• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamente de toamnă la pomii fructiferi, după culesul fructelor

    agrointeligenta.ro -

    Tratamente de toamnă la pomii fructiferi. Lucrări și stropiri în livadă după recoltarea fructelor. Când și ce tratamente se aplică la pomii fructiferi după recoltare și înainte de venirea iernii.

    Bolile și dăunătorii care se ”instalează” din toamnă prin larve sau ouă depuse în scoarța pomilor fructiferi trebuie ținute sub control prin tratamente și lucrări specifice executate la timp. După recoltarea fructelor, de la mijlocul lunii septembrie, este momentul prielnic să efectuați primele stropiri la pomi. Tot de ce aveți nevoie sunt substanțele care vor fi aplicate și o vreme frumoasă pentru începerea tratamentelor.

    Lucrări de toamnă în livadă: cum pregătim pomii fructiferi pentru iarnă 

    După recoltarea fructelor pomii intră într-o perioadă inactivă până în primăvară când apar mugurii și primele flori. Dar dăunătorii nu dispar odată cu ultimele fructe, ci se pot ascund sub scoarța pomilor unde rămân peste iarnă și așteaptă primele perioadă de căldură astfel încât să iasă la suprafață și să atace pomii, florile sau fructele. De aceea tratamentele trebuie executate fără întârziere din toamnă astfel încât pomii să nu sufere mai târziu.

    Stropiri la pomii fructiferi după recoltarea fructelor

    După încheierea recoltatului prevenirea bolilor și dăunătorilor este obligatorie în orice livadă. O atenție deosebită trebuie acordată tratamentelor aplicate la sfârșitul sezonului, când riscul de efecte dăunătoare asupra pomilor în sine este minimizat.

    Beneficiile tratamentelor de toamnă la pomi

    Tratamentele de toamnă la pomii fructiferi – beneficii

    Nu puțini sunt pomicultorii care consideră că tratamentele de toamnă la pomii fructiferi sunt inutile. Aceștia consideră că ar fi o risipă de bani să cheltui cu stropiri în livadă într-o perioadă în care pomii nu mai au activitate.

    Tratamentele de toamnă la pomii prezintă însă o serie de beneficii. Acum este momentul să interveniți preventiv împotriva bolilor și dăunătorilor care pot pune în pericol recolta de anul viitor.

    Chiar dacă temperaturile scad și pare că natura întreagă adoarme pe timpul iernii, acum este perioada în care mulți dăunători își caută refugiul. Spre exemplu, acum se depun ouă în crăpăturile pomilor sau în stratul superior al solului la o adâncile de până la 3 cm
    Ouăle rămân să ierneze în acest stadiu sub ”scuturile” femelelor moarte pe scoarța trunchiurilor, a ramurilor sau în sol.

    Mai mult, din cauza umidității mai ridicate de pe perioada toamneu, o serie de agenți patogeni sunt activați. Acum este un moment în care pomii devin foarte vulnerabili la infecții și boli fungice, iar tratamentele pot preveni aceste probleme.

    Lucrări de toamnă în livadă

    Tratamente de toamnă în livadă. Lucrări pregătitoare

    Lucrările de toamnă în livadă vizează în primul rând încheierea recoltării și apoi igienizarea pomilor fructiferi.

    Din pomi vor fi culese toate fructele, chiar și cele care se desprind mai greu de pe ramuri. Depunți toate eforturile pentru a nu lăsa roade pe ramuri întrucât acestea se pot transforma în veritabile focare de infecție cu boli periculoase precum monilioza.

    După recoltarea frunzelor, strângeți frunzele căzute. Acestea pot reprezenta un alt focar de boli și sunt un ascunziș perfect pentru dăunători.

    Curățați bine trunchiul pomilor printr-o periere riguroasă a scoarței. Lucrarea este una ce presupune un oarecare efort, așa că poate fi executată numai în livezile mai mici sau unde există forță de muncă suficientă.

    Săpatul pomilor toamna. Când și cum trebuie săpați pomii la rădăcină

    Pentru perierea pomilor, folosiți o perie și mănuși. Curățarea se aplică la pomii maturi, unde scoarța este bine formată, groasă dar și cu crăpături unde dăunătorii se pot adăposti. În acest fel sunt eliminați și lichenii sau mușchii, cei care se asemenea pot favoriza apariția multor boli, odată cu venirea primăverii. În cazul pomilor foarte tineri, peria poate produce răni scoarței de aceea nu este recomandată această lucrare.

    Răzuirea scoarței pomilor fructiferi – secretul de toamnă al pomicultorilor bulgari!

    Tratamente de toamnă la pomii fructiferi

    Tratamentele de toamnă la pomii fructiferi, după recoltare, se efectuează la finalizarea integrală a culesului și după igienizarea livezii. Produsele cu care se stropesc pomii toamna sunt soluțiile de cupru, zeama bordeleză sau sulfatul feros.

    Soluție de sulfat feros – preparare

    Tratamente de toamnă la pomi cu sulfat feros

    Vitriolul de fier sau sulfatul feros este utilizat pentru a preveni și trata culturile pomicole de bolile fungice. De asemenea, este folosit pentru tratarea rănilor apărute la pomii fructiferi. În plus, sulfatul de fier este un mijloc eficient de tratare și prevenire a deficienței de fier în sol.

    Deoarece vitriolul de fier poate lăsa arsuri pe frunzele tinere, se folosește fie primăvara devreme, când frunzele de pe copaci încă nu au apărut, fie toamna târziu, când frunzele au îngălbenit deja sau chiar au avut timp să cadă.

    Pentru dezinfecția rănilor pomilor, se fac stropiri cu sulfat feros în concentrație de 100 g de substanță în 10 litri de apă.
    Pentru tratarea bolilor și dăunătorilor la fructele cu sâmburi (cireșe, caise, vișine) se pulverizează o soluție de 3% de sulfat feros (300 g substanță la 10 litri de apă) și la culturile semințoase (măr, păr, gutui) – 5% (500 g la 10 l de apă). Vitriolul de fier nu trebuie utilizat concomitent cu sulfat de cupru sau preparate care conțin var.

    Sulfat de curpru

    Tratamente de toamnă la pomi cu sulfat de cupru

    Sulfatul de cupru este unul dintre cei mai populari agenți antiseptici și fungicizi pe care grădinarii îi folosesc pentru a preveni și controla bolile și chiar dăunătorii. Pentru tratamentul rănilor pomilor se folosește o soluție de sulfat de cupru 3% (300 g la 10 l de apă).

    Pentru tratamentul bolilor se poate aplica 200 g de sulfat de cupru care se diluează în 10 litri de apă caldă într-un recipient din sticlă sau plastic.

    Plantarea pomilor fructiferi toamna, avantaje și distanțe 

    Trebuie să rețineți că este complet nerecomandată să folosiți ustensile metalice în aceste scopuri, deoarece sulfatul de cupru reacționează cu metalul.

    Pentru dezinfectarea solului cu sulfat de cupru este necesară o soluție de 3-4% de sulfat de cupru care este pulverizată uniform pe suprafața solului, apoi pământul este săpat. Se recomandă efectuarea unei astfel de lucrări o dată la 3-5 ani cu introducerea obligatorie de compost.

    Tratamente de toamnă la pomi cu zeamă bordeleză

    Tratamente de toamnă la pomi cu zeamă bordeleză

    Zeama bordeleză este un fungicid universal, tot sub formă de sulfat de cupru în var stins. Tratamentul nu numai că ajută la prevenirea eficientă a bolilor, dar previne și apariției carenței de cupru pe solurile turboase și nisipoase acide.

    Tratamentele cu zeama bordeleză ajută la distrugerea bacteriilor și ciupercilor pe tot parcursul sezonului de creștere, cu toate acestea, în diferite perioade ale anului, plantele au nevoie de doze diferite din acest tratament. De exemplu, fructele cu sâmburi sunt foarte sensibile la produsele care conțin cupru și, prin urmare, sunt pulverizate doar la începutul și la sfârșitul sezonului.
    Stropirile de toamnă la pomi cu zeamă bordeleză se fac cu o soluție de 3% de zeamă bordeleză. Alteori, se folosește o soluție fungicid mai slabă de 1%.

    În cazul preparării, trebuie reținut că amestecul obținut trebuie utilizat imediat în aceeași zi. Pentru a prepara zeama bordeleză trebuie să dizolvați 100 g de sulfat de cupru în 1 litru de apă fierbinte într-un bol de sticlă sau plastic cu un volum de cel puțin 5 litri. Adăugați treptat 4 litri de apă rece în recipient. Într-un alt recipient (minim 10 litri), se toarnă 100-150 g var neted în 1 litru de apă rece, apoi se adaugă cu grijă 4 litri de apă rece. Asigurați-vă că amestecați fiecare dintre soluții. Când nu au mai rămas urme de pulbere în ambele recipiente, se toarnă o soluție de sulfat de cupru într-un vas cu var în jet subțire (în niciun caz invers!).

    Ca o alternativa la zeamă bordeleza se mai pot face tratamente cu Champ 77 WG, Alcupral 50 PU sau Funguran OH 50 WP.

    Când se stropesc pomii toamna

    Când se fac tratamentele de toamnă la pomii fructiferi

    Tratamentele de toamnă la pomii fructiferi se pot începe din luna septembrie, dar doar dacă temperaturile scad și frunzele încep și ele să cadă. Preferabil este să mergeți cu stropirile de toamnă în livadă cât mai aproape de pragul iernii, adică la finele lunii octombrie, debutul lunii noiembrie.

    Condițiile ideale pentru stropirea pomilor fructiferi toamna implică temperaturi pozitive – de minim 6-7 grade – și zile fără risc de îngheț.

    Tratamentele de toamnă la pomii fructiferi au cel mai mare efect dacă frunzele au căzut parțial. Se pot începe stropirile în siguranță când minim 30-50% dintre frunze au căzut.

    Tratamentele pe bază de cupru nu se amestecă cu insecticidele. Se recomandă un interval de cel puțin 7-10 zile între aplicarea soluțiilor cuprice și cea a insecticidelor.

    La aplicarea tratamentelor se vor folosi echipamente de protecție.

    Luna septembrie în grădină. 20 de lucrări necesare la pomi și legume

    Pe lângă activitățile de combatere a dăunătorilor care se reduc în principal la utilizarea metodelor agrotehnice, a căror sarcină principală este de a priva insectele de adăposturile lor se mai pot aplica și o serie de tratamente naturale. Unul dintre acestea constă în văruirea copacilor. Deși această lucrare este făcută mai mult primăvara, văruirea trebuie făcută și toamna. Această procedură va ajuta la evitarea deteriorării scoarței în perioada de iarnă-primăvară dar poate ”sufoca” și o serie de ouă și larve care sunt depuse pe trunchi.

    Dacă în timpul sezonului pomii au suferit de dăunători, tratați-i cu insecticide profesionale.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte