• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA pe un hectar de pășune. Scheme ce se pot combina pentru o plată maximă

    Roxana Dobre -

    Subvenția APIA pentru un hectar de pășune sau pajiște permanentă – noile scheme pe care le pot accesa fermierii. În acest articol vă prezentăm care sunt plățile directe pe care le puteți combina pentru a beneficia de o plată maximă la hectarul de suprafață de pășunat.

    Crescătorii de animale pot cumula la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe subvenții pentru hectarul de pășune, iar plățile pe hectar pot ajunge la un cuantum de circa 270 de euro din plățile de bază, la care se adaugă cele compensatorii.

    Crescătorii de animale care pot asigura o încărcătură de 0,3 Unitate Vită Mare (UVM) la hectar sau pot dovedi depozitarea fânului pot cere subvenția pentru pășune din 2023. Fermierii pot cumula mai multe scheme directe disponibile, care au intrat în vigoare odată cu Planul Național Strategic 2023 – 2027.

    Citiți și: Fermierul Ionuț Pintilică a reușit, cu sprijinul Asociației Forța Fermierilor, să obțină pășune de la Primărie

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune ce sume puteți încasa în 2023 pentru subvenția la pășune. Cuantumul subvențiilor este același fie că aveți suprafețele în proprietate sau plătiți o arendă primăriei, Agenției Domeniilor Statului (ADS) sau unei persoane private.

    Fermierii pot încasa subvenții APIA pentru pășune, în 2023

    Subvenția APIA pentru un hectar de pășune. Ce suprafețe intră la categoria pășuni și pajiști permanente

    Condițiile obligatorii pentru subvenția pe hectar la pășune sunt stipulate prin Ordinul MADR nr. 80/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023.

    Potrivit ordinului citat, suprafețele care pot fi utilizate pentru subvenții sunt pajiștile permanente care sunt terenuri folosite ca pășuni permanente și fânețe permanente, consacrate producției de iarbă și de alte plante furajere erbacee cultivate sau spontane care nu au făcut parte din sistemul de rotație a culturilor din exploatație timp de cel puțin cinci ani.

    Suprafețele pot include și alte specii, precum arbuști și/sau arbori, bune pentru pășunat, cu condiția ca iarba și alte plante furajere să rămână predominante. Acestea trebuie menţinute într-o stare care sa le facă adecvate pentru păşunat sau pentru cultivare, fără acţiuni pregătitoare care să depășească folosirea metodelor și utilajelor agricole obișnuite, prin asigurarea a cel puţin unei activităţi agricole anuale, precum recoltarea vegetației prin cosit și/sau îndepărtarea vegetației invazive sau prin pășunat.

    În cadrul pajiștilor este inclusă și Livada tradiţională utilizată extensiv – suprafeţele de livezi tradiţionale care sunt utilizate în principal ca pajişti permanente prin cosit şi/sau păşunat. Densitatea pomilor este de maximum 240 pomi/ha, indiferent de specia cultivată, iar intervalele dintre pomi sunt acoperite cu specii furajere erbacee sau din flora spontană.

    Cererea unică pentru subvenția la pășune poate fi depusă online în perioada 1 martie – 15 mai, fără penalizări

    Subvenția APIA pentru un hectar de pășune. Când se depun cererile

    Subvenția pentru pășune poate fi solicitată la APIA prin depunerea cererii unice pentru subvenții, în intervalul 1 martie – 15 mai, fără penalizări sau din 16 mai în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea de plată în termen.

    Fermierii care vor să obțină subvenții de la APIA trebuie să aibă în vedere un calendar ce vizează procedura de depunere a cererii unice de plată. Cel mai important lucru este să completați cererea să o depuneți în timp util la APIA, luând și număr de înregistrare ca să aveți dovada că documentele au fost preluate.

    Pe larg despre depunerea cererii unice aici: Start cereri unice la APIA 2023! Calendarul util fermierilor care vor subvenții

    Pentru a fi eligibili fermierii trebuie să depună la APIA o adeverință care să ateste că terenul se află la dispoziția acestora sau subvenția poate fi cerută în numele crescătorilor și de asociația sau cooperativa din care fac parte, dacă este cazul.

    Despre documentele obligatorii la APIA pentru subvenția pe pășune Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Documentele care trebuie depuse la APIA pentru subvenția pe pășune

    Subvenția APIA pentru un hectar de pășune. Ce plăți se pot cumula

    Fermierii pot cere mai multe scheme pe plată dată dețin pășuni, acestea pleacă de la subvențiile de bază până la măsuri compensatorii dedicate. Astfel:

    Plata de bază BISS – cuantum estimat în 2023 de 96,47 euro/ha. BISS este prescurtarea de la noua subvenție APIA ce corespunde PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității, schemă care se acordă pentru toată suprafața eligibilă pe care o dețin crescătorii de animale, fără a fi limitată la un număr de hectar maxim.

    Dacă subvenția de bază este solicitată pentru pășune, fermierii trebuie să asigure o încărcătură de animale de minimum 0,3 UVM/ha sau să efectueze cel puțin o cosire anuală. Pe larg despre subvenția BISS la pășune aici: BISS – subvenția de bază la APIA: condiții, cuantum la hectar

    CRISS, PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității – cuantum estimat în 2023 de 50,61 euro/ha. Subvenția care înlocuiește plata redistributivă – CRISS, poate fi solicitată la APIA și de fermierii care utilizează pășuni. Ca și în cazul subvenției de bază, fermierii trebuie să asigure o încărcătură de animale de minimum 0,3 UVM/ha sau să efectueze cel puțin o cosire anuală.

    Plata se acordă pentru exploatațiile până în 50 de hectare, orice fermă care depășește acest plafon fiind neeligibilă. Pe larg despre condițiile de eligibilitate pentru CRISS aici: CRISS – subvenția APIA pentru micii fermieri: condiții, plată la hectar

    PD-03 – Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF) – cuantum estimat de 46,00 euro/ha, în 2023. Subvenția pentru tinerii fermierii care au până în 40 de ani poate fi solicitată și de agricultorii care utilizează pășuni, dacă respectă condițiile obligatorii de eligibilitate. Sprijinul se acordă pentru primele 50 de hectare eligibile.

    Pe larg despre condițiile de eligibilitate pentru subvenția pentru tinerii fermieri aici: CIS-YF – noua subvenție APIA pentru tineri fermieri: condiții, plată la hectar

    – PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale), subvenție nouă în 2023 care are un cuantum estimat de 76 euro/ha. Schema se adresează categoriilor de ferme vegetale care dețin și efective de animale în cadrul exploatațiilor din teren agricol (arabil, pajiști și culturi permanente). Plata se acordă pentru fermele până în 10 ha.

    Despre condițiile aceste subvenții, aici: Subvenția APIA pentru micii fermieri. Condiții ecoschemă, plata la hectar.

    Adunate aceste scheme aduc fermierilor un cuantum de 269,08 euro/ha, plăți directe pentru hectarul de pășune, în cazul fermierilor care exploatează până în 10 ha și sunt eligibili și pentru schema de tineri fermieri.

    Fermierii care exploatează pășuni pierd ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil

    Foarte mulți fermieri care exploatează pășuni iar anul trecut au încasat subvenția pentru înverzire, schema care este înlocuită în acest an de ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, au descoperit că pierd în acest an plata aceasta pe hectar, pășunile sau pajiștile permanente nemaifiind menționate în lista. Conform Ordinul MADR nr. 80/2023, sprijinul aferent schemei practici benefice pentru mediu se acordă pentru teren arabil, ca plată anuală pe suprafață.

    Pe larg despre condițiile de eligibilitate pentru ecoschema pentru mediu, aici: Plata pe înverzire: noile condiții pentru ecoschema APIA de 56,28 euro la hectar

    Subvențiile-bonus pentru pășune și pajiști permanente

    În completarea subvențiilor pe suprafață, fermierii pot cumula și schemele achitate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cunoscute de fermieri ca plăți compensatorii. Banii în plus pe hectar pot fi ceruți de fermieri prin următoarele intervenții:

    DR-01 – Agro-mediu și climă pe pajiști permanente intervenție ce vizează continuarea promovării următoarelor pachete şi variante ale pachetelor aferente pajiștilor permanente implementate în perioada de programare a PNDR 2014-2020 prin M.10 – Agromediu și climă:

    Pachetul 1 – pajişti cu înaltă valoare naturală (HNV): 142 euro/ha/an

    Pachetul 2 – practici agricole tradiționale (aplica numai în combinație cu pachetul 1)

    Pachetul 3 – pajiști importante pentru păsări

    a)sub-pachetul 3.1 Crex crex

    b)sub-pachetul 3.2 Lanius minor și Falco Vespertinus

    Pachetul 6 – pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.)

    • varianta 6.1 – lucrări manuale pe pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.): 410 euro/ha/an;
    • varianta 6.2 – lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.): 331 euro/ha/an.

    Pachetul 9 – terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina)

    a)sub-pachetul 9.2 –pajiști permanente importante ca zone de hrănire pentru acvila tipătoare mică (Aquila pomarina)

    • varianta 9.2.1 – lucrări manuale pe pajişti importante pentru acvila tipătoare mică (Aquila pomarina): 269 euro/ha/an;
    • varianta 9.2.2 – lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru acvila tipătoare mică (Aquila pomarina): 190 euro/ha/an.

    Pachetul 11 – terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda)

    a) sub-pachetul 11.2 – pajiști importante pentru dropie

    Submăsura 11.1 – Sprijin pentru conversia la modelele de agricultură ecologică

    Pachetul 6 – pajișit permanente

    Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menținerea practicilor în agricultură ecologică

    Pachetul 6 – pajiști permanente

    Măsura 13 (M 13) – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice

    Începând cu Campania 2023 Submasura 13.2 este denumita DR-10 – Zone afectate de constrângeri naturale semnificative – ANC_SEMN (Submăsura 13.2 – „Plăți compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative”) și este finantată prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în cadrul PNS 2023-2027 – nivelul plății compensatorii este de 12 euro/ha/an.

    Pentru a beneficia de sprijin, fermierii trebuie să completeze cererea de plată și să o depună la centrele locale/județene până la 15 mai 2023.

    Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei măsuri de plată/interventii inclusiv hărțile și listele cu UAT-uri eligibile pentru M.10, M.11, sM13.1, sM 13.2 și DR -10 , pot fi consultate la centrele județene / locale ale APIA și pe site-urile www.apia.org.ro, www.madr.ro și www.pndr.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Insecticidul Los Ovados 200 SE, acum autorizat pentru utilizare în cultura grâului! De ce nu investesc fermierii români mai mult în procesare Fusilade Forte, de la Nufarm, a păstrat rapița curată în solele lui Biță Răcman