• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Năpârlire la găini – tipuri, cauze, durată. Sfaturi

    Violina Gorcinschi -

    Năpârlire la găini – tipuri de năpârlire la păsările de curte și cauza pentru care găinillor le cad  penele. Năpârlirea este un proces natural, însă poate fi folosit și în mod artificial pentru creșterea producției de ouă. Dacă păsările beneficiază de îngrijire adecvată și de o alimentație corespunzătoare, acest proces poate fi benefic. Aflați din acest articol ce fel de tipuri de năpârlire există la găini, care sunt cauzele și cum se îngrijesc găinile în perioada în care le cad penele.

    Năpârlirea la găini este un proces fiziologic ce constă în înlocuirea treptată a penajului vechi, a particulelor de piele și înnoirea acestora. Acest proces poate fi natural, făcând parte din ciclul firesc de viață al păsării sau este provocat în mod artificial de către crescători pentru a crește producția de ouă când scade randamentul. Crescătorii începători pot intra în panică, presupunând că năpârlirea ar putea fi rezultatul unor infecții fungice, virale sau paraziți. Astfel, acțiunile luate de fermier pot stresa păsările care oricum suferă în acest proces inconfortabil.

    Citiți și: Cele mai productive rase de găini ouătoare

    Este bine de știut că, în timpul năpârlirii, activitatea sexuală și funcționarea sistemului reproducător al găinilor sunt temporar suspendate, prin urmare, și producția de ouă. Așadar, când găina năpâlește, ea nu mai face ouă.

    Năpârlire la găini. Perioade, durată

    În funcție de tipul de năpârlire și de perioada în care are loc aceasta, căderea penelor la găini are durate diferite:

    Năpârlirea rapidă și neprovocată poate indica o boală la găini.

    De asemenea, durata procesului de înnoire a penelor depinde de rasa găinii, tipul de năpârlire și starea de sănătate. Durata normală a năpârlirii la păsările adulte variază între 8 și 14 săptămâni. Fermierul poate reduce acest interval la 5 săptămâni, declanșând năpârlirea forțată. Procesul de creștere a noului penaj poate fi grăbit prin diete speciale ce conțin vitamine și substanțe stimulatoare, potrivit countryhouse.pro.

    o gaina in proces de naparlire
    Năpârlirea la găini – tipuri (foto: thehappychickencoop.com)

    Tipuri de năpârlire la găini

    În funcție de ciclurile de viață prin care trece găina ouătoare, crescătorii disting următoarele tipuri de năpârlire:

    Citiți și: Câte ouă face o găină. Producția de ouă în funcție de rasă

    Indiferent de cauza care a declanșat năpârlirea, fie că este vorba de o schimbare parțială sau completă a penelor la păsări, crescătorul ar trebui să identifice motivele acestui fenomen înainte de a intra în panică. În cazul în care este vorba despre o boală, este necesar să se ia măsuri sanitare și terapeutice pentru a îmbunătăți starea efectivului. Dacă căderea penelor este determinată de procese fiziologice în organismul găinii ouătoare, se cere modificarea dietei și a condițiilor de îngrijire a păsării.

    gaini naparlite in custi
    Năpârlirea forțată la găini (foto: livestocking.net)

    Năpârlirea forțată la găini

    Năpârlirea indusă se realizează prin utilizarea unor metode speciale, cu scopul de a crește producția de ouă la găini. Având în vedere complexitatea procedurii, aceasta este cel mai adesea folosită în creșterea industrială a găinilor ouătoare, însă nu este exclus să se apeleze la ea și în gospodărie. Specialiștii disting două moduri în care poate fi provocată năpârlirea, inclusiv utilizarea de substanțe chimice și hormonale sau prin metode de medicină tradițională. Cu toate acestea, înainte de a folosi oricare dintre aceste metode este indicată:

    Crescătorii experimentați recomandă efectuarea procedurii de schimbare artificială a penajului la păsări primăvara și toamna, în perioadele de năpârlire prelungită.

    Citiți și: Lipsă de calciu la găini, semne. Rețete cu calciu pentru păsări

    Năpârlirea forțată se poate efectua cu ajutorul următoarelor metode:

    După perioada de înfometare, este important să se respecte un program corect de reintroducere a hranei pentru găini. Dacă procedura este efectuată corect, se observă o creștere a producției de ouă și o sporire a rezistenței organismului păsărilor la acțiunea virusurilor și infecțiilor în comparație cu schimbarea naturală a penelor.

    Citiți și: Hrănirea găinilor ouătoare în funcție de vârstă: recomandări 

    o gaina cu lipsa de pene
    Factorii care influențează năpârlirea la găini (foto: ellingtonagway.com)

    Năpârlire la găini. Factori și cu ce poate fi confundată

    Printre factorii care declanșează procesul de năpârlire la găini se numără:

    Cu toate acestea, crescătorii fără experiență pot confunda, adesea, evoluția naturală a schimbărilor fiziologice în corpul păsării cu procesele patologice, ceea ce duce la pierderea unei părți semnificative din efectiv.

    Cu ce se poate confunda năpârlirea sau alte motive pentru căderea penelor la găini:

    Dacă există îndoieli cu privire la natura schimbărilor care au loc în efectiv, se recomandă consultarea unui medic veterinar.

    Citiți și: Sare la găini și pui – beneficii. Câtă sare e bine să dăm păsărilor

    o gaina care scormoneste prin fan
    Îngrijirea găinilor în proces de năpârlire (foto: backyardpoultry.com)

    Năpârlire la găini. Îngrijirea păsărilor în proces

    Îngrijirea adecvată a găinilor în timpul năpârlirii poate scurta acest proces și, prin urmare, poate apropia momentul reluării producției de ouă. Printre măsurile recomandate în perioada năpârlirii se numără:

    – Limitarea contactului tactil cu găinile. Năpârlirea este un proces dureros pentru păsări deoarece noile pene se intersectează cu numeroase vase de sânge, iar chiar și o leziune minoră poate duce la sângerări grave. Păsările evită, intuitiv, orice interacțiune care le-ar putea provoca disconfort.

    – Iluminare suplimentară în adăpost și extinderea duratei de lumină de zi a găinilor până la 14-15 ore.

    – Evitarea experiențelor stresante legate, de exemplu, de reorganizări în structura efectivului.

    – Monitorizarea atentă a parametrilor microclimatului în adăpost. Organismul slăbit al găinii este sensibil la orice modificare a umidității, temperaturii și la prezența curenților de aer.

    Aceste măsuri vor contribui la minimizarea posibilelor consecințe negative asociate cu năpârlirea.

    o persoana care tine in mana o salata si o gaina
    Dieta găinilor în timpul procesului de năpârlire (foto: plantbasednews.org)

    Năpârlire la găini. Hrana necesară păsărilor

    Măsurile menționate mai sus nu pot asigura, în totalitate, desfășurarea lină a procesului fără ajustarea regimului alimentar. În această perioadă, prin utilizarea unei diete speciale, procesul de năpârlire poate fi accelerat și facilitat pentru păsări. Printre măsurile utilizate în acest sens, aceștia menționează:

    – Adăugarea, în dietă, a vitaminelor din grupa A, B1, B3, D, precum și hrănirea cu microelemente precum manganul și iodul. Aceste substanțe se găsesc în cantități suficiente în legumele fierte, ierburi proaspete, fructe de pădure și sfeclă furajeră.

    – Asigurarea aportului de componente minerale în organism poate fi realizată prin adăugarea de cretă, brânză de vaci, cenușă de lemn și cochilii în rația alimentară a găinilor.

    – Adăugarea unei cantități suplimentare de proteină în dietă, cantitatea acesteia trebuind să depășească normele utilizate în alimentația obișnuită a găinilor cu nu mai mult de 5%. Ca sursă de proteină se mai poate folosi lucernă, soia, deșeuri din industria piscicolă și insecte.

    – Pe lângă echilibrarea dietei, este important ca tot efectivul să beneficieze de hrană proaspătă, în cantități optime.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români