• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMA ESTE CASA MEA! Povestea fermierului care a ales să trăiască cu TRACTOARELE ȘI COMBINELE ÎN CURTE!

    agrointeligenta.ro -

    O pasiune de-o viață, o muncă făcută cu drag, un vis împlinit. Sunt câteva dintre cuvintele prin care cu greu putem descrie realizările inginerului agronom Viorel Ilaș din Tescani, județul Bacău. Cu peste 30 de ani de ”meserie”, este primul fermier pe care l-am întâlnit și care să fi ales să ridice casa familiei în mijlocul fermei, să aibă în curtea casei tractoarele, combinele și celelalte utilaje agricole cu care lucrează pământul.

    Viorel Ilaș lucrează 1.400 de hectare de teren în această toamnă. Deși ferma lui nu este una mică, este gândită ca o afacere de familie în care principalul său sprijin este fiul său Constantin (în timp ce fiica sa a ales o altă carieră). Este poate cea mai mare mulțumire: că munca și eforturile sale de-o viață vor avea continuitate. Recunoaște că nu i-a fost ușor, iar decizia de a-și duce întreaga viață la fermă i-a aparținut integral și nu o regretă nicio clipă.

    Cred că sunt avantaje foarte multe dacă ai casa în fermă: controlezi mult mai bine afacerea. Sunt și dezavantaje pentru că ești ocupat în cea mai mare parte a zilei, dar daca vrei să meargă afacerea bine trebuie să dai bună dimineața celor care vin și să dai bună seara celor care pleacă”, ne mărturisește inginerul agronom Viorel Ilaș.

    Casa din curtea fermei Comis SRL a fost ridicată de la zero. Sediul social al societății a rămas la Solonț, în schimb, când a început să lucreze terenurile de la Tescani, agricultorul a simțit că vrea să fie implicat cu totul în agricultură. ”La CAP-ul la care lucram eu, toate erau separat. (…) Îmi doream ca totul să fie în aceeași curte. Când a ajuns să fie și casa în aceeași curte, am fost mulțumit. Ai timp să te ocupi mai mult și de casă, dar și de afacere. Tot ce vedeți în curte este produs de familia mea. Noi făceam pepiniera, soția era tot agronom, noi ne-am produs tot ce vedeți: gard viu, tuia, copacei. (…) Când am făcut casa, acum patru ani, s-a și plantat totul în jurul ei. Florile sunt ușor de întreținut, îți găsești cinci minute din zi să întreții florile, spațiul verde sau gazonul. Trebuie să-ți creezi la locul de muncă un ambient în care să te simți bine!”, mai spune ing. Ilaș.

    Grija și atenția pentru detaliile care fac diferența sunt vizibile nu numai la casa familiei Ilaș, ci și în activitatea agricolă pe care o desfășoară într-o zonă cu multe probleme, cu terenuri răsfirate pe raza a șapte comune și un teren dificil de lucrat. Și, totuși, inginerul din Bacău a răzbit și și-a atins unul dintre țelurile cu care a pornit la drum: să treacă de pragul de 1.000 de hectare.

    M-am privatizat imediat după Revoluție. În anul 1992, eu și un grup de colegi am cumpărat fostul CAP unde lucram. Am mers pe agricultură încă din 1992, de când am luat primul teren în arendă și apoi ne-am extins. (…) Am crescut în timp ca și fermier. În ultimii 7 ani mi-a mers bine din punct de vedere al agriculturii, am mers pe profit în fiecare an. Chiar dacă am avut parte de evenimente meteo nefavorabile, anul acesta vom fi tot pe profit. (…). Ca o fermă de familie să poată trăi și dezvolta, după părerea mea, trebuie să ai peste 1.000 de hectare. Visul meu a fost să trec de 1.000 de hectare. În zona aceasta sunt suprafețe foarte mici, am reușit cu timpul și am comasat și cu ce am mai cumpărat noi, am ajuns la aproximativ 1.400 de hectare”, ne povestește agricultorul.

