Năpârlire la găini – tipuri, cauze, durată. Sfaturi
Violina Gorcinschi -Năpârlire la găini – tipuri de năpârlire la păsările de curte și cauza pentru care găinillor le cad penele. Năpârlirea este un proces natural, însă poate fi folosit și în mod artificial pentru creșterea producției de ouă. Dacă păsările beneficiază de îngrijire adecvată și de o alimentație corespunzătoare, acest proces poate fi benefic. Aflați din acest articol ce fel de tipuri de năpârlire există la găini, care sunt cauzele și cum se îngrijesc găinile în perioada în care le cad penele.
Năpârlirea la găini este un proces fiziologic ce constă în înlocuirea treptată a penajului vechi, a particulelor de piele și înnoirea acestora. Acest proces poate fi natural, făcând parte din ciclul firesc de viață al păsării sau este provocat în mod artificial de către crescători pentru a crește producția de ouă când scade randamentul. Crescătorii începători pot intra în panică, presupunând că năpârlirea ar putea fi rezultatul unor infecții fungice, virale sau paraziți. Astfel, acțiunile luate de fermier pot stresa păsările care oricum suferă în acest proces inconfortabil.
Citiți și: Cele mai productive rase de găini ouătoare
Este bine de știut că, în timpul năpârlirii, activitatea sexuală și funcționarea sistemului reproducător al găinilor sunt temporar suspendate, prin urmare, și producția de ouă. Așadar, când găina năpâlește, ea nu mai face ouă.
Năpârlire la găini. Perioade, durată
În funcție de tipul de năpârlire și de perioada în care are loc aceasta, căderea penelor la găini are durate diferite:
- Năpârlire de toamnă – variază între 50 și 55 de zile, după care se declanșează creșterea penajului nou;
- Năpârlire de vară – este mai scurtă, se petrece într-un interval de 21-30 de zile;
- Năpârlire de primăvară – are loc în perioada martie-aprilie.
Năpârlirea rapidă și neprovocată poate indica o boală la găini.
De asemenea, durata procesului de înnoire a penelor depinde de rasa găinii, tipul de năpârlire și starea de sănătate. Durata normală a năpârlirii la păsările adulte variază între 8 și 14 săptămâni. Fermierul poate reduce acest interval la 5 săptămâni, declanșând năpârlirea forțată. Procesul de creștere a noului penaj poate fi grăbit prin diete speciale ce conțin vitamine și substanțe stimulatoare, potrivit countryhouse.pro.
Tipuri de năpârlire la găini
În funcție de ciclurile de viață prin care trece găina ouătoare, crescătorii disting următoarele tipuri de năpârlire:
- Năpârlirea primară – are loc în timpul formării active a organelor și sistemelor, până la începutul perioadei de depunere a ouălor. La găinile ouătoare, acest proces are loc cu câteva săptămâni mai devreme decât în cazul altor tipuri, la vârsta de 4 săptămâni, în comparație cu găinile pentru care sau cele crescute în scopuri mixte. Pentru acestea, acest proces începe de la vârsta de 5-6 săptămâni.
- Năpârlirea forțată – efectuată de către crescători în timpul lunilor iulie-august cu ajutorul mijloacelor zootehnice, hormonale și chimice. Durata acestei proceduri variază între 1 lună și jumătate și 2 luni și se caracterizează prin înlocuirea penelor la tot efectivul deodată. Năpârlirea artificială poate afecta sănătatea păsării dacă nu este făcută corect, motiv pentru care veterinarul recomandă acest procedeu numai pentru fermierii experimentați. După obținerea aprobării și consultării prealabile cu un medic veterinar, se permite efectuarea acestei proceduri cu condiția selectării indivizilor sănătoși, asigurarea hranei corespunzătoare, inclusiv suplimentele necesare, și crearea unor condiții cât mai aproape de optime pentru păsări.
- Năpârlirea naturală – apare ca rezultat al unor modificări legate de vârstă care au loc în organismul găinii ouătoare. De obicei, această etapă corespunde cu scăderea producției de ouă și survine în jurul vârstei de 14-15 luni. Pierderea penelor începe de la gât, cuprinzând treptat zona spatelui și a corpului. Această etapă este un moment prielnic pentru înlocuirea păsărilor bătrâne sau care au o productivitate scăzută cu tineret productiv. Un aspect specific al acestui proces este că găinile cu o producție scăzută de ouă trec printr-un proces lent și uniform. În cazul detectării acestui tip de năpârlire, se recomandă verificarea condițiilor din adăpostul de păsări, calitatea hranei pentru găini și, în caz de necesitate, consultarea unui veterinar calificat.
- Schimbarea sezonieră a penelor este legată de pregătirea pentru schimbarea condițiilor meteorologice, creșterea sau scăderea temperaturii mediului înconjurător. Schimbarea penelor în timpul iernii nu este determinată de o cauză naturală, motiv pentru care specialiștii nu o consideră o năpârlire de sezon, ci mai degrabă o patologie legată de afectarea organismului păsării de către forme invazive, paraziți cutanati, diferite tipuri de boli infecțioase.
Citiți și: Câte ouă face o găină. Producția de ouă în funcție de rasă
Indiferent de cauza care a declanșat năpârlirea, fie că este vorba de o schimbare parțială sau completă a penelor la păsări, crescătorul ar trebui să identifice motivele acestui fenomen înainte de a intra în panică. În cazul în care este vorba despre o boală, este necesar să se ia măsuri sanitare și terapeutice pentru a îmbunătăți starea efectivului. Dacă căderea penelor este determinată de procese fiziologice în organismul găinii ouătoare, se cere modificarea dietei și a condițiilor de îngrijire a păsării.
Năpârlirea forțată la găini
Năpârlirea indusă se realizează prin utilizarea unor metode speciale, cu scopul de a crește producția de ouă la găini. Având în vedere complexitatea procedurii, aceasta este cel mai adesea folosită în creșterea industrială a găinilor ouătoare, însă nu este exclus să se apeleze la ea și în gospodărie. Specialiștii disting două moduri în care poate fi provocată năpârlirea, inclusiv utilizarea de substanțe chimice și hormonale sau prin metode de medicină tradițională. Cu toate acestea, înainte de a folosi oricare dintre aceste metode este indicată:
- Evaluarea stării de sănătate a efectivului și excluderea realizării procedurii la găinile bolnave;
- Efectuarea unei analize de sânge la indivizii selectați, pentru a depista prezența microflorei patogene;
- Condițiile din adăpost trebuie să fie în conformitate cu normele zootehnice și sanitar-veterinar.
Crescătorii experimentați recomandă efectuarea procedurii de schimbare artificială a penajului la păsări primăvara și toamna, în perioadele de năpârlire prelungită.
Citiți și: Lipsă de calciu la găini, semne. Rețete cu calciu pentru păsări
Năpârlirea forțată se poate efectua cu ajutorul următoarelor metode:
- Metoda hormonală constă în facilitarea eliminării penelor vechi și accelerarea formării structurilor noi. Acestea se obțin prin adăugarea, în rația găinilor, a unor hormoni specifici, la recomandarea medicului veterinar;
- Metoda chimică se bazează pe încetinirea producției de hormoni de către organele sistemului reproductiv al găinilor și inhibarea funcției hipofizei. Acest lucru se realizează prin adăugarea, în hrană, a unor concentrații speciale. Utilizarea acestor componente reprezintă o situație stresantă pentru păsări, însă după întreruperea administrării acestor mijloace, organismul păsării își revine rapid;
- Metoda clasică se bazează pe ajustarea regimului de întreținere a găinilor și a găsit o largă aplicare în cazul necesității creșterii productivității în condițiile creșterii industriale a puicuțelor. Procedura poate include reducerea duratei luminii de zi, utilizarea restricțiilor privind accesul la hrană și apă pentru găini;
- Metoda zootehnică presupune privarea păsărilor de hrană și limitarea consumului de lichide timp de 4 zile, timp în care acestea trec printr-o situație stresantă care accelerează căderea penelor vechi.
După perioada de înfometare, este important să se respecte un program corect de reintroducere a hranei pentru găini. Dacă procedura este efectuată corect, se observă o creștere a producției de ouă și o sporire a rezistenței organismului păsărilor la acțiunea virusurilor și infecțiilor în comparație cu schimbarea naturală a penelor.
Citiți și: Hrănirea găinilor ouătoare în funcție de vârstă: recomandări
Năpârlire la găini. Factori și cu ce poate fi confundată
Printre factorii care declanșează procesul de năpârlire la găini se numără:
- Carențe de nutrienți în rația alimentară, ceea ce duce la lipsa substanțelor nutritive în organismul găinii;
- Tranziția la altă etapă de vârstă;
- Pregătirea organismului pentru schimbarea de sezon, ca parte a adaptării la frig sau căldură;
- Stres.
Cu toate acestea, crescătorii fără experiență pot confunda, adesea, evoluția naturală a schimbărilor fiziologice în corpul păsării cu procesele patologice, ceea ce duce la pierderea unei părți semnificative din efectiv.
Cu ce se poate confunda năpârlirea sau alte motive pentru căderea penelor la găini:
- Infestarea cu acarieni și păduchi;
- Infecții în organism- virusuri, microorganisme patogene;
- Boli de piele;
- Stres cauzat de zgomote sau contactul cu alte animale de companie.
Dacă există îndoieli cu privire la natura schimbărilor care au loc în efectiv, se recomandă consultarea unui medic veterinar.
Citiți și: Sare la găini și pui – beneficii. Câtă sare e bine să dăm păsărilor
Năpârlire la găini. Îngrijirea păsărilor în proces
Îngrijirea adecvată a găinilor în timpul năpârlirii poate scurta acest proces și, prin urmare, poate apropia momentul reluării producției de ouă. Printre măsurile recomandate în perioada năpârlirii se numără:
– Limitarea contactului tactil cu găinile. Năpârlirea este un proces dureros pentru păsări deoarece noile pene se intersectează cu numeroase vase de sânge, iar chiar și o leziune minoră poate duce la sângerări grave. Păsările evită, intuitiv, orice interacțiune care le-ar putea provoca disconfort.
– Iluminare suplimentară în adăpost și extinderea duratei de lumină de zi a găinilor până la 14-15 ore.
– Evitarea experiențelor stresante legate, de exemplu, de reorganizări în structura efectivului.
– Monitorizarea atentă a parametrilor microclimatului în adăpost. Organismul slăbit al găinii este sensibil la orice modificare a umidității, temperaturii și la prezența curenților de aer.
Aceste măsuri vor contribui la minimizarea posibilelor consecințe negative asociate cu năpârlirea.
Năpârlire la găini. Hrana necesară păsărilor
Măsurile menționate mai sus nu pot asigura, în totalitate, desfășurarea lină a procesului fără ajustarea regimului alimentar. În această perioadă, prin utilizarea unei diete speciale, procesul de năpârlire poate fi accelerat și facilitat pentru păsări. Printre măsurile utilizate în acest sens, aceștia menționează:
– Adăugarea, în dietă, a vitaminelor din grupa A, B1, B3, D, precum și hrănirea cu microelemente precum manganul și iodul. Aceste substanțe se găsesc în cantități suficiente în legumele fierte, ierburi proaspete, fructe de pădure și sfeclă furajeră.
– Asigurarea aportului de componente minerale în organism poate fi realizată prin adăugarea de cretă, brânză de vaci, cenușă de lemn și cochilii în rația alimentară a găinilor.
– Adăugarea unei cantități suplimentare de proteină în dietă, cantitatea acesteia trebuind să depășească normele utilizate în alimentația obișnuită a găinilor cu nu mai mult de 5%. Ca sursă de proteină se mai poate folosi lucernă, soia, deșeuri din industria piscicolă și insecte.
– Pe lângă echilibrarea dietei, este important ca tot efectivul să beneficieze de hrană proaspătă, în cantități optime.