• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Culturi profitabile 2024. Top 10 culturi agricole pe suprafețe mici

    agrointeligenta.ro -

    Culturi profitabile 2024: topul culturilor agricole cu cea mai mare marjă de profit și care pot fi cultivate pe suprafețe mici de teren agricol. În condițiile actuale din piața românească, micii producători, dar îi putem include aici și pe cei cu exploatații mijlocii ca dimensiune, sunt în căutarea unor oportunități de afaceri în agricultură, în căutarea acelor culturi agricole care au cerere pe piață, care își păstrează un preț bun, menit să le asigure profitul chiar și pentru producții mai mici la hectar.

    Alegerea unei culturi profitabile în 2024 trebuie să țină cont de o serie de factori: investiția inițială, care sunt resursele deja existente în exploatație, experiența fermierului cu aceste culturi, oportunitățile pe plan local și realizarea unei strategii de marketing și de vânzare a recoltelor ce vor fi obținute. De la început, cultivatorul trebuie să aibă în vedere o decizie importantă: dacă va miza pe o cultură profitabilă obținută cu tehnologii convenționale sau dacă va merge pe o cultură profitabilă bio care îi va aduce prețuri mai bune, dar și riscuri mai mari în procesul de producție.

    Top 10 cele mai profitabile culturi agricole în 2024:

    Culturi profitabile 2022: Roșiile

    Cele mai profitabile culturi 2024: Roșiile

    Roșiile sunt apreciate de legumicultori ca fiind cea mai profitabilă cultură agricolă din România la acest moment. Vorbim mai ales despre tomatele cultivate în spații protejate – roșiile de solar sau seră, dar sunt apreciate și roșiile „de țară„, crescute în grădină cu tehnologie bio sau aproape bio.

    Tendințele pe piața roșiilor în 2023 se mențin către tomatele cu aspect inedit, cultivate fără chimicale. Se vând bine roșiile roz, roșiile crețe și roșiile de dimensiuni mai mici – cherry sau prunișoare. Un aspect de luat în calcul de la început este unde veți vinde tomatele și dacă ele vor fi ambalate sau nu. Trebuie să aveți în vedere nu doar gustul și aspectul tomatelor, dar și cât sunt ele de rezistente după recoltare.

    Și în 2023, soiurile românești de roșii reprezintă o idee de afacere profitabilă întrucât tomatele autohtone, deși nu sunt mereu foarte productive sau rezistente, au gustul acela acrișor, proaspăt, pe care îl caută consumatorii de toate vârstele.

    Citiți și aceste articole despre cultura de roșii și cultivarea roșiilor în România:

    Consumul de roșii în România. Câte kilograme de roșii mănâncă în medie un român, într-un an!

    Soiul de roșii românești Cristinica, mândria cercetătorului Costel Vînătoru

    Roșiile Corazon, revelația anului în piață! Un producător poate vinde și 100 de kilograme pe zi

    Cum ajung roșiile să aibă un gust delicios

    DEFOLIEREA ROȘIILOR, lucrare esențială pentru TOMATELE DE SOLAR SAU DE GRĂDINĂ!

    10 recomandări pentru cultivarea roșiilor de grădină

    Culturi profitabile 2022: Șofranul

    Cele mai profitabile culturi 2024: Șofranul

    Șofranul este una dintre cele mai profitabile culturi agricole în 2024. Nu sunt încă multe exploatații de șofran în România, dar numărul lor crește, la fel și cererea mondială pentru acest condiment. Majoritatea cultivatorilor de șofran din țara noastră vând la export.

    Citiți și aceste articole despre cultura de șofran și cultivarea șofranului în România:

    Cultura de șofran: cât este de rentabilă și ce subvenție primește de la APIA

    Cum se cultivă șofranul: O tânără din Arad învață să facă profit cu cel mai scump condiment din lume

    Culturi profitabile 2022: Cireșe

    Cele mai profitabile culturi 2024: Cireșele

    Cireșele rămân una dintre cele mai profitabile culturi pe suprafețe mici și în 2024. Prețul bun pentru comercializarea fructelor, dar și cererea mare de cireșe de pe piață sunt avantajele majore ale acestei investiții. Iar dacă vorbim despre investiții, aveți în vedere că pentru o plantație intensivă de cireș aveți nevoie de minim 20.000 de euro, incluzând aici și sistemul de irigații. Producția pe care o puteți obține este de 30-35 de tone de fructe pe an, iar la un preț mediu de valorificare de minim 5 lei pe kilogram, să aveți venituri de 150.000 – 175.000 de lei pe an, adică între circa 30.000 de euro și 36.000 de euro pe an.

    Citiți și aceste articole despre livada de cireș și cultivarea cireșului în România:

    Prețul cireșelor. Cu cât se vinde kilogramul de fructe la început de mai

    Povestea cireșelor românești savurate la curțile regale din Europa. Sunt produse în livezi fertilizate cu gunoi de grajd și ajung la 5 euro/kg

    Culturi profitabile 2022: Căpșuni

    Cele mai profitabile culturi 2024: Căpșunile

    Căpșunile sunt printre fructele preferate ale românilor, ceea ce reprezintă și cel mai mare avantaj al culturii care se pretează la cultivate în câmp sau în solar. Există cerere, există și preț, cu condiția că alegeți soiul de căpșuni care să răspundă nevoilor din piață. La acest moment, sunt căutate mai ales căpșunile de dimensiune medie spre mare, foarte aromate și parfumate. Pentru a reuși însă să le valorificați trebuie ca ele să se țină bine atât la prelucrare și ambalare, cât și pe perioada cât vor sta pe tarabă.

    Citiți și aceste articole despre cultura de căpșuni și cultivarea căpșunilor în România:

    Afacerea cu căpșuni la solar și vânzare în tonete-căpșună. Povestea fermierului Samuel Surdan

    Căpșuni uriașe cu gust de vanilie și ananas, ideea de afacere a unui fost profesor timișean

    Idei de afaceri: plantația de căpșuni cu fonduri europene. Povestea de succes a familiei Butură din Stremț 

    Ce SUBVENȚIE plătește APIA pentru un hectar cultivat cu CĂPȘUNI

    Cele mai profitabile soiuri de căpșuni din România

    Culturi profitabile 2022: Lavandă

    Cele mai profitabile culturi 2024: Lavanda

    Lavanda, o cultură profitabilă și în 2024. Cultura de nișă a câștigat în ultimii ani mulți adepți în România, însă nu toți reușesc să facă din lavandă o afacere. Marele avantaj al culturii de lavandă că se poate cultiva pe suprafețe mici și nu are nevoie de lucrări complicate de îngrijire. Buruienile și seceta sunt marile riscuri la lavandă, iar de tunderea corectă a tufelor depind atât productivitatea, cât și durata de viață a unei plantații. Investiția pentru un hectar de lavandă va duce la 10.000 de euro, iar dacă veți face lucrări mecanizate, atunci mai completați cu încă 5.000 de euro pentru echipamente. Tufele vor ajunge la producție maximă din anul trei, dar chiar și anul 1 și 2 vă aduc bani din valorificarea unor recolte mai mici. Un buchețel de flori uscate se vinde cu 10 lei, iar în angro, proaspete sau uscate, prețul florilor de lavandă merge de la 8 la 10 lei pe kilogram. Prețul uleiului de lavandă ajunge la 250 de euro pe kilogram, iar de pe un hectar de lavandă puteți obține în jur de 40 de litri de ulei (în funcție de recoltă, de tipul culturii, de soi etc.). Dacă faceți și apicultură, cu câțiva stupi puteți crește profitul culturii de lavandă, mierea din aceste flori fiind apreciată pe piață.

    Citiți și aceste articole despre cultura de lavandă și cultivarea lavandei în România:

    ”Două Valuri” – singurul soi românesc de lavandă ornamentală. Crește mai rapid și are o culoare intensă!

    Afacere agricolă pe un hectar. Ce produs din lavandă se vinde cel mai bine în România

    CULTURA DE LAVANDĂ: între înființarea plantației și PROCESAREA PRODUCȚIEI!

    Afacerea cu lavandă. Investiție de 10.000 de euro la hectar și profit din al treilea an de cultură

    Vrei să cultivi lavandă? Uite care sunt cele mai profitabile soiuri de lavandă

    Culturi profitabile 2022: Zmeura

    Cele mai profitabile culturi 2024: Zmeura

    Zmeura, o cultură profitabilă și în 2024, la fel ca și alte fructe de pădure precum murul sau afinele. Zmeura rămâne însă campioana la profit pe suprafețe mici, având de partea ei și soiurile noi care au apărut pe piață, mai rezistente, mai mari, aspectuoase și mai productive. Sunt de luat în calcul și varietățile de zmeură galbenă și neagră, dar

    Citiți și aceste articole despre cultura de zmeură și cultivarea zmeurei în România:

    Top 10 soiuri de zmeură pentru înființarea unei plantații profitabile

    Zmeura neagră: înființarea plantației, tăieri și producție de fructe

    Culturi profitabile 2022: Salata

    Cele mai profitabile culturi 2024: Salata

    Salata este cea mai profitabilă cultură de solar în sezonul rece. Avantajul major al acestei culturi agricole pe suprafețe mici este tehnologia simplă, însă perisabilitatea ei îi obligă pe fermieri să își organizeze temeinic livrările și vânzările. Cultura de salata verde are o perioadă scurtă de vegetație (45-50 de zile) și este rezistentă la frig. Nu doar salata clasică este profitabilă, ci și varietăți care până acum erau mai greu de valorificat: salată salată creață, salată rucola, salată iceberg. În aceeași categorie intră și valeriana și baby spanacul care intră în amestecurile de salată proaspătă. Pentru a avea o răsărire bună la salată puteți miza pe producerea de răsaduri sau pe semănatul direct în solar. În ambele cazuri, solul trebuie bine mărunțit și bine udat. Pământul se va menține umed pe toată perioada răsăririi.

    Citiți și aceste articole despre cultura de salată și cultivarea salatei în România:

    Salata cu gust de hrean intră pe piața din România de anul viitor

    Cele mai profitabile soiuri de salată: Se caută mai ales varietățile care se țin bine ambalate la pungă sau caserolă

    Cum a ajuns un legumicultor din Ialomiţa să vândă salată în hipermarket

    Culturi profitabile 2022: Alunul

    Cele mai profitabile culturi 2024: Alunul

    Alunul este printre cele mai profitabile culturi pe suprafețe mici. Profitul la un hectar de plantație de alun se ridică la circa 8.000 de euro, iar investiția inițială este de minim 4.200 de euro dacă mizați pe soiuri italienești, cel mai ușor de valorificat pe plan național și la export. Cu o schemă de plantare cu distanță de 4 metri între rânduri și de 3 metri între plante pe rând, veți avea o plantație intensivă (800-810 plante pe hectar) care se pretează la lucrări și recoltare mecanizată. Prețul alunelor la acest moment este de circa 3 euro pe kilogramul de fructe în coajă.

    Citiți și aceste articole despre cultura de alun și cultivarea alunului în România:

    Afacerea cu aluni din soiuri italienești, rețeta pentru un profit de 8.000 euro/hectar

    Înființare plantație de alun: investiție, schemă de plantare, producție, profit

    Cele mai profitabile culturi 2024: Nucul

    Cu un profit estimat de 10.000 de euro pe an la hectar, nucul continuă să fie printre cele mai profitabile culturi pe suprafețe mici, inclusiv pentru investitorii care nu pot acorda mult timp plantației. Nucul nu necesită decât câteva îngrijiri pe an, iar una dintre investițiile ce trebuie avute în vedere este cea în irigații întrucât anii secetoși pot afecta puternic livada. Schema de plantare la nuc ține cont de dimensiunea coronei pe care arborii o vor avea la maturitate. Se plantează puieții la o distanță de 8 metri între rânduri și 6-8 metri distanță pe rând. Numai costurile în materialul săditor este de circa 2.000 de euro la înființarea plantației.

    Citiți și aceste articole despre livada de nuci și cultivarea nucului în România:

    Ghid pentru înființarea plantației de nuci: schemă, distanțe, costuri, producție la hectar

    Plantarea nucilor altoiți: Sfaturi pentru ca toți puieții să se prindă

    Afacerea cu nuci franțuzești. Cât de profitabilă este livada înființată cu puieți din soiul Fernor aduși direct din Franța

    Plantația de nuci forestieri – afacerea cu care îți faci copiii milionari în euro

    Cele mai profitabile culturi 2024: Gălbenelele

    Gălbenelele reprezintă o cultură agricolă profitabilă pe suprafețe mici chiar și pentru cei cu puțină experiență în agricultură. Aceste plante medicinale pot reprezenta baza unei mici afaceri pe bază de produse naturale pornind de la ceaiuri și până la creme și loțiuni. Se poate miza în primă fază pe valorificarea directă a florilor de gălbenele către un procesator.

    Citiți și aceste articole despre cultura de gălbenele și cultivarea gălbenelelor în România:

    Tehnologia de cultură pentru gălbenele, planta cu care o familie de clujeni dezvoltă o afacere profitabilă în spatele casei

    Cultura de gălbenele – afacerea cu care un mic fermier din Ocna Mureș ”recoltează” profit din flori medicinale


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!