    Folosește TERRA-SORB de la AECTRA de mai mulți ani

    În ferma de la Tescani se face tehnologie. Se vede cu ochiul liber investiția în utilaje de generație nouă, dar achiziționate ”cu cap”, după nevoile fermei, nu după ”ce se poartă”. Iar în materie de tehnologii agricole aplicate în fermă, la Tescani, unul dintre cele mai solide parteneniate este cu produsele AECTRA, între care preferatul lui Viorel Ilaș este TERRA-SORB.

    Am folosit mereu produse de la Aectra încă de când au intrat pe piață și am colaborat cu unul dintre primii lor distribuitori din zona noastră. Produsul TERRA-SORB cred că de 6 ani îl folosesc. Prima dată l-am folosit la rapiță – îl foloseam inițial numai toamna, când pregăteam rapița pentru iernare, după care am început să-l folosim la cultura de rapiță în două tratamente – și la unul din tratamentele de primavară și la tratamentul de toamnă, obligatoriu. Anul trecut am extins TERRA-SORB și la grâu, iar anul acesta l-am extins pe o suprafață mult mai mare, iar la soia l-am folosit pe toată suprafața”, vorbește fermierul despre produsul care îl ajută să nu aibă vreun an cu pierderi, în ciuda fenomenelor extreme care mai mereu se abat pe solele ce le lucrează.

    De altfel, o brumă a fost cea care l-a convins, din prima, pe Viorel Ilaș că TERRA-SORB este ceea ce îi trebuie în fermă: ”Era la sfârșitul lui octombrie – noi facem un tratament de toamnă la rapiță cu un funcigid plus TERRA-SORB, și în noaptea aceea a căzut o brumă puternică, a fost o temperatură de -4 C. Jumătate din tarla era dată cu TERRA-SORB, iar cealaltă jumătate nu era dată cu produsul de la AECTRA. Pe tarlaua pe care am tratat-o cu Terra-Sorb cu o zi înainte arăta ca și cum nu a căzut bruma. Noi când am ieșit în curte și ne-am uitat am rămas foarte surprinși cu toții, inclusiv tractoriștii. Ne-am zis ce se întâmplă, după care ne-am gândit și ne-am dat seama că partea salvată era cea data cu TERRA-SORB. Ne-a convins din primul an, plus că am început să ne documentăm, să ne consultăm și cu alți fermieri care folosesc Terra-Sorb și care erau foarte mulțumiți. Noi îl considerăm un produs foarte bun, raportul eficiență-preț-rezultat este unul bun. Dacă ne-am hotărât să-l extindem și în tratamentul de primavară, ca și îngrășământ foliar și la celelalte culturi, înseamnă că avem încredere în el”.

    Mizează pe grâu și pe porumb

    În ferma familiei Ilaș, baza se pune pe grâu și pe rapiță: ”La noi culturile de bază sunt cele de rapiță și grâu. Ele merg cam în proporție egală, ca procent din fermă. Dacă nu pun grâu, n-am unde pune rapița. Al doilea aspect: în zona aceasta avem un atac puternic de porci mistreți și porumbul nu-l putem pune decât în anumite zone. Sunt probleme mari cu mistreții și am avut parcele întregi distruse. (…) Noi păstrăm porumbul – de regulă, îl dăm la arendă. Majoritatea cetățenilor vor porumb la arendă și semănăm și hibrizi sticloși, pe care proprietarii de teren îi preferă pentru că sunt mai aspectuoși, fac mălaiul mai bun și merg și în hrana animalelor. (…) Floarea-soarelui de 3-4 ani de zile o folosim ca și cultură de sine stătătoare și avem și o soia foarte bună. Este o cultură pe care trebuie să o îndrăgim, noi o folosim la înverzire, cu sprjinul cuplat este o cultură rentabilă. În primăvară, cum noi suntem într-o zonă submontană, se încălzește mai greu. Condițiile erau ca până la 1 aprilie, cultura să fie întoarsă. Atunci mergem pe soia. Daca îi dai atenție, dă randament. Este și zona noastră mai puțin secetoasă decât alte zone ale țării, nu am avut niciun an cu secete excesive de când sunt eu în zona asta, de 30 de ani. Și soia ne este dragă, suntem mulțumiți de ea”.

