• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șoc! Francezii de la Tereos i-au anunțat pe fermierii români că au vândut fabrica de la Luduș altcuiva!

    Roxana Dobre -

    În ziua în care trebuiau să semneze contractul cu fermierii români, francezii de la Tereos i-au anunțat pe cultivatorii de sfeclă de zahăr că fabrica de la Luduș este deja vândută altcuiva.

    Fermierii români cultivatori de zahăr au primit o lovitură uriașă din partea francezilor de la Tereos, cu care negociau pentru cumpărarea fabricii de zahăr de la Luduș, județul Mureș. Producătorii au fost anunțați chiar în ziua în care trebuiau să semneze contractul de vânzare-cumpărare că fabrica a fost vândută altcuiva.

    UPDATE: Francezii de la Tereos care dețin fabrica de zahăr de la Luduș au decis să semneze contractul de vânzare a unității cu proprietara fabricii de zahăr de la Bod, Mihaela Neagu. Aceasta face achiziția fabricii din județul Mureș împreună cu Mihail-Daniel Matache, ambii fiind prezentați în comunicarea Tereos ca investitori în domeniul agroalimentar și alimentar de consum. Detalii în articolul: Răsturnare de situație! Francezii de la Tereos au vândut fabrica de zahăr din Luduș către doi români

    Fermierii români se luptă de un an să cumpere fabrica de zahăr de la Luduș, județul Mureș pentru a produce în continuare zahăr românesc iar cultivatorii de sfeclă să aibă unde să își valorifice producția. Negocierile privind preluarea fabricii au început în luna mai 2022 iar de atunci producătorii români au depus eforturi uriașe, care au presupus împrumuturi la bănci, formarea unei cooperative și chiar implicarea Guvernului român care a emis un memorandum guvernamental pentru sprijinirea fermierilor.

    Despre acest subiect aici: Încă o victorie a fermierilor din AFF: Guvernul României îi sprijină să preia fabrica de zahăr de la Luduș!

    Fermierul Teodor Aflat, cel care a și făcut o primă propunere privind naționalizarea fabricii și cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din centrul Transilvaniei, a anunțat astăzi, miercuri – 1 februarie, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că producătorii agricoli au fost anunțați direct că fabrica a fost vândută altcuiva, chiar în ziua în care contractul privind achiziția acesteia trebuia semnat.

    ”Noi trebuie să fim la București, să semnăm contractul”

    Noi trebuia să fim la București să semnăm contractul și am primit un telefon de la directorul fabricii care mi-a spus că aceasta a fost vândută altcuiva. Nu mi-au dat detalii cui, cum și nici măcar de ce. Am întrebat care sunt nemulțumirile, dacă putem relua negocierile de unde au rămas și au dat vina pe avocați, nu am primit prea multe explicații. Suntem și noi șocați pentru că am făcut descoperiri în bancă, împrumuturi, cultivatorii de sfeclă se bazau pe noi. Nu au fost dispute, doar câteva lucrurile care țineau de acte, spre exemplu ne trebuia o hârtie cerută de avocați la dosar că fabrica este funcțională. Mai erau câteva detalii minore care țin de confidențialitatea negocierilor, dar nu au fost probleme majore. Nu știu ce vom face acum, vestea a venit ca un trăznet, ne luptăm de un an aproape. Nu știu ce vom face…”, a fost prima declarație dată de Teodor Aflat.

    Reprezentantul Tereos în România: ”Vom comunica oficial detalii despre acest subiect”

    Contactat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, François Queva, CEO la Tereos România a precizat că compania va ieși cu o comunicare oficială și nu a dorit să dea mai multe detalii privind vânzarea fabricii. ”Vom comunica oficial detalii despre acest subiect. Nu doresc să comentez mai mult”, a spus acesta.

    Demersurile pentru preluarea fabricii de la Luduș au început în vara lui 2022, când un grup de fermieri în frunte cu Teodor Aflat, membru în Senatul Asociației Forța Fermierilor, s-au organizat într-o formă asociativă care s-a afiliat AFF pentru a-și spori forța de negociere.

    Despre acest subiect aici: Cultivatorii de sfeclă de zahăr își fac cooperativă pentru a putea prelua fabrica de la Luduș

    Inițial, fermierilor li s-a promis că din luna iulie, statul va prelua controlul fabricii de zahăr, cu planul de a crea o formă juridică prin care fermierii să poată administra entitatea. Reamintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris pe 13 septembrie 2022 că a primit o informație exclusivă care poate da speranță fermierilor. Ministerul Agriculturii a transmis în mod oficial către Tereos România – proprietarul fabricii de la Luduș, o informare privind intenția de cumpărare a fabricii de către Scandia Food.

    Conducerile Scandia Food și Tereos România ar fi avut deja discuții privind intenția Scandia de a achiziționa pachetul de acțiuni de la Tereos SA Luduș. Despre acest subiect aici: Apelul fermierilor: Salvați fabrica de zahăr de la Luduș! Oficial: Scandia vrea să o cumpere!

    Reamintim că de anul trecut, funcționarea fabricii de zahăr de la Luduș a fost stopată, iar când proprietarul francez, grupul Tereos, a anunțat că activitatea nu va fi reluată, fermierii care livrau sfeclă de zahăr au demarat procedurile pentru a achiziționa unitatea. Agricultorii au cerut sprijin din partea Ministerului Agriculturii și direct premierului României pentru a fi susținuți în această preluare.

    Prin implicarea Asociației Forța Fermierilor și al Agrointeligența, apelul fermierilor a primit un răspuns fără precedent: s-a aprobat în Guvernul României un memorandum pentru sprijinirea fermierilor care preiau fabrica de zahăr de la Luduș.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii stau la coadă pentru a încasa ajutorul de 1.000 lei pe hectar Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an!

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!