Căpățânile de usturoi se usucă. Cauze, soluții
Violina Gorcinschi -De ce se usucă usturoiul la depozitare – patru motive pentru care usturoiul se deteriorează atunci când este ținut la depozitare. Aflați din acest articol motivele pentru care căpățânile de usturoi se usucă, dar și cum se depozitează corect recoltele pentru a preveni această problemă.
- De ce se usucă usturoiul – depozitare în funcție de tipul usturoiului;
- Căpățânile de usturoi se usucă – greșeli la recoltare;
- Usturoiul se usucă din cauza condițiilor de depozitare;
- Usturoiul de usucă din cauza unor boli în cultură.
Depozitarea usturoiului presupune anumite reguli privind condițiile de temperatură, umiditate, protecție etc. Dacă nu sunt respectate, căpățânile de usturoi se usucă, ducând la pierderea totală sau parțială a recoltei. Uscarea usturoiului poate apărea și din motive care survin înainte de păstrare, cum ar fi momentul greșit al recoltării sau anumite boli specifice culturii. Metodele corecte de depozitare sunt cele care asigură utilizarea optimă, fără pierderi, a usturoiului, fie el de toamnă sau de primăvară.
Citiți și: Cultura usturoiului: soiuri, perioadă semănat, îngrijire, producție, preț
De ce se usucă usturoiul – depozitare în funcție de tipul usturoiului
Un posibil motiv pentru care usturoiul nu rezistă la depozitare și se usucă prematur este păstrarea greșită în funcție de categorie. Există mai două tipuri de usturoi – de toamnă și de primăvară. Usturoiul de toamnă are căpățâni mai mare, care se coc mai devreme, germinează bine și nu au nevoie de condiții speciale de creștere. Cu toate acestea, au dezavantajul că nu se păstrează bine. Se recomandă ca usturoiul de toamnă să fie consumat cât mai repede, în decurs de 3-4 luni.
Usturoiul de primăvară, însă, chiar dacă are dimensiuni mai mici și gust mai fad, se păstrează mai bine. În contextul unor condiții optime, își poate păstra calitățile până la următoarea recoltă.
De ce se usucă usturoiul – greșeli la recoltare
O altă cauză care ar putea duce la uscarea usturoiului în depozit este nerespectarea termenelor de recoltare deoarece atât recoltele prea coapte, cât și cele care nu au ajuns la maturitatea necesară, nu vor face față condițiilor de depozitare. Recoltarea usturoiului depinde de tipul acestuia.
- Usturoiul de toamnă se recoltează în a doua decadă a lunii iulie, când frunzele sale au îngălbenit la nivel inferior.
- Usturoiul de primăvară se recoltează atunci când frunzele se îngălbenesc și se usucă, tulpina plantei se înmoaie, iar bulbii ajung la maturitate. Perioada de recoltare la usturoiul semănat primăvara este în intervalul lunilor iulie-august.
Recoltarea usturoiului se efectuează numai pe vreme uscată, săpând cu grijă pentru a scoate căpățânile din pământ, fără a le deteriora. Se recomandă efectuarea procedurii înainte apariția sezonului ploios deoarece producțiile strânse pe vreme umedă nu se vor usca cum trebuie și vor exista probleme cu depozitarea. Pe același principiu, udarea plantelor se oprește cu 25 de zile înainte de recoltare.
Citiți și: Usturoiul a răsărit toamna. Cauze, soluții
Usturoiul se usucă din cauza condițiilor de depozitare
Usturoiul se usucă frecvent din cauza condițiilor de depozitare. Dacă usturoiul este păstrat la temperaturi ridicate, cățeii își pierd din umiditate, devin moi, capătă pete maronii și se usucă.
Ce condiții trebuie asigurate pentru usturoi pentru ca acesta să poată fi păstrat mult timp și să nu se usuce? Există două moduri de a depozita usturoiul:
- La rece – la o temperatură de –2…3°С, cu umiditatea aerului de 50-70%;
- La cald – la 18-20°C cu umiditatea aerului 75-80%.
Usturoiul de toamnă se păstrează cel mai bine la rece, iar cel de primăvară poate fi depozitat în ambele condiții. Dacă recolta este ținută în casă, este destul de dificilă păstrarea la rece, astfel că mulți preferă să țină usturoiul la cald.
Usturoiul se împletește (în acest caz, după uscare, tulpinile nu trebuie tăiate), se acoperă într-o plasă sau dresuri de nailon, se pune suspendat sau în cutii, sertare, pungi cu găuri. De asemenea, cățeii de usturoi se pot păstra și în borcane obișnuite de sticlă, presărați cu sare și făină. Este important ca straturile de dedesubt și de deasupra să fie cu sare sau făină, nu usturoi.
O metodă mai complexă, dar în același timp fiabilă, care previne pierderea umidității, este parafinarea usturoiului. Pentru a face acest lucru, parafina se topește în apă, iar apoi fiecare căpățână de usturoi se scufundă în ea timp de 1-2 secunde. Căpățânile uscate sunt agățate sau puse într-o cutie într-un loc întunecat și bine ventilat.
Citiți și: Usturoi Elefant: cum se cultivă, preț, de unde cumpărăm
Usturoiul de usucă din cauza unor boli în cultură
Deteriorarea usturoiului, incluzând și uscarea, poate fi cauzată și de boli. Cea mai gravă boală care afectează usturoiul în timpul sezonului de vegetație, dar care atinge nivelul maxim de afectare în timpul depozitării, este bacterioza (putregaiul bacterian) usturoiului. Dezvoltarea activă a bolii este favorizată de nerespectarea termenelor de recoltare (cultura a fost recoltată prea devreme) și de pregătirea necorespunzătoare pentru depozitare (usturoiul nu a fost bine uscat).
Citiți și: Îngălbenirea frunzelor de usturoi: cauze, tratamente
Infecția cu bacterioză este caracterizată prin dungi sau ulcere maro-închis care apar pe suprafața cățeilor, crescând treptat în dimensiune. În timp, cățeii capătă o nuanță gălbuie și devin parcă sticloși (pare că usturoiul ar fi fiert sau înghețat). Apoi, semnelor externe li se adaugă un miros putred. În cele din urmă usturoiul devine complet maro și se usucă.
Măsurile preventive vor ajuta la înlăturarea riscului de apariție a bacteriozei:
- respectarea rotației culturilor;
- aplicarea de îngrășăminte cu potasiu-fosfor în timpul sezonului de vegetație;
- selectarea atentă a materialului săditor;
- controlul insectelor dăunătoare purtătoare de bacterii;
- eliminarea resturilor vegetale la finalul sezonului.
Citiți și: Ce semănăm în grădină după recoltarea usturoiului