turnul Sfatului.

    În cadrul programului național cu purcei gratis din rasele Mangalița și Bazna, crescătorii care vor să valorifice suinele pot primi, în baza cererilor depuse la Direcțiile Agricole Județene, cel mult 10 capete de suine.

    Pentru valorificarea lor prin contract cu abatoarele din program, porcii trebuie să atingă o greutate de minim 130 de kilograme și din purceii primiți, minim jumătate trebuie abatorizați.

    Conform Hotărârii de Guvern publicată în Monitorul Oficial în data de 16 ianuarie, crescătorii vor primi un preț de 11 lei pentru porcul în viu, dar condiția obligatorie este ca suinele să fie hrănite natural. Actul normativ include și o listă cu ce poate include în hrana porcilor.

    Potrivit Hotărârii de Guvern, rețeta-furajeră pe care beneficiarii trebuie să o respecte este impusă de Anexa numărul 2 și conține:

    -cereale sau amestec de cereale, porumb, orz, secară;
    -masă verde constituită din lucernă, borceag, pășune naturală în perioada primăvară-toamnă;
    sau
    -fân natural, fân borceag sau fân de lucernă pentru perioada de iarnă.

    Atenție! Reprezentanții Direcțiilor Agricole sau procesatorii pentru care creșteți porcii din rasele Bazna și Mangalița pot efectua controale la adresa beneficiarului, pe întreaga perioadă a creșterii grăsunilor în vederea modului în care este respectată structura rației furajere.

    Potrivit Programului aprobat de Guvern, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii, adică din data de 17 ianuarie, furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, crescătorii de porci din rasele Bazna și/sau Mangalita și procesatorii/alte persoane juridice, pot solicita înscrierea în Program, în baza unei cereri, care se depune la Direcția Agricolă Județeană (DAJ), care îi înregistrează în registrele unice corespunzătoare, precum și în registrul de evidență al ajutorului de minimis.

    Programul național cuprinde numai rasele Mangalița și Bazna, nu și alte rase de suine sau specii de animale!

    Durata de aplicare a acestei scheme de sprijin este 2018-2020, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 milioane lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinație, de la bugetul de stat.

    Citiți totul despre acest program în următoarele articole:

    START pentru PROGRAMUL CU PURCEI GRATIS! Unde și cum SE DEPUN CERERILE pentru suine MANGALIȚA ȘI BAZNA!

    Programul cu PORCI GRATIS pentru GOSPODĂRIILE POPULAȚIEI. Ce informații oficiale a transmis MINISTRUL PETRE DAEA!

    PORCI GRATIS 2018. Unde te înscrii în programul cu purcei din RASELE MANGALIȚA ȘI BAZNA

    PROGRAMUL pentru PURCEI GRATIS – PE MASA GUVERNULUL! Fermierii vor avea 90 DE ZILE PENTRU ÎNSCRIERE!

    ULTIMA ORĂ! Guvernul A APROBAT PROIECTUL pentru PURCEI GRATIS MANGALIȚA ȘI BAZNA!

    PURCEI GRATIS 2018. Tot ce trebuie să știi despre PROGRAMUL CU MANGALIȚA ȘI BAZNA!


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție