• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Încă o victorie a fermierilor din AFF: Guvernul României îi sprijină să preia fabrica de zahăr de la Luduș!

    agrointeligenta.ro -

    Memorandum guvernamental pentru sprijinirea fermierilor cultivatori de sfeclă care se află în negocieri pentru preluarea fabricii de zahăr de la Luduș, județul Mureș. Guvernul României a aprobat documentul prin care cultivatorii, reuniți într-o formă asociativă afiliată Asociației Forța Fermierilor (AFF), vor putea beneficia de ajutor de stat sub formă de garanții pentru a încheia tranzacția cu francezii de la Tereos, cei care dețin în prezent fabrica de la Luduș, pe care au decis să o închidă în acest an.

    Pe ordinea de zi a Guvernului s-a aflat astăzi, joi – 17 noiembrie, Memorandumul cu tema: Susținerea de către Guvernul României a operatorilor din industria de procesare a sfeclei de zahăr. Actul normativ dă posibilitatea acordării de sprijin fermierilor care se află în discuții avansate pentru a prelua fabrica de zahăr de la Ludus, aflată în inactivitate de la începutul acestui an.

    ”În măsura în care Fabrica de Zahăr Luduș poate fi încadrată în categoria firmelor în dificultate, aceasta poate beneficia de ajutor de stat pentru salvare și/sau restructurare în temeiul Orientărilor Comisiei Europene privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate (”Orientări”). În baza regulamentului european se poate acorda ajutor de salvare și/sau restructurare. Ajutorul pentru salvare este, prin natura sa, o asistență urgentă temporară. Obiectivul său principal este de a face posibilă menținerea pe linia de plutire a unei întreprinderi aflate în dificultate pe durata scurtei perioade necesare pentru elaborarea unui plan de restructurare sau de lichidare”, se arată în memorandumul adoptat astăzi de Guvernul României.

    ”O contribuție proprie va fi considerată, în mod normal, ca fiind adecvată în cazul în care cuantumul acesteia este de cel puțin 50% din costurile de restructurare. În circumstanțe excepționale și în cazul unor dificultăți deosebite, care trebuie să fie demonstrate de statul membru, Comisia Europeană poate să accepte o contribuție sub 50% din costurile de restructurare, cu condiția ca respectivul cuantum al contribuției să rămână însemnat. Totodată, potrivit acestor reglementări, ajutoarele de stat pentru salvarea și/sau restructurarea firmelor în dificultate pot fi acordate numai după notificarea acestora la Comisia Europeană și autorizarea acestuia de către forul european”, se arată în cerințele fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr din Luduș, redate în memorandumul ministerului Agriculturii transmis către Guvern.

    Memorandumul a fost transmis de către ministrul Agriculturii, Petre Daea, către premierul Nicolae Ciucă, după ce anterior documentul a fost avizat de Ministerul Finanțelor Publice – ministrul Adrian Câciu, și de Ministerul Fondurilor Europene – ministrul Marcel Boloș.

    Teodor Aflat s-a luptat alături de grupul de fermieri din Ardeal pentru salvarea fabricii de la Luduș

    Fermierii cultivatori de sfeclă au demarat în această vară demersurile depentru a prelua fabrica de la Luduș. În frunte cu Teodor Aflat, membru în Senatul Asociației Forța Fermierilor, agricultorii s-au organizat într-o formă asociativă care s-a afiliat AFF pentru a-și spori forța de negociere.

    Memorandumul guvernamental este documentul pe care fermierii cultivatori de sfeclă, l-au solicitat în cadrul întâlnirilor pe care le-au avut cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, și cu premierul Nicolae Ciucă și în care au cerut sprijin pentru demersul pe care îl fac: achiziționarea fabricii de zahăr de la Luduș de la proprietarul francez, Tereos.

    Pe 12 octombrie producătorii agricoli din zona Transilvaniei au avut o întâlnire decisivă cu patronatul francez al unității de producție și au semnat un memorandum privind achiziționarea fabricii de zahăr de la Luduș, județul Mureș. Documentul a fost semnat din partea fermierilor români și mai are nevoie doar de avizul companiei-mamă din Franța, Tereos. Acest acord a venit, iar acum, după aprobarea memorandumului guvernamental, cultivatorii de sfeclă pot face pasul final pentru încheierea tranzacției.

    Citiți și:

    Ultimatum pentru fabrica de zahăr! Fermierii fac apel către premierul Ciucă și ministrul Daea să se implice! 

    Teodor Aflat, AFF: ”La fabrica de zahăr din Luduș trebuie să intervină Guvernul, să o naționalizeze. Ea e funcțională” 

    Dorel Istrate: ”Fabrica de zahăr de la Luduș se închide definitiv. Noi, fermierii, rămânem cu pierderile” 

    Fermierii demarează negocierile pentru preluarea investiției de la fabrica de zahăr Luduș 

    În urma campaniei Forța Fermierilor, Ministerul Agriculturii – mandatat de Guvern să salveze fabrica de zahăr Luduș 

    Apelul fermierilor: Salvați fabrica de zahăr de la Luduș! Oficial: Scandia vrea să o cumpere! 

    Negocierile pentru preluarea fabricii de zahăr Luduș, purtate sub acord de confidențialitate! 

    Cultivatorii de sfeclă s-au înscris în Asociația Forța Fermierilor. Apel pentru salvarea fabricii de zahăr Luduș: ”Moștenirea românească ajunge la fier vechi!”

    Victorie a fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr membri ai AFF! Au semnat acordul pentru a cumpăra fabrica de la Luduș! 

    Fermierii – întâlnire de lucru cu ministrul Petre Daea! Au și sprijinul Guvernului pentru fabrica de la Luduș!

    În urma campaniei Forța Fermierilor, Ministerul Agriculturii – mandatat de Guvern să salveze fabrica de zahăr Luduș 

    Ministerul Agriculturii a pornit discuțiile oficiale pentru salvarea fabricii de zahăr de la Luduș 


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!