• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alungirea răsadurilor de legume: cauze și tratamente

    Violina Gorcinschi -

    Alungirea răsadurilor de legume este o problemă cu care se confruntă mulți legumicultori. De ce se alungesc răsadurile și ce tratamente pot preveni alungirea răsadurilor, vă prezentăm în acest articol.

    Mulți cultivatori de legume se pot întâlni cu problema alungirii răsadurilor. Aceasta poate avea efecte semnificativă, având în vedere că un lăstar alungit are nevoie de mai mult timp să se adapteze transplantării în sol, fructele cresc mai târziu, este mai susceptibil la diferite boli și dă un randament mai mic decât răsadurile sănătoase și puternice. Iată câteva motive pentru care răsadurile prezintă această problemă și ce puteți face pentru a remedia alungirea răsadurilor de legume, inclusiv de roșii.

    Citiți și: Cum obținem un răsad de tomate de calitate?

    Alungirea răsadurilor – cauze

    Există o serie de cauze, de factori care pot provoca alungirea excesivă a răsadurilor. Pentru ca acțiunile de întărire a tulpinilor răsadurilor să fie corecte, este necesar să se stabilească de ce tulpinile au devenit mai lungi. Să numim principalele motive pentru alungirea răsadurilor.

    Citiți și: Răsadurile de castraveți se alungesc și cad – cauze, prevenire

    rasaduri
    Lumina poate remedia problema alungirii răsadurilor

    Lumina slabă

    Alungirea răsadurilor este cel mai frecvent cauzată de lumină, mai exact de lipsa luminii. Intervalele scurte de zi sau vremea înnorată nu permit plantelor să primească cantitatea necesară de lumină. De asemenea, răsadurile primesc o cantitate insuficientă de lumină atunci când sunt plantate adânc. De asemenea, dacă solarul are folia murdară, razele solare nu pot pătrunde la plante.

    Pentru a preveni alungirea răsadurilor, mutați-le într-un loc mai luminat. Răsadurile ar trebui plasate pe ferestrele sudice, unde intră o cantitate mare de lumină. De asemenea, puteți folosi lămpi suplimentare pe care să le poziționați nu doar deasupra răsadniție, dar și pe părțile laterale, astfel încât fiecare parte a plantelor să fie iluminată.

    Dacă nu aveți suficientă lumină, este obligatoriu să instalați lămpi care să suplinească lipsa razelor solare. Este necesar să porniți sursele de iluminat dimineața și seara, pentru a asigura răsadurilor lumină naturală timp de aproximativ 16 ore pe zi.

    De asemenea, pentru a preveni alungirea răsadurilor din cauza lipsei de lumină, se recomandă plantarea lor în recipiente separate și replantarea după formarea primei perechi de frunze adevărate. Acest lucru va asigura fiecărui răsad cantitatea necesară de lumină și spațiul de care are nevoie.

    Setare greşită a temperaturii

    Răsadurile de legume precum cele de roșii  sunt plante iubitoare de căldură, iar, pentru o creștere și o dezvoltare adecvată, acestea au nevoie de un regim optim de temperatură. Dacă regimul de temperatură fluctuează constant, atunci răsadurile de roşii se alungesc și se subțiază foarte mult.

    Pentru a preveni alungirea răsadurilor, în primele două săptămâni după germinare, este necesar ca răsadurile să primească iluminare suplimentară și temperaturi de la 15° C la 18° C. Apoi, pentru a stimula dezvoltarea, temperatura se ridică la 25° C. De îndată ce plăntuțele ating înălțimea dorită, temperatura aerului trebuie să fie din nou scăzută. Sub rezerva tuturor condițiilor, răsadurile până în momentul transplantării sunt tufe mici luxuriante, cu o tulpină groasă, ușor violetă și frunziș verde închis.

    Dacă este posibil, trebuie să combinați temperatura aerului și iluminarea: în lumină puternică, mențineți o temperatură de +25° C – +28 ° C, în lumină slabă – aproximativ +19 ° C.

    Citiți și: Plantarea răsadurilor de legume: perioade, temperaturi, adâncime, distanțe

    Excesul de zel în îngrijirea răsadurilor

    Udarea abundentă și suprafertilizare sunt cauze care stau la baza alungirii răsadurilor.Dacă în sol există o cantitate mare de azot, planta începe să sufere: frunzele superioare încep să se îndoaie spre interior și cu cât avem mai mult îngrăşământ, cu atât frunzele vor fi mai răsucite.

