• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Altoirea pomilor primăvara: calendar și metode

  agrointeligenta.ro -

  Altoirea pomilor fructiferi primăvara: când trebuie executate lucrările de altoire, dar și ce metode de altoire sunt eficiente în funcție de specie, vă spunem în acest articol.

  În acest articol despre altoirea pomilor primăvara:

  Altoirea pomilor fructiferi este o lucrare importantă, ce trebuie pregătită din timp. Există un calendar recomandat pentru altoirea pomilor, dar și mai multe metode prin care puteți da o nouă viață și un rod mai bun arborilor din livadă. Obiectivele altoirii unui pom vizează întinerirea acestuia, creșterea producției, îmbunătățirea soiului sau obținerea mai multor soiuri de fructe de pe același pom.

  Când se face altoirea de toamnă a pomilor fructiferi

  Pomii fructiferi pot fi altoiți tot timpul anului, dar altoirea de primăvară este considerată cea mai eficientă. Altoii se recoltează încă de toamna sau pot fi tăiați chiar înainte de altoire, dar înainte ca mugurii să se umfle.

  Cea mai bună perioadă pentru altoirea pomilor este primăvara, din martie până în iunie, când în portaltoi are loc o circulație intensă a sevei. Acest lucru va ajuta la prindere altoiului care, pe de altă parte, trebuie să fie în repaus vegetativ.

  Din punct de vedere al temperaturilor, altoirile de primăvară vor avea succes dacă aveți minim 10 grade Celsius în timpul zilei și cel puțin 0 grade Celsius noapte. Nu se recomandă efectuarea altoirilor când aveți risc de îngheț.

  În funcție de specia pomilor, altoirea de primăvară se face conform acestui calendar:

  Citiți și: Ce altoiri se pot face pe timp de vară. Altoirea în ochi dormind dă cel mai mare procent de prindere 

  Pentru executarea lucrării de altoire, veți avea nevoie o serie de ”instrumente”. Țineți cont de la bun început că altoirea este o operație pe care o efectuați asupra pomului, așa că igienizarea materialelor folosite este obligatorie pentru a nu îmbolnăvi copacul.

  Pentru altoiri, veți avea nevoie de următoarele lucruri:

  Metode de altoire de primăvară

  Pentru altoirile de primăvară există mai multe metode pe care le puteți aplica cu succes.

  Altoiri de primăvară la pomi. Altoirea în ochi dormind

  Altoirea de ochi dormind sau altoirea în copulație îmbunătățită se poate face primăvara la toate speciile de pomi fructiferi. Mulți pomicultori sunt de părere că această metodă de altoire este cea mai simplă și cea mai eficientă.

  Cea mai bună perioadă pentru a executa altoirea în ochi dormind este la începutul primăverii, înainte ca mugurii să se umfle pe lăstari. Acest tip de altoire este recomandat pentru toate speciile pomicole: măr, păr, prun, cireș, vișin și pentru vița-de-vie.

  Cum se execută altoirea în ochi dormind

  După două săptămâni, altoirea ar trebui să prindă.

  Altoiri de primăvară la pomi. Altoirea în despicătură

  Altoirea în despicătură este una dintre cele mai rapide metode. Se execută înainte de ieșirea pomului din repaus vegetativ, adică înainte ca seva să înceapă să circule.

  Această metodă de altoire este recomandată pentru speciile măr, păr, prun, cireș, dar și pentru vița-de-vie.

  Cum se execută altoirea în despicătură primăvara:

  Citiți și: Altoirea în despicătură: tehnologie – poze cu explicații

  Altoiri sub coajă
  Altoiri sub coajă

  Altoiri de primăvară la pomi. Altoirea sub coajă

  Altoirea sub coajă sau altoirea sub scoarță se recomandă primăvara pentru pomii maturi, cu vârsta de minim 3 ani, sau pentru situațiile în care aveți un portaltoi mai gros. Se consideră că această metodă este ușor de executat și cu o rată de prindere foarte bună.

  Perioada optimă pentru altoirea sub coajă este când avem deja sevă care curge, iar la portaltoi scoarța trebuie să fie bine separată de lemnul de interior. Această metodă de altoire se recomandă mai ales pentru semințoase: măr și păr.

  Cum se face altoirea sub scoarță

  Cum se execută altoirea sub coajă primăvara

  Calendar util pentru altoirea pomilor primăvara

  Un calendar pentru altorirea pomilor primăvara vă va ajuta să vă programați lucrările în livadă.

  Iată când se altoiește fiecare specie de pom fructifer:

  Altoire de primăvară la cais. Lucrarea se recomandă de la sfârșitul lunii aprilie până la începutul lunii mai. Se folosește mai ales altoirea prin despicătură sau altoirea sub coajă la pomii maturi.

  Altoire de primăvară la măr. Se recomandă în perioada martie-aprilie dacă faceți altoire în despicătură sau altoire în ochi dormind. Dacă face altoire sub coajă, ami bine așteptați intervalul aprilie – începutul lunii mai.

  Altoire de primăvară la păr. Se face înainte de înmugurire (altoire sub scoarță), începutul curgerii sevei (altoire în ochi dormind) sau la începutul lunii aprilie (altoire prin despicătură).

  Altoire de primăvară la cireș. Se face când începe să curgă seva. Se recomandă și altoirea de vară, dar nu foarte târziu.

  Altoire de primăvară la prun. Se face când începe să curgă seva, dar și vara, până în septembrie.

  Altoire de primăvară la piersic. Se face de la mijlocul lunii martie, când nu mai este risc de îngheț.

  Respectând calendarul pentru altoirea pomilor în funcție de specia lor, dar și aplicând metodele de altoire recomandate pentru primăvară, lucrarea dumneavoastră din livadă are toate șansele să fie una cu succes.


  Te-ar mai putea interesa

  APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri! Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd

  Ultimele știri

  Bursă instituită de Rodbun în amintirea lui Irinel Sacu, directorul tehnic decedat tragic într-un accident rutier Hoții au furat din câmp pompele folosite pentru irigarea culturilor agricole Danone și-a vândut în pierdere activele din Rusia