• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Idei de afaceri în agricultură: 20 de culturi profitabile care se pot înființa primăvara

    agrointeligenta.ro -

    Primăvara deschide noi oportunități de afaceri pentru cei care se gândesc să își extindă ferma sau chiar să intre în agricultură dar dispun de suprafețe de pământ mici și foarte mici. Sunt încă numeroase culturi care se pot înființa în această perioadă și care au un potențial de profit mare, cu condiția, ca la orice alt business, să aveți și o piață de desfacere, o strategie de vânzări bine pusă la punct.

    Iată 20 de culturi profitabile pe care le puteți înființa primăvara:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Lavanda

    Lavanda se poate cultiva atât toamna, cât și primăvara. Plantarea butașilor, dacă se face primăvara, începe după dezghețarea pământului, adică pe la începutul lui martie. ”Lavanda este o plantă foarte rezistentă care nu e afectată de temperaturi de plus 40 de grade Celsius sau minime de până la minus 20 de grade Celsius. Peste aceste extreme pot apărea probleme”, ne explică Tudor Panait, tinerii proprietari ai afacerii Butasidelavanda.ro. Din prețurile pieței, cu tot cu pregătirea solului, costul butașilor, plantarea și un sistem simplu de irigare prin picurare, costul înființării unui hectar de lavandă se ridică la circa 8.000 de euro.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de lavandă, citiți și:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Cătina

    Este o cultură din ce în ce mai profitabilă după ce beneficiile fructelor de cătină au devenit și ele cunoscute. Pentru a înființa însă o plantație de cătină aveți nevoie de material săditor de calitate și de un teren pregătit încă din toamnă. “Pregătirea terenului pentru plantare constă în: afânare profundă (scarificare) la 60-70 cm, cu 90-100 cm între gheare, dacă e posibil în cruce și arătură adâncă de toamnă, la 35-40 cm. Recomand mărunţirea arăturii încă din toamnă. Aceasta face posibilă intrarea la plantat în primăvară foarte devreme, fără a mai aştepta “coacerea” arăturii, de multe ori întârziată de ploile din martie-aprilie”, ne-a vorbit Alexandru Vulpe, cultivator și proprietar de pepinieră. El spune că plantarea cătinei primăvara are rezultate la fel de bune ca cea din toamnă, cu condiţia asigurării unei udări de aprovizionare, cel puţin la groapă.

    Pentru  informații despre înființarea unei culturi de cătină, citiți și: 

    perla-neagra1_3298

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Coacăzul

    La fel ca și alți arbuști, coacăzul poate fi plantat și primăvara. ”O investiție cu tot ce-i trebuie plantei, cu tot cu instalație de picurare, plante, întreținere în primul an, este de până la 22.000-25.000 de lei. Producția ajunge undeva la 8 t/ha. Prețul este între 7 și 9 lei, dar probabil că încă va mai scădea din cauza presiunii internaționale pe preț, dar chiar și în aceste condiții, dacă faci 8 tone cu 6 lei, vin 48.000 lei. Din primul an s-a scos investiția și rămâi și cu profit. Trebuie ținut cont că primul an de producție vine la 2-3 ani de la plantare și mai rămân încă 12 ani în care poți să câștigi bani”, explică Nelu Orlaie, proprietarul Pepenierelor Hida.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de coacăz, citiți și:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Roșiile

    Tomatele sunt apreciate la acest moment ca fiind cea mai profitabilă cultură din solar, cu un mare potențial mai ales datorită diverselor soiuri căutate pe piață. Se pot produce mai ales roșii cherry sau roșii galbene care se vând la un preț mai mare, dar se poate paria și pe semințe tradiționale, în special pe cele de ”Inimă de bou” care, dacă sunt crescute fără tratamente chimice, cresc nu doar frumoase, dar și foarte gustoase.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de coacăz, citiți și:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Cartoful mov

    Una dintre cele mai profitabile culturi agricole pe suprafețe mici, cea de cartof mov. Prețul unui kilogram de sămânță variază astăzi pe piața din România, unde s-a înmulțit și numărul celor care au investit în acești tuberculi. Potrivit datelor furnizate de Gabi Sandu, producător de cartofi mov din Piatra Neamț,  la 1000 de metri pătrați este nevoie de 350 de kilograme de sămânță, astfel că, la un hectar, fermierii trebuie să investească în 3.500 de kilograme.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de cartof mov, citiți și:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Castravetele amar

    Cu o popularitate în creștere, castravetele amar sau momormica este una dintre culturile pe care ar trebuie să le aveți în vedere. Plantația se înființează din semințe ce se plantează la o distanță de un metru între plante și doi metri între rânduri. O plantă dă în jur de 20 de fructe, iar mărimea acestora variază între 50-60 de grame, dar poate ajunge și la 300 de grame. În piață, un castravete se vinde cu 3 până la 5 lei, iar câștiguri bune se pot face și din semințe, care ajung la 1 leu bucata.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de castravete amar, citiți și:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Gălbenelele

    Gălbenelele sunt printre culturile care se pot valorifica la export. Cei care deja au investit în plantații recunosc că nu reușesc să vândă ușor în țară, dar în Germania, petalele acestor flori sunt achiziționate pentru a fi folosite mai apoi în industria cosmeticelor și suplimentelor alimentare. Gălbenelele se seamănă primăvara devreme, în luna martie, la o distanţă de 50 de centimetri între rânduri, iar adâncimea este de 2-3 centimetri. Se dezvoltă bine pe toate tipurile de sol, chiar și pe cele mlăștinoase, dar producția de inflorescențe este mai mare pe solurile mai fertile, afânate, cu umiditatea suficientă, care se încălzesc ușor. Pentru semănat se folosesc 6-8 kilograme de seminţe la hectar.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de gălbenele, citiți și:

    varza kale

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Varza kale

    O nouă tendință în alimentația sănătoasă, varza kale a prins deja ”rădăcini” și în România, unde avem cultivatori precum Marin Dumbravă, fondatorul fermei ecologice Biodumbrava. Cultura varzei kale nu este una foarte dificilă, acestea se plantează pe rânduri, cu o distanță de aproximativ 10 centimetri între ele pentru ca planta să se poată dezvolta, iar între rânduri se lasă cam 50 de centimetri. Planta este din familia vărzoaselor și are nevoie de apă din belșug și de temperaturi mai scăzute.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de varză kale, citiți și:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Aronia

    O plantație de aronia, dacă este bine întreținută și se aplică tăierile în mod corespunzător, poate fi explotată până la 15-20 de ani. Înființarea unui hectar cu arbuști aronia te duce la aproximativ 7.000 de euro. Costul nu este unul foarte ridicat, dacă este se ne gândim la faptul că, plantațiile de aronia se înființează cu arbuști ce au o vârstă de 3 ani. Arbuștii de aronia pot fi găsiți și la noi în țară, la pepinierele specializate în vânzarea de arbuști fructifieri.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de aronia, citiți și:

    topinambur

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Topinambur

    Planta cunoscută şi ca „morcovul pământului”, „cartoful ciorii” sau „nap porcesc” este foarte rezistentă şi asigură venituri substanţiale fermierilor. Pentru înfiinţarea unei culturi pe o suprafaţă de un hectar, este nevoie de o investiţie de circa 4.000 de lei, sumă necesară pentru achiziţionarea tuberculilor de topinambur. Inginerul Costel Vînătoru recomandă soiul roz-cafeniu, care are o calitate net superioară celorlalte varietăţi locale, deoarece generează o producţie mai mare cu 20% şi tuberculii sunt mai dulci. Aceştia se plantează în cuiburi, asemeni cartofilor, la o distanţă de circa 30-40 de cm unul de celălalt, deoarece planta se extinde rapid.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de topinambur, citiți și:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Menta

    Una dintre culturile de nișă mai ușor de valorificat, cu o cerere mare pe piața internă este menta. Se caută atât menta românească, cât și menta olandeză, adică acea varietate cu frunze mari și intens colorate, care sunt apreciate mult în cofetării, baruri sau restaurante. O altă veste bună este aceea că înființarea unei culturi de mentă se poate face oricând: de la toamnă târziu la primăvara devreme. Terenul se pregătește ca și la culturile de legume și presupune discuit, frezat. Atunci când solul este uscat, după cereale sau leguminoase, se va efectua o lucrare de dezmiriștire, cu plugul la 8-10 cm adâncime, după care atunci când solul are umiditatea suficientă, se va executa arătura adâncă la cca. 30 cm cu plugul, urmat obligatoriu de grapa stelată. Stolonii mentei sunt amplasați, pe verticală, într-un strat superficial de sol bine determinat (0-6 cm). S-a stabilit de asemenea că prin plantarea mai adâncă, la 15-20 cm, stolonii cresc vertical până la stratul de la 3 la 5 cm, unde se amplasează orizontal.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de mentă, citiți și:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Armurariu

    Armurariul este planta medicinală ce stă la baza celor mai cunoscute medicamente/suplimente pentru protecția ficatului, inclusiv a pastilelor de silimarină. Cultivarea armurariului este, astfel, o cultură de nișă cu un mare potențial în România, mai ales că nu este o plantă pretențioasă, dar care poate aduce fermierilor mici un profit de cel puțin 2.500 de euro la hectar. Armurariul se înmultește prin semințe semănate direct în câmp, primăvara timpuriu, în rânduri cu semănători universale, dar se poate semăna și manual.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de armurariu, citiți:

    capsuni

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Căpșunul

    Înființarea unui hectar de căpșuni în câmp, cu tot cu sistem de irigații și forța de muncă pentru primul an se ridică la 52-55.000 lei. Se obțin 80 de tone de fructe în cei trei ani cât se poate exploata plantația, iar la un preț de 4-5 lei pe kilogram, profiturile sunt frumoase chiar din primul an, cât se recuperează investiția și fermierul rămâne cu 6.000 de euro la hectar. În următorii 2 ani singurele costuri sunt cele cu întreținerea culturii și cu culesul. Se recomandă debutanților să înceapă cu investiții nu foarte mari, că nu e obligatoriu să înceapă o afacere pe un hectar. Se poate începe o afacere pe 20-30 de ari și în 2-3 ani să crească suprafața.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de căpșun în câmp, citiți:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Stevia

    Ștevia dulce cunoaște un adevărat ”boom” la nivel mondial. În România, inginerul Gheorghe Teodorescu este cel care încearcă să promoveze și la noi această cultură profitabilă, însă până acum s-a lovit de inerția agriculturii românești axată mai mult pe cultivarea cerealelor decât pe plantele cu potențial.  Străinii plătesc 40-50 de eurocenți pentru fiecare kilogram de plantă, iar de pe un hectar se pot obține câte trei-patru recolte pe an, de câte circa 10-14 tone fiecare, ceea ce face ca veniturile încasate de la un singur transport să fie de cel puțin 4.000 de euro. ”Pe an, profitul este de minim 15-20 de mii de euro la hectar în funcție de câte recoltări se fac. Producția este influențată mult de îngrijirea plantației. Eu am dat o cifră medie, dar se pot recolta și 5 tone la hectar, dar și 20-25 de tone. De obicei “secretul” stă în irigații pentru că planta este foarte mare iubitoare de apă”, spune ing. Teodorescu. El precizează că ștevia dulce se vinde în stare proaspătă, deci nu necesită uscare înainte de comercializare.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de stevie dulce, citiți:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Alunul

    Plantarea alunului se face din toamnă dar și primăvara timpuriu, cu marcote, respectiv plante înrădăcinate, obținute prin despărțire de la tufele mamă, extinse deja în cultură. Important este ca materialul de plantat să provină de la o pepinieră autorizată sau de la o stațiune de cercetare. Nu se va apela la puieți de alun crescuți spontan și întâlniți frecvent în zona colinară la limita terenurilor împădurite, dat fiind că, deși sunt productivi și perfect adaptați aceștia dau fructe mici de calitate inferioară.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de alun citiți:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Ardei iuți

    Pe suprafețe mici, afacerea cu ardei iuți este o idee ce merită pusă în practică dacă reușiți să investiți în semințe de calitate care fie vă dau o producție bună, fie sunt din soiuri inedite și foarte căutate, precum Jalapeno sau Habanero. Ce trebuie să țineți în minte este că de mare ajutor sunt însă soiurile de ardei iuți care au un aspect comercial care ajută foarte mult în vânzarea la kilogram sau cu legătura.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de ardei iuți citiți:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Mangold

    Mangold nu este o cultură pretențioasă și se comportă în grădină ca “suratele” lui – măcrișul sau mult mai întâlnitul spanac. Are pretenții normale legate de cădură și lumină și trebuie specificat că leguma poate fi cu tija verde, galbenă sau roșie în funcție de soiul din care face parte. Mangoldul se poate planta prin răsad sau se poate semăna direct ca și spanacul, fiind ușor de valorificat dacă este obținut într-o fermă ecologică. Mai mult, recent, această ”verzitură” a început să fie căutată și în marile magazine, care ”vânează” producători locali.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de mangold, citiți:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Zmeura