    Într-o astfel de situație, este necesar să aplicați cu grijă îngrășământul şi apa, să reduceți cantitățile. Este necesar să udați răsadurile numai după ce solul s-a uscat complet, iar fertilizarea trebuie efectuată în cantități moderate.

    Citiți și: Tratamente pentru răsaduri: recomandări

    Deficitul de azot

    Dacă răsadurile de roșii sunt alungite, subțiri și palide, atunci există puțini compuși de azot în sol. Este necesar să fertilizanți plantele cu uree. După irigarea răsadurilor cu soluția din uree (se prepară dintr-o lingură de uree la 10 litri de apă), se mută într-un loc răcoros, cu o temperatură de aproximativ 10 grade Celsius. În ciuda unei uşoare opriri a creșterii, culoarea va deveni mai închisă şi mai strălucitoare în câteva zile. După schimbarea culorii, răsadurile sunt mutate la locul lor inițial.

    Pentru a preveni deficiența de azot, este recomandat să preparați îngrăşăminte care conţin acest element, în funcție de nevoi.

    Cum prevenim alungirea răsadurilor

    Prevenirea alungirii răsadurilor trebuie să facă parte din lucrările tehnologice de producere a acestora.

    Asigurarea necesarului de lumină. În primul rând trebuie să alegeți cu grijă locul de cultivare a răsadurilor. Dacă le produceți în solar, aveți grijă ca spațiul protejat să aibă folie de calitate, care permită luminii să pătrundă, dar și să păstreze o temperatură optimă pentru germinație și apoi dezvoltarea răsadurilor.

    Efectuarea corectă a lucrărilor de semănat, repicat și plantat. Nu amânați lucrările principale la răsaduri. Alegeți cu grijă semințele având în vedere și timpurietatea lor. Nu semănați prea des și nu amânați repicatul pentru că plantele vor fi înghesuite și nu vor avea acces la lumină și nici la nutrienți, așa că se vo alungi și vor avea o tulpină firavă.

    Alternarea temperaturilor zi-noapte. Mențineți temperatura optimă pentru dezvoltarea răsadurilor. În cazul celor mai multe legume, veți avea nevoie de o temperatură de 21-25 de grade pe parcursul zilei, iar noapte să asigurați răsadurilor minim 15 grade Celsius, dar nu mai multe de 18-20 de grade.

    Aplicarea unor îngrășăminte speciale pentru răsaduri. Pentru a preveni alungirea răsadurilor din cauza deficitului sau excesului de nutrienți, în special de azot, alegeți să aplicați îngrășăminte speciale pentru răsaduri. Urmați întocmai recomandările producătorului privind dozajul.

    Udarea moderată a răsadurilor. Este mai eficient să udați răsaduri câte un pic în fiecare zi în loc să aveți un exces de umiditate în răsadniță.

    Citiți și: Producerea răsadurilor de legume: 15 greșeli de evitat

    Cum salvăm răsadurile prea lungi și subțiri

    Dacă deja aveți răsaduri alungite, este important să știți ce puteți face pentru a nu le pierde.

    Răsadurile alungite care nu sunt gata de plantat se pot planta într-un recipient mai adânc la care se adaugă pământ pentru a acoperi parțial tulpina alungită.

    O altă metodă de a folosi răsadurile alungite este similară cu cultivarea pe orizontală a legumelor (metoda Maslov). În primă fază, plantele se lasă un pic să se usuce – să nu aibă exces de umiditate. Apoi, tulpina este așezată în spirală de-a lungul pereţilor recipientului, stropind fiecare rând cu pământ. După aceea, pământul este uşor compactat. Pe partea acoperită a tulpinii, se formează rădăcini adventive, iar planta în sine se va dezvolta mai bine.

    Pentru a normaliza dezvoltarea roşiilor, puteți utiliza și regulatori de creștere. Este necesar să dizolvați două picături de produs într-un pahar cu apă și să pulverizați plantele. Până la sfârşitul săptămânii, ar trebui să revină la normal. Desigur, există un anumit risc de a folosi această metodă, deoarece duce la o oprire artificială a creșterii celulelor vegetale.

    Citiți și: Răsadurile de roșii nu mai cresc. Cauze și soluții pentru a stimula creșterea răsadurilor de tomate

    rasad scos din pamant
    Transplantarea răsadurilor alungite

    Cum se face plantarea răsadurilor alungite

    Dacă, totuși, până în momentul transplantării, planta s-a alungit, atunci poate fi pusă într-un loc permanent în următoarele moduri:


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!