    Când vorbești cu inginerul Ilaș îți dai seama că ai în față nu numai un om cu experiență, ci și un specialist care, în ciuda tuturor treburilor care îl solicită zi de zi, își face timp să împărtășească tehnologia pe care o folosește și, la nevoie, să ofere un sfat agricultorilor mai tineri sau celor cu mai puțini ani de agricultură ”în spate”.

    Am destul de mulți fermieri care au în jur de 100 de hectare la care le-am recomandat TERRA-SORB, la care le-am recomandat rețeta pe care o folosesc eu. Cel mai bine a prins, după părerea mea, la fermierii din zonă, la rapiță. E și o cultură care a evoluat foarte mult în ultima perioadă în România. O cultură care îți aduce venituri începi să o îndrăgești și să o perfecționezi. La noi, după părerea mea, rapița a crescut comparativ cu celelalte culturi tradiționale, a crescut ca producție destul de rapid. În ultimii ani ne apropiem de țările cu producții mari, mai ales în fermele care fac tehnologie, la fermierii care folosesc în afară de îngrășămintele de bază și îngrășăminte foliare, biostimulatori și tot ce îi trebuie unei culturi să poată aduce sporuri de producție. Chiar în condițiile în care pe mine anul acesta m-a bătut gheața cu un procent destul de mare, rapița rămâne cea mai rentabilă cultură din ferma noastră de familie”, ne mărturisește inginerul agronom.

    Se poate face agricultură și în zona submontană cu răbdare și tehnologie, concluzionează inginerul Ilaș. ”Noi fermierii trebuie să-i dăm plantei, solului tot ce-i trebuie și după așteptăm. Trebuie să-i dai ce-i trebuie, fără să te gândești că riști, orice tip de activitate are un grad de risc. Faci tehnologie cât mai bună și aștepți producția. Nu ai cum să nu fi răsplătit dacă îi dai plantei tot ce trebuie”.

    Acest reportaj în fermă a fost realizat în cadrul Campaniei TEHNOLOGIILE PROFITULUI: TERRA-SORB FOLIAR, inițiativă menită să prezinte portretele fermierilor care folosesc biostimulatorul de la AECTRA pentru a-și spori producțiile și profitul obținut din agricultură.

    Citiți și:

    10 avantaje ale biostimulatorului TERRA-SORB COMPLEX pentru FERMIERII ROMÂNI care vor să dea lovitura în 2017!

    AECTRA – lider de piață pe segmentul stimulatorilor de creștere. Cu Terra-Sorb, sporurile de producție la cultura de grâu pot depăși 10%

    EXCLUSIV! Cum a reușit fermierul ȘTEFAN MORARU să își SALVEZE CULTURA DE RAPIȚĂ!

    Dan Popescu, AECTRA: Dezvoltăm un program de nutriție care să includă fertilizare foliară, corectori de carență și stimulatori de creștere și fructificare

    DAN FARCAȘ, AECTRA: ADJUVANȚII – soluții simple, necostisitoare pentru CREȘTEREA EFICIENȚEI TRATAMENTELOR aplicate de fermieri!

    FERMIERUL GEORGE ALEXANDRU a descoperit SECRETUL PRODUCȚIILOR MARI chiar și FĂRĂ IRIGAȚII!

    IONUȚ OLTEANU – tânărul fermier care lucrează 15.000 DE HECTARE. Terenurile agricole sunt ÎMPĂRȚITE ÎN PATRU JUDEȚE!

    LAURENȚIU NEGOIȚĂ – tânărul fermier care a preluat AFACEREA FAMILIEI și a mărit-o DE ȘASE ORI ÎN ȘASE ANI!

    Ce sunt BIOSTIMULATORII și cum acționează pentru SPORIREA PRODUCȚIILOR AGRICOLE. Dan Farcaș, AECTRA: DAU REZULTATE DOVEDITE, dar NU sunt îngrășăminte!

    Cum arată FERMA AGROMEC VLAD ȚEPEȘ, locul unde se obțin producții foarte bune și FĂRĂ IRIGAȚII

    Alin Căprilă – tânărul care a muncit în Anglia pentru a-și face propria fermă acasă, în Călărași


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor