TOP 10 CELE MAI PROFITABILE CULTURI AGRICOLE
agrointeligenta.ro -Cele mai profitabile culturi agricole sunt acele culturi care reușesc să aducă venituri și câștiguri importante chiar și când sunt cultivate pe suprafețe mici. Afacerile agricole profitabile pot aduce bani chiar și din exploatarea unui hectar de teren agricol dacă planta aleasă este una cu producție căutată pe piață.
Investiția într-o cultură profitabilă trebuie să aibă la bază nu doar suprafața agricolă și costurile inițiale, ci și o strategie corectă și eficientă pentru valorificarea producției agricole.
Fie că vorbim despre vânzarea directă a recoltei sau de o minimă procesare, asigurați-vă că aveți cui să vindeți sau că planul dumneavoastră de afaceri poate susține afacerea dacă ea nu vă aduce rezultatele așteptate încă din primul an.
Iată care sunt cele mai profitabile culturi agricole
Cele mai profitabile culturi agricole: Murul
Murul este cultura profitabilă a anului pentru suprafețe mici. Se poate numi așa după ce, anul trecut, murele au devenit cele mai apreciate fructe de pădure achiziționate de supermarketuri și care își păstrează prețul, dar și prospețimea la raft mult mai mult decât zmeura sau căpșunile.
Plantația de mur poate fi profitabilă și pe o suprafață de un hectar, singura capcană fiind nevoia unei valorificări rapide în cazul în care nu dispuneți de posibilitatea păstrării la rece a fructelor culese. De asemenea, nu vă culcați pe o ureche și așteptați să vă vină cineva la poartă să vă dea un preț mare pe kilogramul de mure. Dacă vreți să vindeți cu profit, luați în calcul să ambalați direct murele la caserole pentru a le livra către supermarketuri din apropiere. Surplusul de mure se poate transforma în dulceață, siropuri sau chiar vin de mure.
Citiți și:
AFACEREA CU MURE ÎN 2017: venituri anuale CONSIDERABILE pe HECTAR chiar și ÎNTR-UN AN PROST!
Secretele unei afaceri profitabile cu mure sau cum obții o recoltă de 50.000 de euro la hectar!
Cele mai profitabile culturi agricole: Roșiile românești
Cultura de roșii românești este una profitabilă, la fel și cea de roșii ecologice, adică crescute fără chimicale. Afacerea cu roșii are avantajele și dezavantajele sale. Astfel, la punctele forte ale culturii de roșii autohtone putem lua în calcul tehnologia cunoscută, faptul că vorbim despre o plantă la care bolile și problemele ce pot apărea sunt comune și pentru care există soluții diverse, inclusiv stropiri eco. În plus, găsiți ușor informații despre creșterea roșiilor și chiar dacă sunteți la început de drum în agricultură, nu veți avea dificultăți în găsirea surselor de informare. Iar cel mai mare avantaj al roșiilor eco și al roșiilor românești este că nu au nevoie de reclamă: dacă au gust, oamenii le cumpără!
Cultura de roșii românești are și câteva minusuri: este foarte greu să găsești semințe de calitate și puteți fi ușor păcăliți de pliculețele care vă promit legume autohtone și, de fapt, conțin hibrizi străini care vor rodi tomate…de plastic. Totodată, pentru a începe o afacere cu roșii aveți nevoie de un solar, ceea ce face ca investiția inițială să depășescă suma de 10.000 de euro chiar și dacă mizați pe un spațiu protejat de numai 500 de metri pătrați. Solarul vă va ajuta însă să aveți recolte bune aproape tot timpul anului!
Citiți și:
POVESTEA DE SUCCES a lui ”TOMATINO”, un fermier care CULTIVĂ ALTFEL DE ROȘII
ROȘIILE PENTRU DIABETICI – cultura profitabilă din SOLARUL SOȚILOR BARONESCU
10 sfaturi pentru o recoltă bogată de roșii
VESTE excelentă: ROȘIILE ROMÂNEȘTI ajung ÎN SUPERMARKETURI!
Soiul de roșii uriașe și neuniforme – păstrat de zeci de ani de legumicultorul Vali Cucu
Ce SUBVENȚIE plătește APIA pentru un HECTAR CULTIVAT CU ROȘII
Roșiile care ne fac mai buni. Sunt cultivate la Boteni de doi tineri care au dat peste cap tot ce știam despre micile afaceri la țară
Cele mai profitabile culturi agricole: Momordica sau castravetele amar
Cultura de castravete amar este profitabilă datorită faptului că vorbim despre un produs de nișă, dar care are o adresabilitate exactă. Momordica charantia este recomandată persoanelor care suferă de diabet, o afecțiune foarte frecventă în România.
”La castravetele amar putem vorbi și de eficiență economică pentru că având o unitate mare de suprafață și cu un preț de valorificare mult mai bun decât la celelate legume, cultivatorii pot înregistra venituri substanțiale. Sunt, iată, motive temeinice ca cultivatorii să accepte această cultură. Nu este o cultură grea, este o cultura care se poate obține cu multă ușurință. Singura condiție e ca planta să fie palisată, nu se acceptă ca planta să fie dirijată pe orizontală, deci pe vertical. Bine ar fi ca sus să fie întinse sârme pentru ca ea în timp formează efectul de boltire și produce foarte mult față de castravetele pe care noi îl cunoaștem”, vorbește cercetătorul Costel Vînătoru despre condițiile de cultivare ale castravetelui amar.
Cei care vor să cultiva Momordica charantia ar trebui să aibă în vedere soiul Rodeo dezvoltat de Stațiunea de Cercetare în Legumicultură de la Buzău.
Citiți și:
RODEO, soiul de CASTRAVETE AMAR obținut la Stațiunea de la Buzău: ”Își merită numele de INSULINĂ VEGETALĂ”
Idei de afaceri: Castravetele amar, cultura profitabilă cu care o familie din Ialomița vrea să dea lovitura la export
Cultura de castravete amar îi poate îmbogăți pe micii fermieri: Un kilogram de fructe ajunge la 20 de euro, iar semințele se vând cu 1 leu bucata
Cele mai profitabile culturi agricole: Usturoiul
Usturoiul este o cultură profitabilă care va ieși câștigătoare din lupta cu importurile. Cei care au investit anul trecut și au reușit să pună pe piață usturoi românesc spun că vânzările au mers foarte bine, unii reușind să vândă chiar către supermarketuri. Românii caută usturoi autohton, iar investiția într-o astfel de plantație nu este foarte costisitoare întrucât usturoiul se cultivă în câmp și nu are nevoie de tratamente speciale. Are nevoie însă se eliminarea buruienilor, iar culesul se face cu grijă și implică multă muncă manuală.
Citiți și:
POVESTEA unui mic fermier care CULTIVĂ USTUROI ROMÂNESC. Vinde recolta și PRIN CURIER și face UN PROFIT FRUMOS LA HECTAR!
USTUROIUL DE COPĂLĂU ar putea deveni produs cu INDICAȚIE GEOGRAFICĂ PROTEJATĂ!
Cele mai profitabile soiuri de usturoi. Cultura lor poate aduce fermierului câștiguri de 8.000 de euro la hectar
Cât de rentabile sunt soiurile românești de usturoi când piața e invadată importuri
Cele mai profitabile culturi agricole: Căpșunul
Căpșunul se menține în topul celor mai profitabile culturi agricole. Anul trecut, cultivatorii au reușit să aibă vânzări până târziu, în luna noiembrie, iar primele căpșuni au apărut pe piață primăvara devreme. Ambele recolte inedite – cea foarte tardivă și cea timpurie, cresc profitul la hectar, însă se pot obține în orice condiții meteorologice numai în spații protejate – în solarii sau, o altă soluție practică, a cultivării căpșunilor la tunel.
Cea mai importantă parte a investiției în plantația de căpșuni o reprezintă materialul săditor, stolonii de căpșuni. Atenție ce soiuri alegeți – se caută căpșunile mari, aspectuoase și care rezistă mai multe zile la raft. În plus, căutați soiuri aclimatizate, care nu au sensibilități la boli și care se pretează condițiilor de cultură din România.
La fel ca și în cazul roșiilor, căpșunul este o cultură profitabilă răspândită în România, așa că există surse de informare și puteți lua legătura cu alți cultivatori pentru a obține recomandări și sfaturi.
Citiți și:
FOST PROFESOR din Timiș – AFACERE CU CĂPȘUNI URIAȘE cu aromă de VANILIE ȘI ANANAS!
Idei de afaceri: plantația de căpșuni cu fonduri europene. Povestea de succes a familiei Butură din Stremț
Ce SUBVENȚIE plătește APIA pentru un hectar cultivat cu CĂPȘUNI
Tehnologii inedite de cultivare a căpșunilor sau cum poți să îți faci o grădină suspendată dintr-un jgheab mai vechi
Cele mai profitabile soiuri de căpșuni aduc venituri cel puțin 22.000 de euro/hectar
Cele mai profitabile culturi agricole: Pomii fructiferi, în special cireșul
Pomii fructiferi rămân în continuare profitabili ca afacere în agricultură. Dacă la măr sau la prun oferta este bogată și avem și multe importuri, alte fructe precum cireșul sau piersicul au încă mare potențial de creștere pe piață.
Investiția într-o plantație de pomi fructiferi este semnificativă, iar dacă vorbim despre o livadă superintensivă cu sisteme inteligente de monitorizare, aceste costuri pot depăși 40.000 de euro la hectar, dar producțiile pot ”sări” de 70 de tone de fructe la hectar în cazul merilor. Cheltuielile inițiale pot fi susținute cu ajutorul fondurilor europene pentru pomicultură ce pot fi accesate și în 2018, iar primele recolte mulțumitoare apar după doi-trei ani de la plantare.
Afacerea cu pomi fructiferi presupune găsirea soiurilor care se potrivesc cel mai bine zonei unde este poziționat terenul, dar și acelor varietăți care să răspundă nevoilor pieței și în anii următori. Astfel, o analiză atentă este obligatorie în acest sens. Totodată, aveți în vedere cheltuielile suplimentare cu culesul recoltei, transportul ei, chiar depozitarea și procesarea.
Citiți și:
Cât costă înființarea unui hectar de livadă superintensivă cu producții de 70-80 de tone/ha în fiecare an
Plantări în livadă: de ce nu se prind pomii fructiferi. 10 greșeli de evitat!
REGULI DE AUR pentru PLANTAREA POMILOR FRUCTIFERI: cum alegem SOIUL ȘI POLENIZATORII POTRIVIȚI!
PREȚURI LA POMII FRUCTIFERI. Cât costă PUIEȚII la pepiniere private și STAȚIUNI DE CERCETARE!
Cele mai profitabile culturi agricole: Lavanda
Deși mulți cultivatori de lavandă au început să se plângă de această afacere, în realitate, ea oferă încă oportunități de piață. O dovedește numărul în creștere de români care investesc în lavandă și care reușesc să aibă vânzări și câștig încă din primul an. Aproape că nu mai este târg la care să nu găsești buchete de lavandă sau produse din florescențele parfumate – de la ulei esențial și apă de lavandă, până la deserturi și siropuri cu această plantă aromatică.
În cazul afacerii cu lavandă, creșterea numărului de cultivatori a adus beneficii: a condus la popularizarea plantei și a produselor sale, precum a dus și la o scădere a prețului materialului săditor. În plus, lavanda face parte din acele culturi valorificate direct de fermier, prețul menținându-se la un nivel bun în raport cu alte culturi la care intervin intermediarii.
Investiția în cultura de lavandă trebuie să aibă în vedere modul de valorificare a recoltei – acum puteți opta pentru varietăți care se pretează pentru obținerea uleiului esențial sau pentru valorificare florilor sub formă de buchete sau, după urcare, în săculeți. Nici procesarea nu mai reprezintă o problemă, ci au apărut distilerii mobile la care cultivatorii pot apela.
Citiși și:
AFACERE PE UN HECTAR: Care este CEL MAI BINE VÂNDUT PRODUS al unei PLANTAȚII DE LAVANDĂ!
CULTURA DE LAVANDĂ: între înființarea plantației și PROCESAREA PRODUCȚIEI!
Afacerea cu lavandă în 2017. Investiție de 10.000 de euro la hectar și profit din al treilea an de cultură
Afacerea cu lavandă. Cum reușește Ioan Iakob să facă profit de pe un hectar cultivat cu ”aurul mov”
Doi clujeni și-au construit o distilerie mobilă pentru ulei de lavandă. Acum o închiriază altor fermieri cu 450-650 de lei pe zi
Apa de lavandă – produsul secundar cu care cultivatorii își pot crește profiturile
Cele mai profitabile culturi agricole: Varza Kale
Varza Kale reprezintă încă o cultură de nișă cu mare potențial de profit chiar și pe suprafețe mici de teren agricol. A început să fie prezentă în mai toate meniurile restaurantelor care promovează alimentația sănătoasă. Este nelipsită din băuturile naturale și este apreciată și în salatele gata preparate ce se vând în supermarket. Anul 2018 are toate șansele să devină anul în care varza Kale se va integra, pe cont propriu, în coșurile de cumpărături ale românilor.
Afacerea cu varză kale are și un alt avantaj: nu sunt încă mulți cultivatori în România, așa că cine investește are șanse mari să se impună pe piață ca producător și furnizor important, să negocieze un preț care să asigure un profit confortabil la hectar.
Citiți și:
Cum se cultivă varza kale – sfaturi de la fermierul care a adus primele semințe în România
Cele mai profitabile culturi agricole: Plante medicinale
Cultura plantelor medicinale este o afacere agricolă profitabilă pe suprafețe mici. Deși este dificil de dezvoltat un business mare din cauza marilor jucători de pe piață, plantele medicinale pot și o sursă sigură de venit pentru o familie din mediul rural care lucrează un hectar sau două de teren agricol. Cea mai mare căutare o au plantele medicinale tradiționale și foarte cunoscute: menta, busuiocul, rostopasca, gălbenelele, măceșul, echinaceea, urzica, salvia sau rozmarinul.
Afacerea cu plante medicinale oferă câștiguri importante nu doar prin cultivare, ci și prin minima procesare a recoltei. Aceasta se poate usca și apoi se poate comercializa pentru infuzii. În stare proaspătă, se poate valorifica sub formă de uleiuri esențial, tincturi, creme sau siropuri.
Avantajul culturii plantelor medicinale este că românii se întorc la produsele naturale și caută să cumpere din surse sigure, direct de la fermieri, pentru a se asigura că primesc calitate și plante proaspete.
Citiți și:
Afacerea cu plante medicinale: Ce noi culturi vor putea primi subvenții speciale de la APIA!
Fonduri europene pentru afacerea cu plante medicinale sau cum pot fi sprijiniți micii fermieri să producă ierburi de leac în sistem ecologic
Top 10 cele mai profitabile culturi de plante medicinale
Idee de afacere care încolțește frumos: Ghivecele bio cu plante medicinale și aromatice
CENTRU DE COLECTARE ȘI PROCESARE A PLANTELOR MEDICINALE, deschis de o fundație ÎN JUDEȚUL CLUJ!
VERBINA – tehnologia de cultură a plantei medicinale cu multiple întrebuințări terapeutice
Cultivarea plantelor medicinale, afacere agricolă pe suprafețe mici. Cum a reușit un învățător de țară să facă profit pe câteva sute de metri pătrați de grădină
Cele mai profitabile culturi agricole: Nucul
Nucul este nelipsit din articolele noastre despre culturi profitabile pe suprafețe mici. Anul trecut a fost unul dificil pentru aceste livezi care, din cauza înghețului târziu, au pierdut florile și rodul în multe păți ale țării. Cei care au având producție au reușit să obțină un preț foarte bun pentru miezul de nucă, chiar și pentru cea păstrată din producțiile precedente.
Profitul sigur pe care vi-l poate aduce un hectar de nuci intrați pe rod se ridică la peste 10.000 de euro, iar în afară de câteva lucrări minime de îngrijire, acest arbore nu necesită multă atenție. Singura ”capcană” în cultivarea nucului este că trebuie să așteptați trei-cinci ani pentru ca plantația să-și atingă potențialul de producție. Apoi, însă, veți recolta mulți ani de pe urma investiției în livada cu nuci, iar, la final, nucii neproductivi pot fi valorificați pe piața lemnului.
Citiți și:
Cum se plantează nucul folosind nuca pe post de sămânță
PLANTAREA NUCILOR ALTOIȚI: Sfaturi pentru ca toți puieții să se prindă
Afacerea cu nuci franțuzești. Cât de profitabilă este livada înființată cu puieți din soiul Fernor aduși direct din Franța
Cum se fac tăierile de formare și fructificare la nuc: sfaturi utile pentru a obține o producție bogată
Combaterea bolilor şi dăunătorilor la nuc, înainte și după intrarea pe rod
Plantația de nuci Chandler: Profit de 22.000 de euro la hectar din recolta de nucă și puieți
Afacerea cu nuci în România. Ing. Iosif Kiss: ”Un hectar de livadă de nuc făcut ca la carte generează un venit de minim 10.000 de euro pe an”