    Plantarea zmeurului se poate face primăvara devreme sau toamna și este nevoie de 6.700-8.000 plante/ha, în funcţie de distanţa de plantare între rânduri (2,5-3 metri), cu preţ per plantă de 3 – 3,5 lei. Deci, preţul plantelor este în jur de 22.000 – 25.000 lei pentru fiecare hectar de zmeură înființat. O cheltuială importantă la cultura zmeurului este montarea unui sistem de susţinere care poate fi din spalieri de lemn, de beton, de fier. Costul acestuia variază mult, în funcţie de materialele utilizate, şi poate fi de 10.000 – 15.000 lei/ha. Alte cheltuieli se fac cu pregătirea terenului, instalaţia de irigare, fertilizare, plantare şi întreţinerea plantaţiei în primii doi ani. Aceste cheltuieli pot să ajungă la 12.000 – 15.000 lei. Deci se ajunge la o investiţie de 45.000 – 55.000 lei. Alte cheltuieli sunt cu întreţinerea plantaţiei în primii 3 ani, în jur de 10.000 lei. La zmeur se poate realiza o producţie de 7 – 8 tone în medie pe hectar, iar producţia maximă se obţine din anul al treilea. O plantaţie durează şapte – nouă ani de producţie, în funcţie de sol şi lucrările de îngrijire.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de zmeură, citiți:

    mure

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Murul

    Cei care au investit în cultura murului spun că aceasta le asigură profituri generoase an de an întrucât prețul mediu pe kilogram s-a menținut la 12-13 lei pe kilogramul plecat din fermă și 28 de lei în marile magazine, unde fructele se vând la caserole de 250 sau 500 de grame. Pentru cei care se gândesc să facă o astfel de afacere, se recomandă ca plantarea butașilor trebuie făcută primăvara devreme, respectând schema de plantare care spune că distanța dintre plante trebuie să fie de 1-1,5 m, iar distanța dintre rânduri să fie de 2-2,5 m, o distanță mai mică ducând la sufocare, iar o distanță mai mare la pierderea spațiului. De precizat că în cazul acestei investiții vorbim despre o sumă consistentă: de 10.000 de euro la hectar și apoi patru ani de așteptare până la vârful de producție. O mare importanță o are și soiul de mur în care se investește, fiind căutate mai ales cele care au fructe mari și care se țin cât mai bine.

    Pentru informații despre înființarea unei culturi de mur, citiți:

    Culturi profitabile care se pot înființa primăvara: Pomi fructiferi precum cireșul sau gutuiul

    Investiția într-o afacere cu pomi fructiferi se recomandă a fi făcută după o studiere atentă a situației din zonă, dar și a oportunităților de piață. În acest moment, potrivit celor care dețin deja astfel de plantații, foarte rentabili sunt cireșul și gutuiul unde există o cerere neacoperită și mai este loc pentru noi producători. Totuși, pentru ca o exploatație pomicolă să fie rentabilă și să aducă venituri tot timpul anului, ar trebui să se aibă în vedere ca suprafața să includă specii care să dea rod atât vara, cât și toamna. Totodată, se recomandă să să investească în livezile în sistem intensiv, unde prețurile inițiale pornesc de la 16.000 de euro pe hectar, putând ajunge la 30.000 de euro, în funcție de nivelul de specii și de nivelul de intensivizare al livezii. În acești bani intră însă și investiții obligatorii pentru o afacere de acest nivel: sistem de irigații sau plase antigrindină. Conform pomicultorilor cu care am discutat, recuperarea investiției se realizează în 2-4 ani în funcție de soi. ”Dacă materialul săditor este de calitate, încă din primul an, o livadă produce între 5 și 10 tone/ha, în al-2-lea an produce între 10 și 20 tone/ha, iar în anul al-3-lea între 25-40 tone/ha”, a declarat pentru Agrointeligența Aurel Tănase, președintele OIPA Legume-Fructe. Ca și nivel de preț pentru puieți, prețurile variază între 4 și 8 euro, în funcție de specie, soi și cantitatea cumpărată. În cazul livezilor superintensive, cum ar fi una de măr, spre exemplu, producția este cuprinsă între 30-60 tone/ha, dar investiția anuală în întreținerea plantației este de 5.000-6.000 de euro/ha . La un calcul simplu, dacă prețul cu care se comercializează aceste fructe este de 0,5 euro/kg, ne dăm seama ca un producător poate obține între 15.000 de euro și 30.000 de euro pe hectar. Aceste venituri se pot obține în condiții bune de temperatură și umiditate. Pentru cireș sau prun crescute în sistem superintensiv se poate investi doar 50%- 60% din valoarea costurilor de producție de la plantația de măr, iar prețul de vânzare al produselor este semnificativ mai mare.

    Pentru informații despre înființarea unei plantații de pomi fructiferi, citiți:


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!