• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII ROMÂNI – INTERZIȘI LA BRUXELLES!

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermierii români – interziși la Bruxelles! După ce Ministerul Agriculturii, de comun acord cu liderii organizațiilor din sectorul agricol – zootehnie și vegetal, a convenit să elaboreze un Memorandum care să convingă Comisia Europeană și DG AGRI de oportunitatea menținerii schemei de sprijin cuplat (vezi documentul exclusiv pe Agrointeligența AICI), producătorii au primit o veste surprinzătoare: nu le este permis să își susțină propriul punct de vedere la Bruxelles. Solicitarea României ca din delegația ce va reprezenta interesele agriculturii naționale să facă parte și fermieri a fost respinsă, astfel că la negocierile programate să aibă loc săptămâna aceasta, pe 8 februarie, la Bruxelles, va merge doar echipa secretarului de stat Alexandru Potor, cu specialiști din MADR.

    Fermierii români au primit aviz negativ din partea DIGI Agri pentru a participa alături de delegația ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale la discuțiile privind modificările propuse de România pentru acordarea subvențiilor în perioada următoare. Informația a fost făcută publică de către fermierul Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR), prezent în cadrul emisiunii ”Viața Satulu” de pe postul național de televiziune.

    Citiți și: 

    DOCUMENT-EXCLUSIV: MEMORANDUMUL pe care fermierii îl trimit la Bruxelles! D. GRIGOREAN: Asociațiile reprezentative l-au semnat!

    ”Am participat la toate discuțiile privind modificările pe care România le-a notificat la Bruxelles. Începând din primăvara anului trecut, martie 2016 am avut câteva întâlniri la MADR pentru a ne exprima punctul de vedere. Am știut de la început, încă din 2014, că pentru toată perioadă 2014-2020 România mai poate face o singură modificare legată de aceste forme de sprijin cuplat. Regulamentul 1307/2013 al Parlamentului European, la art.52 spune că statele membre pot acordat SCZ pentru anumite zone sau sectoare aflate în dificultate. Fiecare stat membru poate decide unde merge SCZ, din banii alocați. Condiția principală este ca statul membru să demonstreze că acel sector este în dificultate. Anul trecut când s-a trimis notificarea, deși ACBCR a avut poziții diferite pe anumite puncte față de poziția finală a MADR, noi am susținut și susținem și acum poziția pe care am avut-o ministerul anul trecut. Sperăm ca la întâlnirea de la Bruxelles, unde din păcate nu a fost acceptată propunerea noastră de a fi prezenți și fermierii, sperăm ca delegația care va participa din partea ministerului Agriculturii și rezolve acest lucru”, a declarat Dumitru Grigorean, președinte Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR).

    O explicație pe acest subiect a fost oferită de ministrul agriculturii Petre Daea. ”Subvenția nu înseamnă numai SCZ, subvenția înseamnă și plata finală și ANT-urile pe vegetal și zootehnie. Din cauza faptului că, de-a lungul vremii, în anii trecuți fundamentarea tehnică nu a fost suficient de credibilă, la Uniunea Europeană au apărut semne de întrebare. Motiv pentru care săptămâna trecută, în aceste zile și săptămâna viitoare, luni când e ultima verificare a poziției noastre, am constituit un grup de lucru cu toți cei interesați, am lucrat efectiv. Am creat o echipă de specialiști. Fermierii nu merg (pe 8 februarie la Bruxelles- n.r) pentru că am primit o notă de fundamentare de la dl. Irimescu, fost ministru al Agriculturii și cu care am discutat în prealabil și procedural mi-a trimis observații vizavi de echipajul care va merge. Ministerul Agriculturii prezintă poziția fermierilor. Ministerul Agriculturii este ministerul fermierilor români, eu sunt ministrul agriculturii Țării Românești. Nu am nici un motiv să cred că, echipa care va merge acolo, cu documentația care a fost elaborată, cu posibilitatea interpretării fenomenului, cu modul activ în care să acționeze…România nu este singură și Polonia este în această situație. Doresc să fac o inițiativă în care miniștri din aceste țări care au o asemenea situație să creem împreună o voce comună pentru a ne susține interesele la Uniunea Europeană”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prezent în cadrul emisiunii ”Viața Satului” de pe postul TVR1.

    Vă reamintim că, la discuțiile de săptămâna aceasta purtate între reprezentanții fermierilor și conducerea MADR s-a decis ca la negocierile din 8 februarie de la Bruxelles să meargă nu doar oficiali din partea MADR, o delegație condusă de secretarul de stat Alexandru Potor, ci și reprezentanți ai fermierilor care să comunice direct către DG Agri necesitatea menținerii plăților. De asemenea, a fost întocmit un memorandum care să fie transmis către Bruxelles și în care autoritățile competente și unde fermierii au răspuns, punctual, observațiilor transmise de la nivel european.

    Citiți și:

    MADR confirmă informația Agrointeligența: România trimite MEMORANDUMUL FERMIERILOR la Bruxelles pentru a salva SPRIJINUL CUPLAT!

    Subvenția pentru ovine 2017. România vrea să convingă UE să accepte un sprijin modulat

    Cum vrea România să convingă Comisia Europeană să nu taie sprijinul cuplat pentru bovine

    EXCLUSIV! Reacția MADR privind ELIMINAREA SPRIJINULUI CUPLAT! DOCUMENT OFICIAL!

    EXCLUSIV! SUBVENȚIILE SUNT ÎN PERICOL! CELULĂ DE CRIZĂ LA MADR!


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă