• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ÎNMULȚIREA IEPURILOR: La ce vârstă se poate ÎNCEPE ÎMPERECHEREA!

  agrointeligenta.ro -

  Împerecherea iepurilor reprezintă una dintre preocupările importante ale crescătorilor. Fie că este forba despre o crescătorie de iepuri mică, de un hobby, sau că vorbim despre o afacere, momentul când se dă iepuroaica la ieproi trebuie atent calculat.

  Despre vârsta la care iepuroaica se poate da pentru prima dată la iepurele mascul vorbește Ion Arteni, unul dintre cei mai scunoscuți crescători din Republica Moldova. Acesta arată că vârsta pentru prima împerechere a femelei de iepure depinde atât de rasă, cât și de greutatea ei. Mai exact, iepuroaica trebuie să fie complet ajunsă la maturitate din punct de vedere sexual.

  Depinde de rasa de iepure. De pildă, Neozeelandezul alb sau roșu, California, Vienez albastru, argintiu sau mai sunt mai multe rase care cresc repede – industriale, ele se dau la 4 luni și jumătate se pot da la iepuroi. Unele chiar la patru luni, depinde de greutatea iepuroaicei – dacă are peste 4 kilograme, până la 4,5 kilograme, se poate da la iepuroi. Adică se poate da la 4,5 luni. Sunt iepuri – Uriașul German sau Belgian, care cresc mari, cu urechi de măgar, la ceștia instinctul de mamă apare mai târziu, până la 7 luni femela crește. Așa că la aceste rase, femelele se dau la masculi pe la 7 luni, 7 luni și jumătate, 8 luni. Dar apoi apare altă problemă – că ea nu prea vrea atunci, asta e o problemă cu acești iepuri mai mari”, spune Ion Arteni despre vârsta la care se poate începe împerecherea iepurilor.

  Vârsta la care se poate da iepuroaica la montă cu un iepuroi

  Vârsta la care se poate începe înmulțirea iepurilor ține de atingerea maturității exemplarelor. Este obligatoriu ca organele sexuale ale iepurilor – masculi și femele să fie complet formate pentru ca împerecherea și mai apoi gestația și fătarea să decurgă fără probleme.

  Vârsta la care iepuroaicele pot fi date la iepuroi depinde și de rasa din care fac parte animalele.

  La rasele mici de iepuri, maturitatea sexuală este atinsă la 5 luni pentru femele și la 6 luni pentru masculi.

  La rasele medii de iepuri, vârsta pentru prima împrechere poate fi după 6 luni la femele și 7 luni la masculi.

  În cazul raselor mai mari și a iepurilor uriași, stadiul de împerechere este atins după vârsta de 8 luni la femele și după 9 luni în cazul masculilor.

  Cât de des se pot împerechea iepurii

  Vorba ”se înmulțesc ca iepurii” a pornit de la o realitate: o femelă de iepure poate făta și de 10 ori pe an, deși acest lucru nu este recomandat din punct de vedere al solitării organismului ei.

  Iepuroaiecele nu au un ciclu menstrual periodic, ca alte mamifere. Deci iepuroaicele nu intră în călduri. Ele eliberează ovulele la 10-12 ore după împerechere, fiind astfel mereu ”disponibile” pentru împerechere.

  Și masculii iepuri sunt mereu dispuși să se împerecheze. Nu se recomandă însă ca un iepure să fie dat la montă mai multe de 7 ori pe săptămână, foarte rar de două ori pe zi.

  Numărul de masculi iepuri la numărul de femele ar trebuie să fie de unul la 8-9 iepuroaice.

  Profilifictatea iepurilor este ridicată – cu un număr de circa 8 până la 12 pui la o fătare.

   

  Împerecherea trebuie făcută între iepuri din aceeași rasă sau măcar talia să fie asemănătoare – nu se vor da la montă iepuroaice pitice cu iepuri din rase uriașe.

  Nu se împerechează iepuri din aceiași părinți, adică iepuri frate și soră, întrucât puii rezultați sunt dispuși anomaliilor și nu vor fi deloc rezistenți. Se pot face însă combinații mamă-fiu sau tată-fiică, deși ideal din punct de vedere genetic este ca indivizii împerecheați să fie cât mai diferiți ca moștenire.

  Citiți și:

  BERBEC GERMAN – rasa de iepuri care VINE ÎN TOATE CULORILE! Cât de ușor sunt DE CRESCUT!

  Fătarea la iepurii de casă. Îngrijirea iepuroaicei și a puilor

  Cuști pentru iepuri: reguli de construire și 10 modele interesante

  Cele TREI rase de iepuri 100% româneşti: Cum s-au născut Uriaşul de Transilvania, Iepurele de Cluj şi Iepurele Secuiesc

  Cerealele în hrana iepurilor – de la beneficii la riscuri

  Creșterea iepurilor de carne – o afacere românească de nișă condamnată momentan la insucces. Modelul vestic ce ar putea aduce micii fermieri pe profit

  Sfaturile unui mare crescător pentru cei care vor să își facă fermă de iepuri: ”Înmulţeşti zece iepuroaice cu doi iepuroi şi nu mai cumperi niciodată carne”

  Cum să faci profit dintr-o fermă de iepuri


  Te-ar mai putea interesa

  Tarife medici veterinari – actualizare. ANSVSA: Noile sume decontate pentru serviciile veterinare Crescătorii de animale nu au mini-vacanțe sau zile libere. Fermier: ”Ne cerem scuze de la bugetari că am umplut stațiunile turistice” Despăgubiri de 100.000 lei pentru un cioban desfigurat de urs. Câștig de cauză, în instanță!

  Ultimele știri

  Activitate neîntreruptă la construcția Autostrăzii Moldova, în minivacanța de Rusalii! Vești bune pentru fermieri! Prețul grâului și porumbului au crescut după escaladarea luptelor din Ucraina! Un nou produs va ajuta fermierii să își protejeze culturile de ciori, porumbei și mistreți